 
        
            
    
Kaj boste skuhali danes?
Marinirani sardončki
Hladna predjed za vroče poletne dni
Marinirani sardončki
Hladna predjed za vroče poletne dni
 
    Sestavine
- 500 g svežih sardončkov (približno 300 g očiščenih filejev)
- 3–4 limone
- sol in poper
- 2 mladi čebuli
- 1–2 dl oljčnega olja
- pest svežega peteršilja
- v olje vložene kapre ali v kis vloženi morski koprc (motar), po želji
 
        
            
            Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
 
        
            
            Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
 
        
            
            Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 500 g svežih sardončkov (približno 300 g očiščenih filejev)
- 3–4 limone
- sol in poper
- 2 mladi čebuli
- 1–2 dl oljčnega olja
- pest svežega peteršilja
- v olje vložene kapre ali v kis vloženi morski koprc (motar), po želji
Postopek
Vnaprej ožmemo tri ali štiri sočne limone.
Svežim sardončkom odtrgamo glavo in izvlečemo drobovino. S prstom odpremo trebušno votlino proti repu in pazljivo izvlečemo hrbtenico. Splaknemo jih pod tekočo vodo, da odstranimo kri in drobovino.
Izberemo manjšo posodico in vanjo vlijemo za pol prsta ožetega limonovega soka. Blago posolimo in popopramo. V tekočino sproti polagamo očiščene fileje sardončkov. Zlagamo jih enega ob drugega. Ko pridemo do konca vrste, jih blago solimo, popramo in zalijemo z limonovim sokom. Čezenj začnemo na križ (prečno na spodnjo vrsto) zlagati nove fileje ribic. Ponovimo postopek, dokler ne zložimo vseh ribic. Ribice morajo biti prekrite s sokom.
Posodico zapremo in jo postavimo v hladilnik. Fileji naj zorijo od enega do petih dni, odvisno od kislosti limon.
Ko so fileji bele barve, jih vzamemo iz marinade. Ne spiramo jih s hladno vodo, le odcedimo jih! Porazdelimo jih po krožniku in prekrijemo z na tanko narezanimi kolobarji čebule. Bolj na tanko bomo rezali čebulo, bolj fina bo jed. Čebulico blago posolimo in vse skupaj prelijemo s čim bolj aromatičnim oljčnim oljem. Jed dekoriramo oziroma začinimo s sesekljanim svežim peteršiljem in po želji s tremi žlicami v olje vloženih kaper ali v kis vloženim morskih koprcem. Jed pustimo po nasvetu Dalmatincev stati na sobni temperaturi 30 minut, da se okusi prepojijo in kolobarji čebule zmehčajo.
Popoln užitek
Zraven sardončkov postrežemo beli kruh iz najbližje pekarne in močno ohlajeno steklenico suhega belega vina.
Recept je prispeval Klemen Košir.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ingverjeve ledenke
Sladoled, piškoti in ingver za slastno vroče ali hladno popoldne
Telečje zarebrnice z zeliščno skorjico
Vaniljevi rogljički
So vam všeč vaniljevi rogljički, ki se kar stopijo v ustih? Zdaj jih lahko pripravite tudi sami.
 
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
         
         
         
         
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
         
         
        