
Kaj boste skuhali danes?
Šalotkina obrnjena pita s kozjim sirom
Šalotkina obrnjena pita s kozjim sirom

Sestavine
- 600 g šalotke
- 2 žlici oljčnega olja
- 25 g masla
- 4 žlice balzamičnega kisa
- 2 žlici sladkorja demerara ali mehkega svetlo rjavega sladkorja
- 4 vejice timijana
- 400 g listnatega testa
- 100–150 g mehkega kozjega sira
- sol
- poper

Ko pade odpornost: kvarnerska mineštra, ki ogreje telo in dušo
V Reki se pleše in poje, a tudi dobro je, saj tam živijo kuharice, ki prisegajo na lokalne sestavine in tradicijo.

Zdrobov narastek – sladica otroštva, ki nikoli ne gre iz mode
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.

Tako krvavice ne bodo počile
Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.
Sestavine
- 600 g šalotke
- 2 žlici oljčnega olja
- 25 g masla
- 4 žlice balzamičnega kisa
- 2 žlici sladkorja demerara ali mehkega svetlo rjavega sladkorja
- 4 vejice timijana
- 400 g listnatega testa
- 100–150 g mehkega kozjega sira
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Šalotke položimo v kozico in jih prelijemo z vrelo vodo, da jih prekrije. Pustimo 10 minut, nato jih osušimo in olupimo.
V ponvi segrejemo olje in maslo. Nanj stresemo šalotke in jih blago pražimo 10 do 15 minut, dokler se ne zmehčajo in postanejo svetlo rjave. Primešamo kis, sladkor in lističe z 2 timijanovih vejic; pražimo, da sladkor karamelizira. Odstavimo in solimo ter popramo.
Preostale timijanove vejice natrgamo in potresemo po dnu plitve nepregorne posode ali modla za pite s premerom 22 cm, ki nima ločljivega oboda. Vanj stresemo šalotke z lepljivim karamelnim sokom vred. Testo razvaljamo, da iz njega lahko izrežemo krog s premerom približno 26 cm. S krogom pokrijemo šalotke, robove pa zatlačimo za rob pekača. Pečemo 25 do 30 minut, da se zlato zapeče.
Kozji sir narežemo na rezine. Pustimo, da pita 5 minut počiva, potem jo zvrnemo iz modla, tako da je testo spodaj. Po šalotkah porazdelimo sirove rezine in pito razrežemo na trikotne kose.