
Kaj boste skuhali danes?
Potratna potica
Ni praznikov brez potice, ta pa je še prav posebna.
Potratna potica
Ni praznikov brez potice, ta pa je še prav posebna.

Sestavine
- polovična količina testa za potico (glej opombo)
temni biskvit
- 3 jajca
- 60 g sladkorja
- 70 g moke
- 20 g kakava v prahu
svetli biskvit
- 3 jajca
- 60 g moke
- 90 g sladkorja
orehov nadev
- 500 g mletih orehov
- 150 g sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 2 jajci
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- malo mletega cimeta
- 2 žlici ruma
skutni nadev
- 500 g skute
- 1 dl kisle smetane
- 150 g sladkorja
- 2 jajci
- 80 g rozin
- malo ruma
- 100 g pšeničnega zdroba
- lupina 1 limone
jabolčni nadev
- 700 g kislih jabolk
- 50 g masla
- 200 g sladkorja
- 100 g rozin
- 1 žlica ruma
- 50 g svežih krušnih drobtin
- malo mletega cimeta
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- lupina 1 bio limone
- maščoba in moka za pekač
- mleko in jajce za premaz

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- polovična količina testa za potico (glej opombo)
temni biskvit
- 3 jajca
- 60 g sladkorja
- 70 g moke
- 20 g kakava v prahu
svetli biskvit
- 3 jajca
- 60 g moke
- 90 g sladkorja
orehov nadev
- 500 g mletih orehov
- 150 g sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 2 jajci
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- malo mletega cimeta
- 2 žlici ruma
skutni nadev
- 500 g skute
- 1 dl kisle smetane
- 150 g sladkorja
- 2 jajci
- 80 g rozin
- malo ruma
- 100 g pšeničnega zdroba
- lupina 1 limone
jabolčni nadev
- 700 g kislih jabolk
- 50 g masla
- 200 g sladkorja
- 100 g rozin
- 1 žlica ruma
- 50 g svežih krušnih drobtin
- malo mletega cimeta
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- lupina 1 bio limone
- maščoba in moka za pekač
- mleko in jajce za premaz
Postopek
Najprej iz polovične količine sestavin pripravimo testo za potico. Nato pripravimo oba biskvita tako, da rumenjake ločimo do beljakov in beljake v mešalni posodi penasto stepemo s sladkorjem. Primešamo še rumenjake, na koncu pa še moko. Temnemu biskvitu primešamo še kakav. Vsako testo posebej namažemo na papir za peko v velikosti pekača 35 x 40 cm, v katerem bomo pekli potico. Pečemo 12 minut na 175 ˚C.
Zdaj pripravimo nadeve. Za orehov nadev mlačnemu mleku primešamo orehe, obe vrsti sladkorja, jajci, cimet in rum. Skutni nadev pripravimo tako, da skuto pretlačimo in ji primešamo kislo smetano, obe vrsti sladkorja, jajci, pšenični zdrob, rozine, namočene v rumu, in limonovo lupino. Nazadnje pripravimo še jabolčni nadev: jabolka olupimo in naribamo ali narežemo na kocke ali rezine. Nato jih skupaj s sladkorjem dušimo na maslu, da vsa tekočina izpari. Mešanico ohladimo, nato pa primešamo rozine, namočene v rum, cimet, vaniljev sladkor in limonovo lupino.
Sestavimo potratno potico. Kvašeno testo razvaljamo na dvakratno velikost pekača, ki ga uporabimo. S polovico testa obložimo pomaščen in pomokan pekač, tako da testo nekoliko sega čez robove. Testo premažemo s polovico orehovega nadeva in ga pokrijemo s temnim biskvitom. Tega namažemo s skutnim nadevom in pokrijemo s svetlim biskvitom, tega pa premažemo z jabolčnim nadevom, ki ga posujemo s krušnimi drobtinami. Na jabolčni nadev namažemo še preostalo polovico orehovega nadeva in pokrijemo z drugo polovico kvašenega testa. Pazimo, da je temperatura nadevov in biskvitov enaka temperaturi kvašenega testa.
Potico enakomerno po celi površini prebodemo in pustimo, da še enkrat vzhaja. Pred peko jo tanko premažemo z mešanico mleka in razžvrkljanega jajca. Pri tem pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo 60 minut v pečici, segreti na 190 ˚C.
Nasvet
Testo za potico lahko pripravimo po receptu, objavljenem na tej povezavi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečen jagenjček po grško
Z jagenjčkom spečemo še krompir - za kosilo iz enega pekača
Pavlova s češnjami, vrtnicami in pistacijami
Klasična sladica v moderni izvedbi: s kokosovim jogurtom, pistacijami za teksturo in rožnimi lističi za okras