
Kuskus z ribami in morskimi sadeži
Kuskus po morsko
Kuskus z ribami in morskimi sadeži
Kuskus po morsko

Sestavine
ribja jušna osnova
- 750 g ribjih kosti in obrezkov ali majhnih koščenih rib
- 2 žlici oljčnega olja
- ½ sesekljane čebule
- 2 sesekljana stroka česna
- 1 majhen sesekljan korenček
- 1 narezan kos stebla belušne zelene
- košček drobno narezane peteršiljeve korenine
- 2 žlici paradižnikove mezge
- lovorov list
- drobna vejica rožmarina, majarona in timijana
- nekaj poprovih zrn, malo soli
- 1 žlica limonovega soka
- 400 g kuskusa
- 500 g filejev kakovostnih belih morskih rib (morska žaba, brancin, morska lastovica)
- 500 g klapavic
- 500 g kuhanih kozic
- 0,5 dl oljčnega olja
- 4 sesekljani stroki česna
- 50 g praženih sesekljanih mandljev
- 1 rdeč čili
- 400 g sesekljanih pelatov
- 1,5 dl belega vina
- sol
- poper

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
ribja jušna osnova
- 750 g ribjih kosti in obrezkov ali majhnih koščenih rib
- 2 žlici oljčnega olja
- ½ sesekljane čebule
- 2 sesekljana stroka česna
- 1 majhen sesekljan korenček
- 1 narezan kos stebla belušne zelene
- košček drobno narezane peteršiljeve korenine
- 2 žlici paradižnikove mezge
- lovorov list
- drobna vejica rožmarina, majarona in timijana
- nekaj poprovih zrn, malo soli
- 1 žlica limonovega soka
- 400 g kuskusa
- 500 g filejev kakovostnih belih morskih rib (morska žaba, brancin, morska lastovica)
- 500 g klapavic
- 500 g kuhanih kozic
- 0,5 dl oljčnega olja
- 4 sesekljani stroki česna
- 50 g praženih sesekljanih mandljev
- 1 rdeč čili
- 400 g sesekljanih pelatov
- 1,5 dl belega vina
- sol
- poper
Postopek
Za ribjo osnovo na olju prepražimo čebulo, česen, korenček, zeleno in peteršiljevo korenino. Ko se zelenjava zmehča, dodamo paradižnikovo mezgo, jo prepražimo in zalijemo z 1 l vrele vode. Dodamo dišavnice in poprova zrna ter solimo. V jušno osnovo damo oprane ribje odrezke ali manjše ribe, zavremo in kuhljamo pol ure. Malo pred koncem kuhanja dodamo limonov sok. Kuhano osnovo precedimo, odmerimo 4 dl za kuskus, preostalo prihranimo.
Kuskus stresemo v skledo in zalijemo z vročo ribjo jušno osnovo. Pokrijemo ga in počakamo 5 minut (upoštevamo navodila na embalaži), da kuskus nabrekne. Z vilicami ga nato zrahljamo.
Ribje fileje razrežemo na približno enako velike kose, solimo in popramo. V veliki globoki ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo česen, mandlje in čili. Premešamo, in ko česen zadiši, dodamo pelate. Dušimo 5 minut, nato prilijemo vino in priložimo očiščene klapavice. Pokrijemo in kuhamo 5 minut, nato dodamo rake in ribe. V omako dolijemo prihranjeno ribjo osnovo, če je premalo tekočine. Pokrijemo in kuhljamo še 5 do 7 minut, da se riba skuha. Dosolimo, če je treba, in potresemo s peteršiljem.
Kuskus naložimo v sredino skodel, naokrog zložimo ribe, školjke in rake. Prelijemo jih z omako in postrežemo.