Kaj boste skuhali danes?
Potratna potica
Ni praznikov brez potice, ta pa je še prav posebna.
Potratna potica
Ni praznikov brez potice, ta pa je še prav posebna.
Sestavine
- polovična količina testa za potico (glej opombo)
temni biskvit
- 3 jajca
- 60 g sladkorja
- 70 g moke
- 20 g kakava v prahu
svetli biskvit
- 3 jajca
- 60 g moke
- 90 g sladkorja
orehov nadev
- 500 g mletih orehov
- 150 g sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 2 jajci
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- malo mletega cimeta
- 2 žlici ruma
skutni nadev
- 500 g skute
- 1 dl kisle smetane
- 150 g sladkorja
- 2 jajci
- 80 g rozin
- malo ruma
- 100 g pšeničnega zdroba
- lupina 1 limone
jabolčni nadev
- 700 g kislih jabolk
- 50 g masla
- 200 g sladkorja
- 100 g rozin
- 1 žlica ruma
- 50 g svežih krušnih drobtin
- malo mletega cimeta
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- lupina 1 bio limone
- maščoba in moka za pekač
- mleko in jajce za premaz
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- polovična količina testa za potico (glej opombo)
temni biskvit
- 3 jajca
- 60 g sladkorja
- 70 g moke
- 20 g kakava v prahu
svetli biskvit
- 3 jajca
- 60 g moke
- 90 g sladkorja
orehov nadev
- 500 g mletih orehov
- 150 g sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 2 jajci
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- malo mletega cimeta
- 2 žlici ruma
skutni nadev
- 500 g skute
- 1 dl kisle smetane
- 150 g sladkorja
- 2 jajci
- 80 g rozin
- malo ruma
- 100 g pšeničnega zdroba
- lupina 1 limone
jabolčni nadev
- 700 g kislih jabolk
- 50 g masla
- 200 g sladkorja
- 100 g rozin
- 1 žlica ruma
- 50 g svežih krušnih drobtin
- malo mletega cimeta
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- lupina 1 bio limone
- maščoba in moka za pekač
- mleko in jajce za premaz
Postopek
Najprej iz polovične količine sestavin pripravimo testo za potico. Nato pripravimo oba biskvita tako, da rumenjake ločimo do beljakov in beljake v mešalni posodi penasto stepemo s sladkorjem. Primešamo še rumenjake, na koncu pa še moko. Temnemu biskvitu primešamo še kakav. Vsako testo posebej namažemo na papir za peko v velikosti pekača 35 x 40 cm, v katerem bomo pekli potico. Pečemo 12 minut na 175 ˚C.
Zdaj pripravimo nadeve. Za orehov nadev mlačnemu mleku primešamo orehe, obe vrsti sladkorja, jajci, cimet in rum. Skutni nadev pripravimo tako, da skuto pretlačimo in ji primešamo kislo smetano, obe vrsti sladkorja, jajci, pšenični zdrob, rozine, namočene v rumu, in limonovo lupino. Nazadnje pripravimo še jabolčni nadev: jabolka olupimo in naribamo ali narežemo na kocke ali rezine. Nato jih skupaj s sladkorjem dušimo na maslu, da vsa tekočina izpari. Mešanico ohladimo, nato pa primešamo rozine, namočene v rum, cimet, vaniljev sladkor in limonovo lupino.
Sestavimo potratno potico. Kvašeno testo razvaljamo na dvakratno velikost pekača, ki ga uporabimo. S polovico testa obložimo pomaščen in pomokan pekač, tako da testo nekoliko sega čez robove. Testo premažemo s polovico orehovega nadeva in ga pokrijemo s temnim biskvitom. Tega namažemo s skutnim nadevom in pokrijemo s svetlim biskvitom, tega pa premažemo z jabolčnim nadevom, ki ga posujemo s krušnimi drobtinami. Na jabolčni nadev namažemo še preostalo polovico orehovega nadeva in pokrijemo z drugo polovico kvašenega testa. Pazimo, da je temperatura nadevov in biskvitov enaka temperaturi kvašenega testa.
Potico enakomerno po celi površini prebodemo in pustimo, da še enkrat vzhaja. Pred peko jo tanko premažemo z mešanico mleka in razžvrkljanega jajca. Pri tem pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo 60 minut v pečici, segreti na 190 ˚C.
Nasvet
Testo za potico lahko pripravimo po receptu, objavljenem na tej povezavi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščanec s kvinojo in pesinim jogurtom
Piščanec s kvinojo bo kot nalašč za okusno polnovredno kosilo, popestrili pa ga bomo s svežino jogurta in rdeče pese
Božična torta s piškotno kremo
Vložena pečena paprika v odišavljenem olju
Vložena paprika bo odlična spremljevalka narezkov