© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Marinirani sardončki

Hladna predjed za vroče poletne dni

Marinirani sardončki

Hladna predjed za vroče poletne dni

Čas priprave 30 min 1–5 dni za mariniranje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 500 g svežih sardončkov (približno 300 g očiščenih filejev)
  • 3–4 limone
  • sol in poper
  • 2 mladi čebuli
  • 1–2 dl oljčnega olja
  • pest svežega peteršilja
  • v olje vložene kapre ali v kis vloženi morski koprc (motar), po želji

Sestavine

  • 500 g svežih sardončkov (približno 300 g očiščenih filejev)
  • 3–4 limone
  • sol in poper
  • 2 mladi čebuli
  • 1–2 dl oljčnega olja
  • pest svežega peteršilja
  • v olje vložene kapre ali v kis vloženi morski koprc (motar), po želji

Postopek

1

Vnaprej ožmemo tri ali štiri sočne limone.

2

Svežim sardončkom odtrgamo glavo in izvlečemo drobovino. S prstom odpremo trebušno votlino proti repu in pazljivo izvlečemo hrbtenico. Splaknemo jih pod tekočo vodo, da odstranimo kri in drobovino.

3

Izberemo manjšo posodico in vanjo vlijemo za pol prsta ožetega limonovega soka. Blago posolimo in popopramo. V tekočino sproti polagamo očiščene fileje sardončkov. Zlagamo jih enega ob drugega. Ko pridemo do konca vrste, jih blago solimo, popramo in zalijemo z limonovim sokom. Čezenj začnemo na križ (prečno na spodnjo vrsto) zlagati nove fileje ribic. Ponovimo postopek, dokler ne zložimo vseh ribic. Ribice morajo biti prekrite s sokom.

4

Posodico zapremo in jo postavimo v hladilnik. Fileji naj zorijo od enega do petih dni, odvisno od kislosti limon.

5

Ko so fileji bele barve, jih vzamemo iz marinade. Ne spiramo jih s hladno vodo, le odcedimo jih! Porazdelimo jih po krožniku in prekrijemo z na tanko narezanimi kolobarji čebule. Bolj na tanko bomo rezali čebulo, bolj fina bo jed. Čebulico blago posolimo in vse skupaj prelijemo s čim bolj aromatičnim oljčnim oljem. Jed dekoriramo oziroma začinimo s sesekljanim svežim peteršiljem in po želji s tremi žlicami v olje vloženih kaper ali v kis vloženim morskih koprcem. Jed pustimo po nasvetu Dalmatincev stati na sobni temperaturi 30 minut, da se okusi prepojijo in kolobarji čebule zmehčajo.

Popoln užitek

Zraven sardončkov postrežemo beli kruh iz najbližje pekarne in močno ohlajeno steklenico suhega belega vina.

Recept je prispeval Klemen Košir.

Priljubljeni recepti

Nadevani steaki iz svinjskega plečeta

Slastni steaki, ki se kar topijo v ustih

Enostavno

Ražnjiči s svinjino po provansalsko

Začinjeni z zelišči, limono in medom

20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.