Kaj boste skuhali danes?
Preprosti cimetovi polžki
Cimetovi polžki za deljenje
Preprosti cimetovi polžki
Cimetovi polžki za deljenje
Sestavine
- 400 g kupljenega kvašenega listnatega testa (svežega ali zamrznjenega)
- 30 g zmehčanega masla
- 2 žlički cimeta
- 5 žlic svetlega sladkorja muskovado
Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
- 400 g kupljenega kvašenega listnatega testa (svežega ali zamrznjenega)
- 30 g zmehčanega masla
- 2 žlički cimeta
- 5 žlic svetlega sladkorja muskovado
Postopek
Okrogel tortni model premera 23 cm obložimo s kvadratnim kosom papirja za peko, tako da konci štrlijo navzgor (tako bomo polžke laže dvignili iz pekača).
Če imamo zamrznjeno testo, ga odtajamo in na pomokani delovni površini razvaljamo na velikost približno 36 x 25 cm. Sveže testo le odvijemo in ga damo na delovno površino. Testo razrežemo na štiri dele, da dobimo pravokotnike velikosti 9 x 25 cm, in vsakega premažemo z zmehčanim maslom. Ne- kaj masla nam mora ostati za karamel.
Cimet in sladkor zmešamo. Vsak pravokotnik testa potresemo z 2 do 3 žličkami sladkorne mešanice in ga po dol- gem zvijemo. Ko dobimo štiri zavitke, vsakega prerežemo na pet delov, da dobimo 20 majhnih polžkov. Polžke v pekaču razporedimo v koncentrična kroga – med njimi pustimo kar nekaj prostora, ker bo testo naraslo in se razširilo.
Pečico segrejemo na 190 °C. Polžke pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da narastejo in so zlato zapečeni.
Medtem preostalo sladkorno mešanico segrejemo s preostalim maslom, dokler ne dobimo gostega karamela (nič hudega, če se nekaj masla loči od karamela, saj ga bo testo vpilo). Ko so polžki pečeni, jih pokapamo s karamelom. Pustimo, da se nekoliko ohladijo, in pojemo še tople, odlični pa so tudi hladni.