
Rižota s prekajenim lososom in stročjim fižolom
Rižota s prekajenim lososom in stročjim fižolom

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 350 g riža za rižote
- 2 dl belega vina
- 1 l piščančje ali ribje jušne osnove
- sok ½–1 limone
- 1 žlička limonove lupinice
- 50 g smetane za kuhanje
- 25 g masla
- 2 žlici nasekljanega kopra
- 170 g tanko narezanega dimljenega lososa
- 75 g naribanega parmezana
- 250 g stročjega fižola
- sol
- poper

Avokado lahko zamrznete - preverite kako
Če ga boste pravilno shranili, si lahko že danes zagotovite svojo osebno »zeleno rezervo« za vse tiste trenutke, ko v trgovini spet ne bo zrelega avokada.

Božanski kolač s pistacijo, belo čokolado in malinami
Tiktoku in Instagramu okusnih receptov, ki jih lahko pripravimo sami doma povsem zlahka, preprosto nikoli ne zmanjka. Ta teden smo zasledili ta sočen kolač, ki nas je očaral.

Poletne pridelke zamrznite za celoletno uživanje vitaminov
Zamrzovanje ni vedno tako preprosto, da hrano samo zložite v vrečko in jo postavite v zamrzovalnik.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 350 g riža za rižote
- 2 dl belega vina
- 1 l piščančje ali ribje jušne osnove
- sok ½–1 limone
- 1 žlička limonove lupinice
- 50 g smetane za kuhanje
- 25 g masla
- 2 žlici nasekljanega kopra
- 170 g tanko narezanega dimljenega lososa
- 75 g naribanega parmezana
- 250 g stročjega fižola
- sol
- poper
Postopek
Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Jušna osnova naj rahlo vre. V ponvi na nizki temperaturi segrejemo oljčno olje. Dodamo čebulo in česen ter pokrijemo in pražimo, da se zmehčata, vendar pazimo, da ne porjavita. Zmanjšamo temperaturo, dodamo riž in mešamo približno dve minuti, da se dobro prepoji.
Rižu prilijemo vino, povečamo temperaturo in počakamo, da vino povre, nato dodamo zajemalko jušne osnove in polovico limonovega soka ter mešamo, da se jušna osnova vpije. Nato dodamo še eno zajemalko osnove in ponovno mešamo.
Tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vse jušne osnove, riž pa je kremast in al dente – za to porabimo približno 25 minut. Primešamo smetano, maslo, žlico kopra, dimljeni losos in 50 g parmezana. Začinimo s soljo in poprom, po okusu dodamo še malo limonovega soka in odstavimo s kuhalne plošče.
Medtem ko kuhamo rižoto, pripravimo stročji fižol. Očistimo ga in narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Kuhamo ga v slani vreli vodi 6 do 8 minut, da se malo zmehča. Nato ga odcedimo in odstavimo.
V kuhano rižoto vmešamo stročji fižol ter jo potresemo z limonovo lupino, preostalim koprom, parmezanom in črnim poprom. Postrežemo takoj.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zapečene testenine z mesnimi kroglicami
Mesne kroglice za to jed pripravimo kar iz pečenic.
Rogljički s kajmakom
Poznate projekt Siroljub.si? Poiščite številne nasvete o sirih na enem mestu!
Ocvrte riževe kroglice z mocarelo
Tradicionalni sicilijanski "arancini di riso"
Zelenjavni zavitek z ovsenimi in rženimi kosmiči
Kosmiči niso samo za v jogurt, temveč se jih da odlično uporabiti pri slanih jedeh.