Kaj boste skuhali danes?
Obrnjena pita z gomolji in koreni ter omako iz treh sirov
So med vašimi gosti vegetarijanci? Navdušite jih s to čudovito pito
Obrnjena pita z gomolji in koreni ter omako iz treh sirov
So med vašimi gosti vegetarijanci? Navdušite jih s to čudovito pito
Sestavine
- 500 g večjega korenja
- 500 g sladkega krompirja
- 500 g večjega pastinaka
- 350 g manjše repe
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 50 g masla
- 4 žlice javorovega sirupa
- nekaj vejic rožmarina
- 2 lista razvaljanega listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce
omaka iz treh sirov
- 50 g kremnega sira
- 50 g grojerja
- 50 g sira dolcelatte (zelo blaga gorgonzola)
- 1 dl sladke smetane
- mlet beli poper
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 500 g večjega korenja
- 500 g sladkega krompirja
- 500 g večjega pastinaka
- 350 g manjše repe
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 50 g masla
- 4 žlice javorovega sirupa
- nekaj vejic rožmarina
- 2 lista razvaljanega listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce
omaka iz treh sirov
- 50 g kremnega sira
- 50 g grojerja
- 50 g sira dolcelatte (zelo blaga gorgonzola)
- 1 dl sladke smetane
- mlet beli poper
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Zelenjavo olupimo in jo narežemo na 1,5 cm debele kolobarje. Pomešamo jo z oljčnim oljem in strtim česnom ter razprostremo po velikem plitvem pekaču. Pečemo jo 30 do 35 minut ali toliko časa, da se malo zmehča in ob robovih začne rjaveti.
Zelenjavo vzamemo iz pečice in temperaturo povišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
V kozici na nizki temperaturi skupaj stopimo maslo in javorov sirup, nato mešanico prelijemo v oplasten pekač velikosti približno 26 x 36 cm in jo razmažemo po celotnem dnu. Posujemo jo z nekaj rožmarina, nato v pekač v eni plasti razporedimo zelenjavo.
Lista testa spojimo, tako da dobimo en velik list, in spoj zlepimo z malce jajca. S testom pokrijemo zelenjavo, tako da je povsem obdana, pri čemer robove obrežemo in zatlačimo ob stranice pekača (obrezke zamrznemo za drugo priložnost). Z nožem v testo naredimo nekaj lukenj, da bo lahko uhajala para. Testo premažemo z jajcem in pito postavimo v pečico za 30 do 35 minut ali toliko časa, da se testo napihne in zlato rjavo obarva.
Pustimo, da se pita 5 minut ohlaja, nato jo previdno zvrnemo na veliko desko in jo narežemo na kose.
Medtem ko se pita ohlaja, pripravimo še sirovo omako. Sire in smetano damo v kozico in nežno segrevamo, da se stopijo. Začinimo z belim poprom in postrežemo k piti.
Morda bo tako lažje oceniti količino
500 g korenja = 3 veliki koreni
500 g sladkega krompirja = 2 srednje velika sladka kompirja
500 g pastinaka = 3 veliki pastinaki
350 g repe = 3 majhne repe
Priljubljeni recepti
Špageti z žametno morsko omako
Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo
Velika bučka, polnjena z mletim mesom
Ko bučka postane buča, jo je najbolje nadevati in speči v pečici!