Kaj boste skuhali danes?
Obrnjena pita z gomolji in koreni ter omako iz treh sirov
Obrnjena pita z gomolji in koreni ter omako iz treh sirov
Sestavine
- 500 g večjega korenja
- 500 g sladkega krompirja
- 500 g večjega pastinaka
- 350 g manjše repe
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 50 g masla
- 4 žlice javorovega sirupa
- nekaj vejic rožmarina
- 2 lista razvaljanega listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce
omaka iz treh sirov
- 50 g kremnega sira
- 50 g grojerja
- 50 g sira dolcelatte (zelo blaga gorgonzola)
- 1 dl sladke smetane
- mlet beli poper
Vsak dan medenjak: nova družinska adventna tradicija
Medenjaki so imenitni tudi za okraševanje in obdarovanje. Okrasimo drevesce ali pa izdelajmo adventni koledar, s katerim bo vsak dan poln prazničnega pričakovanja.
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Sestavine
- 500 g večjega korenja
- 500 g sladkega krompirja
- 500 g večjega pastinaka
- 350 g manjše repe
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 50 g masla
- 4 žlice javorovega sirupa
- nekaj vejic rožmarina
- 2 lista razvaljanega listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce
omaka iz treh sirov
- 50 g kremnega sira
- 50 g grojerja
- 50 g sira dolcelatte (zelo blaga gorgonzola)
- 1 dl sladke smetane
- mlet beli poper
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Zelenjavo olupimo in jo narežemo na 1,5 cm debele kolobarje. Pomešamo jo z oljčnim oljem in strtim česnom ter razprostremo po velikem plitvem pekaču. Pečemo jo 30 do 35 minut ali toliko časa, da se malo zmehča in ob robovih začne rjaveti.
Zelenjavo vzamemo iz pečice in temperaturo povišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
V kozici na nizki temperaturi skupaj stopimo maslo in javorov sirup, nato mešanico prelijemo v oplasten pekač velikosti približno 26 x 36 cm in jo razmažemo po celotnem dnu. Posujemo jo z nekaj rožmarina, nato v pekač v eni plasti razporedimo zelenjavo.
Lista testa spojimo, tako da dobimo en velik list, in spoj zlepimo z malce jajca. S testom pokrijemo zelenjavo, tako da je povsem obdana, pri čemer robove obrežemo in zatlačimo ob stranice pekača (obrezke zamrznemo za drugo priložnost). Z nožem v testo naredimo nekaj lukenj, da bo lahko uhajala para. Testo premažemo z jajcem in pito postavimo v pečico za 30 do 35 minut ali toliko časa, da se testo napihne in zlato rjavo obarva.
Pustimo, da se pita 5 minut ohlaja, nato jo previdno zvrnemo na veliko desko in jo narežemo na kose.
Medtem ko se pita ohlaja, pripravimo še sirovo omako. Sire in smetano damo v kozico in nežno segrevamo, da se stopijo. Začinimo z belim poprom in postrežemo k piti.
Morda bo tako lažje oceniti količino
500 g korenja = 3 veliki koreni
500 g sladkega krompirja = 2 srednje velika sladka kompirja
500 g pastinaka = 3 veliki pastinaki
350 g repe = 3 majhne repe