© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Obrnjena pita z gomolji in koreni ter omako iz treh sirov

Obrnjena pita z gomolji in koreni ter omako iz treh sirov

Čas priprave 1 h 35 min + počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 500 g večjega korenja
  • 500 g sladkega krompirja
  • 500 g večjega pastinaka
  • 350 g manjše repe
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 3 stroki česna
  • 50 g masla
  • 4 žlice javorovega sirupa
  • nekaj vejic rožmarina
  • 2 lista razvaljanega listnatega testa
  • 1 razžvrkljano jajce

omaka iz treh sirov

  • 50 g kremnega sira
  • 50 g grojerja
  • 50 g sira dolcelatte (zelo blaga gorgonzola)
  • 1 dl sladke smetane
  • mlet beli poper

Sestavine

  • 500 g večjega korenja
  • 500 g sladkega krompirja
  • 500 g večjega pastinaka
  • 350 g manjše repe
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 3 stroki česna
  • 50 g masla
  • 4 žlice javorovega sirupa
  • nekaj vejic rožmarina
  • 2 lista razvaljanega listnatega testa
  • 1 razžvrkljano jajce

omaka iz treh sirov

  • 50 g kremnega sira
  • 50 g grojerja
  • 50 g sira dolcelatte (zelo blaga gorgonzola)
  • 1 dl sladke smetane
  • mlet beli poper

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Zelenjavo olupimo in jo narežemo na 1,5 cm debele kolobarje. Pomešamo jo z oljčnim oljem in strtim česnom ter razprostremo po velikem plitvem pekaču. Pečemo jo 30 do 35 minut ali toliko časa, da se malo zmehča in ob robovih začne rjaveti.

2

Zelenjavo vzamemo iz pečice in temperaturo povišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).

3

V kozici na nizki temperaturi skupaj stopimo maslo in javorov sirup, nato mešanico prelijemo v oplasten pekač velikosti približno 26 x 36 cm in jo razmažemo po celotnem dnu. Posujemo jo z nekaj rožmarina, nato v pekač v eni plasti razporedimo zelenjavo.

4

Lista testa spojimo, tako da dobimo en velik list, in spoj zlepimo z malce jajca. S testom pokrijemo zelenjavo, tako da je povsem obdana, pri čemer robove obrežemo in zatlačimo ob stranice pekača (obrezke zamrznemo za drugo priložnost). Z nožem v testo naredimo nekaj lukenj, da bo lahko uhajala para. Testo premažemo z jajcem in pito postavimo v pečico za 30 do 35 minut ali toliko časa, da se testo napihne in zlato rjavo obarva.

5

Pustimo, da se pita 5 minut ohlaja, nato jo previdno zvrnemo na veliko desko in jo narežemo na kose.

6

Medtem ko se pita ohlaja, pripravimo še sirovo omako. Sire in smetano damo v kozico in nežno segrevamo, da se stopijo. Začinimo z belim poprom in postrežemo k piti.

Morda bo tako lažje oceniti količino

500 g korenja = 3 veliki koreni

500 g sladkega krompirja = 2 srednje velika sladka kompirja

500 g pastinaka = 3 veliki pastinaki

350 g repe = 3 majhne repe

Priljubljeni recepti

Polnjeni ohrovtovi listi z rižem in kostanjem

Domiselna vegetarijanska jed

1 h 45 min
Enostavno

Lososovi burgerji s hrenom

Malce drugačni burgerji za popestritev vsake zabave

30 min
Enostavno

Jagode s pomarančnim likerjem

Malce pijane marinirane jagode s citrusnim nadihom

5 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.