Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
obloga
- 150 g kristalnega sladkorja
- 2 žlici hruškovega žganja
- 3 hruške (čvrste sorte)
- sok ½ limone
- ½ žličke cimeta
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
testo z nadevom
- 300 g svežega kvašenega listnatega testa
- 100 g kuhanega in grobo nasekljanega kostanja
- 3 žlice zmletega maka
- 2 žlici rozin
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
obloga
- 150 g kristalnega sladkorja
- 2 žlici hruškovega žganja
- 3 hruške (čvrste sorte)
- sok ½ limone
- ½ žličke cimeta
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
testo z nadevom
- 300 g svežega kvašenega listnatega testa
- 100 g kuhanega in grobo nasekljanega kostanja
- 3 žlice zmletega maka
- 2 žlici rozin
Postopek
V teflonskem pekaču s premerom 24 cm počasi segrejemo kristalni sladkor in ga karameliziramo, nato pa zalijemo s hruškovim žganjem.
Hruške olupimo, razpolovimo in odstranimo peščišča. Hruškove polovice narežemo na centimeter debele rezine in jih porazdelimo v pekač na karameliziran sladkor. Pokapamo z limonovim sokom ter potresemo s cimetom in vaniljevim sladkorjem.
Testo razvaljamo in izrežemo dve okrogli rezini v velikosti modla. En oblat potresemo z nasekljanimi kostanji, makom in rozinami ter pokrijemo z drugim oblatom. Nadevano testo z lopatico položimo na hruške in površino večkrat prebodemo z vilicami.
Pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno pol ure. Pogača naj se ohlaja približno 20 minut, nato jo zvrnemo iz modla. Po želji lahko zraven ponudimo čokoladni sladoled ali stepeno sladko smetano.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kremna juha iz zelene z ovčjim sirom in kruhki z bučnim oljem
Ta kremna juha je zdravilna in zelo okusna.
Limonovo-borovničeva riževa pita
Mlečni riž je lahko tudi sestavni del krhke pite
Marinirani fileji zlatovčice s piro in zelenjavo
Ribo zlatovčico lahko postrežemo tudi s piro.