Kaj boste skuhali danes?
Obrnjena pita s koreni, karameliziranimi orehi in modrim sirom
Čudovita obrnjena pita kot zelenjavna priloga
Obrnjena pita s koreni, karameliziranimi orehi in modrim sirom
Čudovita obrnjena pita kot zelenjavna priloga
Sestavine
- 500 g nerazvaljanega listnatega testa
- 3 tanjši korenčki
- 3 tanjši pastinaki in 1 velik pastinak
- 2 zvrhani žlici masla
- 5 podolgovatih šalotk
- majhen šopek žajblja
- 4 vejice rožmarina
- 2 stroka česna
- 2 žlici oljčnega olja
- sol in poper
- 100 g sladkorja
- 1,25 dl rdečega vinskega kisa
- 100 g sira z modro plesnijo
kandirani orehi
- 50 g orehov
- 25 g sladkorja
- 2 žlički masla
- ščep sol
- 3 vejice rožmarina
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 500 g nerazvaljanega listnatega testa
- 3 tanjši korenčki
- 3 tanjši pastinaki in 1 velik pastinak
- 2 zvrhani žlici masla
- 5 podolgovatih šalotk
- majhen šopek žajblja
- 4 vejice rožmarina
- 2 stroka česna
- 2 žlici oljčnega olja
- sol in poper
- 100 g sladkorja
- 1,25 dl rdečega vinskega kisa
- 100 g sira z modro plesnijo
kandirani orehi
- 50 g orehov
- 25 g sladkorja
- 2 žlički masla
- ščep sol
- 3 vejice rožmarina
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo, tako da je malo večje od nepregorne ponve s premerom 30 cm, nato s pomočjo ponve iz testa izrežemo krog. Shranimo ga v hladilnik ali drugam na hladno, medtem pa pripravimo preostalo.
Korenčke po dolgem prepolovimo, prav tako tanke pastinake, velik pastinak pa olupimo in naribamo. 3 šalotke samo po dolgem razpolovimo, 2 pa narežemo na tanke kolobarje. Žajblju in rožmarinu osmukamo lističe in oboje drobno sesekljamo. Česen drobno naribamo ali stremo.
Zavremo velik lonec vode, dodamo razpolovljeno korenje, pastinak in šalotke ter kuhamo 5 minut. Odcedimo in damo na stran, da se zelenjava malo osuši. V nepregorni ponvi segrejemo olje in 1 žlico masla ter na njem na srednji do visoki temperaturi pražimo na kolobarčke narezano šalotko in nariban pastinak 1 do 2 minuti, da se rahlo obarvata, nato dodamo dober pljusk vode, pomešamo, da z dna postrgamo zapečene delčke, in temperaturo malo zmanjšamo. Pokrijemo in kuhamo 4 do 5 minut, medtem vsake toliko časa pomešamo. Pastinak se mora zmehčati. Dodamo žajbelj, rožmarin in česen ter kuhamo še 1 minuto, nato predenemo v skledo, pri čemer postrgamo tudi dno ponve. Malo solimo in popramo ter prihranimo.
V ponev dodamo sladkor in kis ter zavremo. Kuhamo nekaj minut, da tekočina dobi konsistenco sirupa, nato vmešamo preostalo maslo. Odstavimo in počakamo, da se malo ohladi, nato v ponev pahljačasto razporedimo kuhano zelenjavo. Obložimo s praženo mešanico pastinaka, šalotke in zelišč ter zapolnimo morebitne vrzeli. Na vrh položimo testo in robove zatlačimo. Postavimo v pečico in pečemo 30 do 35 minut, da se testo napihne in dobi globoko zlato rjavo barvo.
Ko se pita peče, pripravimo karamelizirane orehe. Orehe grobo nasekljamo in jih damo v ponvico. Dodamo sladkor, maslo in sol. Na srednji do visoki temperaturi med mešanjem kuhamo 5 minut, da se sladkor stopi in oblije orehe. V zadnji minuti kuhanja dodamo rožmarin. Orehe razprostremo na papir za peko in jih pustimo nekaj minut ohlajati.
Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice in previdno zvrnemo na servirno desko ali krožnik. Iz ponve postrgamo morebitne zapečene delce in jih dodamo na pito. Orehe zdrobimo in z njimi posujemo pito. Nazadnje jo potresemo še z nadrobljenim sirom in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladno-pomarančni rjavčki
Sočne čokoladne kocke s pomarančno aromo - obožujemo jih!
Piščančje prsi z rizlingovo omako in stebelno zeleno
Rizlingova omaka je delikatesna vinska omaka, ki izboljša okus piščančjih prsi.
Rižev kolač, odišavljen s pomarančo
Čičerkina juha
Juha, polna stročnic, zelenjave in začimb je odlična in zdrava večerja. Če ostane, bo pa naslednji dan še malica v službi.