
Kaj boste skuhali danes?
Presni sir iz makadamije z bazilikinim pestom
Presni sir iz makadamije z bazilikinim pestom

Sestavine
sir
- 270 g oreškov makadamije
- 0,3 dl tekočega probiotika ali 1 žlička probiotika v prahu
- limonov sok
- kvasovi kosmiči
- sol
- voda
pesto
- 50 g bazilike
- 35 g pinjol
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ žličke soli
- ½ stroka česna
- poper
- 1 žlica kvasovih kosmičev
- ½ žličke limonovega soka


Okus morja v jesenskih dneh: recepte popestrite z olivami
Nismo se še čisto pripravljeni posloviti od morja za letos, kajne? Naj nas nanj v teh dneh spomnijo olive, zaklad Sredozemlja. Z njimi lahko popestrimo marsikatero jed.

Kdaj ste si nazadnje privoščili jetrca?
Kdor jih ima rad, jih ne more prehvaliti, kdor jih ne mara, pa jih niti videti ne more. Jetrca so bila včasih pogosta jed na naših mizah – naj bo spet tako.
Sestavine
sir
- 270 g oreškov makadamije
- 0,3 dl tekočega probiotika ali 1 žlička probiotika v prahu
- limonov sok
- kvasovi kosmiči
- sol
- voda
pesto
- 50 g bazilike
- 35 g pinjol
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ žličke soli
- ½ stroka česna
- poper
- 1 žlica kvasovih kosmičev
- ½ žličke limonovega soka
Postopek
Makadamijo namakamo 4 ure oziroma čez noč, odcedimo in skupaj z vodo in probiotiki zmeljemo v visokohitrostnem mešalniku v gladko zmes. Dodamo toliko vode, da se oreščki zmeljejo v gladko zmes. Zmes zavijemo v gazo, postavimo v cedilko ter obtežimo toliko, da skozi gazo odteka voda in ne zmes (obtežimo lahko s skledo, ki jo napolnimo z vodo). Pustimo na sobni temperaturi vsaj 24 ur. Naslednji dan odvijemo sir iz gaze in v multipraktiku zmešamo s soljo, kvasnimi kosmiči in limonovim sokom.
Vse sestavine za pesto z meljemo v multipraktiku v srednje grobe koščke. Okrogli modelček do polovice napolnimo s sirom, na katerega nadevamo pesto in do vrha dopolnimo s sirom. Nato z žličko previdno iztisnemo sir iz modelčka in ga postavimo v nepredušno zaprto posodo v hladilnik, da se strdi. Tako pripravljen sir lahko v zaprti posodi hranimo en teden.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Tatarski biftek
Domač tatarski biftek bo pravi hit na praznični mizi, a ključna je izbira kakovostnega mesa
Božična torta s piškotno kremo
Koruzne pogačice z avokadovo salso in fižolovim pirejem
Lahek in preprost prigrizek, ki diši po Mehiki