© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Praznične kokosove kocke s češnjevim nadevom in belo čokolado

Praznične kokosove kocke s češnjevim nadevom in belo čokolado

Čas priprave 1 h 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 25 kock
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

vaniljev biskvit

  • 60 g stopljenega masla in še malo za pekač
  • 10 jajc
  • 375 g sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 375 g moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 85 g koruznega škroba
  • 1⁄2 žličke soli
  • 1 1⁄2 žličke belega vinskega kisa

obliv iz bele čokolade

  • 300 g presejanega sladkorja v prahu
  • 1,85 dl polnomastnega mleka
  • 0,5 dl pinjenca
  • 500 g bele čokolade
  • 250 g mletega kokosa

stepen ganaš iz bele čokolade

  • 1 dl sladke smetane
  • 30 g glukoze
  • 115 g bele čokolade
  • 80 g zmehčanega masla

nadev

  • 225 g kakovostne češnjeve marmelade
  • drobno naribana lupinica 1 velike bio limone
  • praznične mrvice ali zdrobljeno liofilizirano jagodičje za okras

Sestavine

vaniljev biskvit

  • 60 g stopljenega masla in še malo za pekač
  • 10 jajc
  • 375 g sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 375 g moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 85 g koruznega škroba
  • 1⁄2 žličke soli
  • 1 1⁄2 žličke belega vinskega kisa

obliv iz bele čokolade

  • 300 g presejanega sladkorja v prahu
  • 1,85 dl polnomastnega mleka
  • 0,5 dl pinjenca
  • 500 g bele čokolade
  • 250 g mletega kokosa

stepen ganaš iz bele čokolade

  • 1 dl sladke smetane
  • 30 g glukoze
  • 115 g bele čokolade
  • 80 g zmehčanega masla

nadev

  • 225 g kakovostne češnjeve marmelade
  • drobno naribana lupinica 1 velike bio limone
  • praznične mrvice ali zdrobljeno liofilizirano jagodičje za okras

Postopek

1

Pečico segrejemo na 170 °C (ali na 150 °C z ventilacijo). Dno pekača velikosti 25 x 25 cm in globine 7 cm namažemo z maslom ter obložimo s papirjem za peko. Jajca, sladkor in vaniljo damo v skledo samostoječega mešalnika in na srednji hitrosti stepamo od 6 do 8 minut, da nastane gosta masa. Skupaj presejemo moko, pecilni prašek, koruzni škrob in sol. Mešanico z lopatico nežno vmešamo v mokro maso, nato pa vmešamo še stopljeno maslo, kis in 2 dl pravkar zavrele vode. Maso postrgamo v pekač in pečemo 30 do 35 minut ali toliko časa, da se biskvit zlato obarva in je prožen na dotik.

2

Za obliv v srednje veliki kozici segrevamo sladkor, mleko in pinjenec, da se sladkor stopi. Medtem občasno pomešamo. Pustimo, da se mešanica ohladi na 40 °C, kar preverimo s termometrom. Čokolado damo v skledico in jo postavimo na kozico rahlo vrele vode. Čokolado stopimo in medtem preverjamo temperaturo s termometrom. Ko pokaže 40 °C, jo z metlico postopoma vtepemo v pinjenčevo mešanico, da dobro emulgira.

3

Za ganaš v majhni kozici zavremo smetano in glukozo. Čokolado damo v skledico in jo prelijemo s smetano. S paličnim mešalnikom mešamo, da popolnoma emulgira. Po koščkih dodajamo maslo in spet mešamo, da se povsem vmeša. Nato ganaš pokrijemo na dotik in postavimo v hladilnik, da se strdi.

4

Biskvitu obrežemo morebitne neravne robove in ga skrbno narežemo na 25 kock. V vrh vsake kocke previdno naredimo luknjo, in sicer do treh četrtin globine. Obliv iz bele čokolade nežno segrejemo in vanj pomakamo biskvitne kocke, tako da so po vseh straneh oblite. Polagamo jih na kuhinjsko mrežico, da odvečni obliv odteče. Nato oblite kocke povaljamo v kokosu. Češnjevo marmelado zmešamo z limonovo lupinico. V vsako jamico biskvitnih kock damo malo marmelade. Ganaš stepemo, da je primeren za brizganje. Damo ga v dresirno vrečko in z zvezdastim nastavkom lično nabrizgamo v luknje. Kocke okrasimo s prazničnimi mrvicami ali zdrobljenim liofiliziranim jagodičjem in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Limonova marmelada

Limonova marmelada bo pregnala kisle nasmeške, še posebno kot spremljava k sladicam

3 h 20 min
Enostavno

Piščančji zvitki s korenjem in avokadom

Hitra in hranljiva malica, tudi za na izlet

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.