© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Goveji file z omako iz rdečega vina

Goveji file z omako iz rdečega vina

Čas priprave 1 h 50 min + vsaj 24 ur za mariniranje in počivanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6–8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
goveji file z omako iz rdecega vina

Sestavine

  • 1,3 kg dobro uležanega govejega fileja
  • 0,5 dl rastlinskega olja
  • 100 g masla
  • sol
  • poper

marinada

  • 2 dl oljčnega olja
  • 1 žlica timijana
  • 1 žlica rožmarina
  • 1 cela glavica česna

vinska omaka

  • 2,5 dl portskega vina
  • 5 dl rdečega vina
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 150 g govejih odrezkov (zanje prosimo mesarja) ali govedine za dušenje
  • 4 šalotke
  • 2 strta stroka česna
  • 12 zrn belega popra
  • 1 žlička timijana
  • 1 lovorov list
  • 1 l goveje jušne osnove
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1,3 kg dobro uležanega govejega fileja
  • 0,5 dl rastlinskega olja
  • 100 g masla
  • sol
  • poper

marinada

  • 2 dl oljčnega olja
  • 1 žlica timijana
  • 1 žlica rožmarina
  • 1 cela glavica česna

vinska omaka

  • 2,5 dl portskega vina
  • 5 dl rdečega vina
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 150 g govejih odrezkov (zanje prosimo mesarja) ali govedine za dušenje
  • 4 šalotke
  • 2 strta stroka česna
  • 12 zrn belega popra
  • 1 žlička timijana
  • 1 lovorov list
  • 1 l goveje jušne osnove

Postopek

1

File položimo v posodo, ki se mu ravno prav prilega. Timijan in rožmarin grobo sesekljamo. Glavico česna ohranimo celo, ji odrežemo gornjo tretjino in jo zavržemo. Sestavine za marinado zmešamo v skledici in jih prelijemo po mesu. Pokrijemo in postavimo v hladilnik za 24 do 72 ur. V tem času meso čim večkrat obrnemo.

2

Portovec in vino vlijemo v veliko kozico in pri nizki temperaturi kuhamo kakih 20 minut, da tekočina precej povre. V drugi veliki kozici segrejemo olje, in ko se začne že skoraj kaditi, na njem popražimo goveje obrezke, narezane na koščke, da porjavijo. Medtem tanko narežemo šalotke in jih skupaj s česnom, poprom in zelišči dodamo mesu. Pražimo nekaj minut, da se rahlo obarvajo, nato prilijemo povreto vinsko mešanico in jušno osnovo. Zavremo in pri nizki temperaturi kuhamo 25 minut. Precedimo v čisto kozico in kuhamo še 8 do 10 minut, da se omaka zgosti. Solimo in popramo po okusu ter do uporabe spravimo v hladilnik.

3

Pečico segrejemo na 200 °C. File vzamemo iz marinade in z njega obrišemo zelišča; skupaj z glavico česna jih prihranimo za kasneje. V veliki kozici segrejemo rastlinsko olje. Ko se že skoraj kadi, položimo nanj file, ga potresemo z 2 žličkama soli in pečemo 5 do 7 minut; od časa do časa ga obrnemo.

4

Maslo narežemo na kocke. Dodajamo ga mesu, kocko za kocko, in ko se speni, v njem redno obračamo file. Ko file karamelizira, ga položimo v pekač skupaj s prihranjenimi zelišči in česnom ter pečemo v pečici 8 do 12 minut; vsake 4 minute ga obrnemo in prelijemo s sokom in maščobo od pečenja. V sredino zapičimo termometer za peko mesa – ko je file srednje pečen, bi moral kazati 55 do 60 °C. Preložimo ga na desko, ga ohlapno ovijemo v aluminijasto folijo in pustimo počivati 20 minut.

5

Pekač damo v pečico, da se omaka od pečenja segreje. Preden postrežemo, v njej povaljamo file. Postrežemo z vinsko omako, kroketi, korenjem in česnom.

Nasvet

K fileju se lepo podajo pastinakovi kroketi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.