
Kaj boste skuhali danes?
Preprosti cimetovi polžki
Cimetovi polžki za deljenje
Preprosti cimetovi polžki
Cimetovi polžki za deljenje

Sestavine
- 400 g kupljenega kvašenega listnatega testa (svežega ali zamrznjenega)
- 30 g zmehčanega masla
- 2 žlički cimeta
- 5 žlic svetlega sladkorja muskovado

Puhast posladek, ki navduši na prvi pogled
Za pozen zajtrk ali popoldanski 'pocartek' si bomo tokrat privoščili dutch baby – ponvičnik, ki ga spečemo v litoželezni ponvi ali ognjevarnem pekaču.

5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Navdušujoče jedi z žara: ko poletje sreča jesen
Na žaru odlično pripravimo še kaj drugega kot zgolj klasiko.
Sestavine
- 400 g kupljenega kvašenega listnatega testa (svežega ali zamrznjenega)
- 30 g zmehčanega masla
- 2 žlički cimeta
- 5 žlic svetlega sladkorja muskovado
Postopek
Okrogel tortni model premera 23 cm obložimo s kvadratnim kosom papirja za peko, tako da konci štrlijo navzgor (tako bomo polžke laže dvignili iz pekača).
Če imamo zamrznjeno testo, ga odtajamo in na pomokani delovni površini razvaljamo na velikost približno 36 x 25 cm. Sveže testo le odvijemo in ga damo na delovno površino. Testo razrežemo na štiri dele, da dobimo pravokotnike velikosti 9 x 25 cm, in vsakega premažemo z zmehčanim maslom. Ne- kaj masla nam mora ostati za karamel.
Cimet in sladkor zmešamo. Vsak pravokotnik testa potresemo z 2 do 3 žličkami sladkorne mešanice in ga po dol- gem zvijemo. Ko dobimo štiri zavitke, vsakega prerežemo na pet delov, da dobimo 20 majhnih polžkov. Polžke v pekaču razporedimo v koncentrična kroga – med njimi pustimo kar nekaj prostora, ker bo testo naraslo in se razširilo.
Pečico segrejemo na 190 °C. Polžke pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da narastejo in so zlato zapečeni.
Medtem preostalo sladkorno mešanico segrejemo s preostalim maslom, dokler ne dobimo gostega karamela (nič hudega, če se nekaj masla loči od karamela, saj ga bo testo vpilo). Ko so polžki pečeni, jih pokapamo s karamelom. Pustimo, da se nekoliko ohladijo, in pojemo še tople, odlični pa so tudi hladni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Govedina po tajsko
Flambiran piščanec s šparglji
Piščanca smo popekli in zalili s konjakom ter ga postregli v smetani, s pehtranom in svežimi šparglji.
Testenine z vongolami
Malce ekstravagantno razpoloženi smo jim dodali nasekljan svež čili.
Piščanec in zelenjava iz cvrtnika na vroči zrak
Ste že spoznali vse prednosti cvrtnika na vroči zrak?