Kaj boste skuhali danes?
Praznične kokosove kocke s češnjevim nadevom in belo čokolado
Praznične kokosove kocke s češnjevim nadevom in belo čokolado
Sestavine
vaniljev biskvit
- 60 g stopljenega masla in še malo za pekač
- 10 jajc
- 375 g sladkorja
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 375 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 85 g koruznega škroba
- 1⁄2 žličke soli
- 1 1⁄2 žličke belega vinskega kisa
obliv iz bele čokolade
- 300 g presejanega sladkorja v prahu
- 1,85 dl polnomastnega mleka
- 0,5 dl pinjenca
- 500 g bele čokolade
- 250 g mletega kokosa
stepen ganaš iz bele čokolade
- 1 dl sladke smetane
- 30 g glukoze
- 115 g bele čokolade
- 80 g zmehčanega masla
nadev
- 225 g kakovostne češnjeve marmelade
- drobno naribana lupinica 1 velike bio limone
- praznične mrvice ali zdrobljeno liofilizirano jagodičje za okras
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
vaniljev biskvit
- 60 g stopljenega masla in še malo za pekač
- 10 jajc
- 375 g sladkorja
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 375 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 85 g koruznega škroba
- 1⁄2 žličke soli
- 1 1⁄2 žličke belega vinskega kisa
obliv iz bele čokolade
- 300 g presejanega sladkorja v prahu
- 1,85 dl polnomastnega mleka
- 0,5 dl pinjenca
- 500 g bele čokolade
- 250 g mletega kokosa
stepen ganaš iz bele čokolade
- 1 dl sladke smetane
- 30 g glukoze
- 115 g bele čokolade
- 80 g zmehčanega masla
nadev
- 225 g kakovostne češnjeve marmelade
- drobno naribana lupinica 1 velike bio limone
- praznične mrvice ali zdrobljeno liofilizirano jagodičje za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C (ali na 150 °C z ventilacijo). Dno pekača velikosti 25 x 25 cm in globine 7 cm namažemo z maslom ter obložimo s papirjem za peko. Jajca, sladkor in vaniljo damo v skledo samostoječega mešalnika in na srednji hitrosti stepamo od 6 do 8 minut, da nastane gosta masa. Skupaj presejemo moko, pecilni prašek, koruzni škrob in sol. Mešanico z lopatico nežno vmešamo v mokro maso, nato pa vmešamo še stopljeno maslo, kis in 2 dl pravkar zavrele vode. Maso postrgamo v pekač in pečemo 30 do 35 minut ali toliko časa, da se biskvit zlato obarva in je prožen na dotik.
Za obliv v srednje veliki kozici segrevamo sladkor, mleko in pinjenec, da se sladkor stopi. Medtem občasno pomešamo. Pustimo, da se mešanica ohladi na 40 °C, kar preverimo s termometrom. Čokolado damo v skledico in jo postavimo na kozico rahlo vrele vode. Čokolado stopimo in medtem preverjamo temperaturo s termometrom. Ko pokaže 40 °C, jo z metlico postopoma vtepemo v pinjenčevo mešanico, da dobro emulgira.
Za ganaš v majhni kozici zavremo smetano in glukozo. Čokolado damo v skledico in jo prelijemo s smetano. S paličnim mešalnikom mešamo, da popolnoma emulgira. Po koščkih dodajamo maslo in spet mešamo, da se povsem vmeša. Nato ganaš pokrijemo na dotik in postavimo v hladilnik, da se strdi.
Biskvitu obrežemo morebitne neravne robove in ga skrbno narežemo na 25 kock. V vrh vsake kocke previdno naredimo luknjo, in sicer do treh četrtin globine. Obliv iz bele čokolade nežno segrejemo in vanj pomakamo biskvitne kocke, tako da so po vseh straneh oblite. Polagamo jih na kuhinjsko mrežico, da odvečni obliv odteče. Nato oblite kocke povaljamo v kokosu. Češnjevo marmelado zmešamo z limonovo lupinico. V vsako jamico biskvitnih kock damo malo marmelade. Ganaš stepemo, da je primeren za brizganje. Damo ga v dresirno vrečko in z zvezdastim nastavkom lično nabrizgamo v luknje. Kocke okrasimo s prazničnimi mrvicami ali zdrobljenim liofiliziranim jagodičjem in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Komplet za vročo čokolado
Limonova marmelada
Limonova marmelada bo pregnala kisle nasmeške, še posebno kot spremljava k sladicam
Nabodalca s češnjevim paradižnikom, mini mocarelo in baziliko
Piščančji zvitki s korenjem in avokadom
Hitra in hranljiva malica, tudi za na izlet