
Kaj boste skuhali danes?
Obrnjena pita z gomolji in koreni ter omako iz treh sirov
Obrnjena pita z gomolji in koreni ter omako iz treh sirov

Sestavine
- 500 g večjega korenja
- 500 g sladkega krompirja
- 500 g večjega pastinaka
- 350 g manjše repe
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 50 g masla
- 4 žlice javorovega sirupa
- nekaj vejic rožmarina
- 2 lista razvaljanega listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce
omaka iz treh sirov
- 50 g kremnega sira
- 50 g grojerja
- 50 g sira dolcelatte (zelo blaga gorgonzola)
- 1 dl sladke smetane
- mlet beli poper

Poznate trgačo? Najboljša je v družbi zelja, krompirja in fižola
Na Dolenjskem se prave domače jedi začnejo preprosto. Ko se vse pristne sestavine skuhajo skupaj v enem loncu, zadiši daleč naokrog in vse vabi k mizi.

Ta jesenska juha s tortelini bo postala vaša nova najljubša
TikTok je dobil novo jesensko uspešnico – juho s tortelini, ki spominja na lazanjo! Kremasta, dišeča in neverjetno tolažilna jed, popolna za hladne dni.

Od zdrobovih do jajčnih: žličniki, ki jih imamo vsi radi
Rezanci, fritati, zlate kroglice, seveda, a ko zadiši po domači juhi, ne gre brez rahlih žličnikov.
Sestavine
- 500 g večjega korenja
- 500 g sladkega krompirja
- 500 g večjega pastinaka
- 350 g manjše repe
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 50 g masla
- 4 žlice javorovega sirupa
- nekaj vejic rožmarina
- 2 lista razvaljanega listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce
omaka iz treh sirov
- 50 g kremnega sira
- 50 g grojerja
- 50 g sira dolcelatte (zelo blaga gorgonzola)
- 1 dl sladke smetane
- mlet beli poper
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Zelenjavo olupimo in jo narežemo na 1,5 cm debele kolobarje. Pomešamo jo z oljčnim oljem in strtim česnom ter razprostremo po velikem plitvem pekaču. Pečemo jo 30 do 35 minut ali toliko časa, da se malo zmehča in ob robovih začne rjaveti.
Zelenjavo vzamemo iz pečice in temperaturo povišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
V kozici na nizki temperaturi skupaj stopimo maslo in javorov sirup, nato mešanico prelijemo v oplasten pekač velikosti približno 26 x 36 cm in jo razmažemo po celotnem dnu. Posujemo jo z nekaj rožmarina, nato v pekač v eni plasti razporedimo zelenjavo.
Lista testa spojimo, tako da dobimo en velik list, in spoj zlepimo z malce jajca. S testom pokrijemo zelenjavo, tako da je povsem obdana, pri čemer robove obrežemo in zatlačimo ob stranice pekača (obrezke zamrznemo za drugo priložnost). Z nožem v testo naredimo nekaj lukenj, da bo lahko uhajala para. Testo premažemo z jajcem in pito postavimo v pečico za 30 do 35 minut ali toliko časa, da se testo napihne in zlato rjavo obarva.
Pustimo, da se pita 5 minut ohlaja, nato jo previdno zvrnemo na veliko desko in jo narežemo na kose.
Medtem ko se pita ohlaja, pripravimo še sirovo omako. Sire in smetano damo v kozico in nežno segrevamo, da se stopijo. Začinimo z belim poprom in postrežemo k piti.
Morda bo tako lažje oceniti količino
500 g korenja = 3 veliki koreni
500 g sladkega krompirja = 2 srednje velika sladka kompirja
500 g pastinaka = 3 veliki pastinaki
350 g repe = 3 majhne repe