
Odojek z začimbnim maslom in špinačo
Odojek z začimbnim maslom in špinačo

Sestavine
- 4 dl piščančje juhe
- 1 kg odojka (hrbet s kožo, brez kosti)
špinača
- sol
- 800 g špinače
- 20 g masla
- 20 g moke
- 2,5 dl piščančje jušne osnove
- poper
zeliščno maslo
- 2 žlici kuminovih semen
- 1 žlička koriandrovih semen
- 4 žlice masla
- 1 strok česna
- 1 žlička naribanega ingverja
- 1 žlička drobno naribane limonove lupinice
- 2 žlici drobno narezanega peteršilja

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 4 dl piščančje juhe
- 1 kg odojka (hrbet s kožo, brez kosti)
špinača
- sol
- 800 g špinače
- 20 g masla
- 20 g moke
- 2,5 dl piščančje jušne osnove
- poper
zeliščno maslo
- 2 žlici kuminovih semen
- 1 žlička koriandrovih semen
- 4 žlice masla
- 1 strok česna
- 1 žlička naribanega ingverja
- 1 žlička drobno naribane limonove lupinice
- 2 žlici drobno narezanega peteršilja
Postopek
Najprej pripravimo meso odojka za peko. V globoki ognjevarni ponvi močno segrejemo juho. Meso položimo s kožno stranjo navzdol v juho, tako da je koža v celoti približno pol ure v vroči juhi (tik pod vreliščem). Potem vzamemo meso iz ponve in kožo z ostrim nožem v razmaku enega centimetra prečno zarežemo (kot bodo pred serviranjem rezine mesa).
Sedaj položimo meso, s kožo navzgor, ponovno v ponev. Če je potrebno, dolijemo še malo juhe. Odojka pečemo na spodnjem vodilu v pečici, ki smo jo segreli na 150 °C, približno 40 minut. Ob koncu peke v pečici vključimo žar.
Kožo odojka namažemo s posoljeno vodo (pet žlic vode zmešamo z eno do dvema žličkama soli) in meso hrustljavo pečemo pod žarom 4 do 5 minut.
Medtem pripravimo zeliščno maslo. Kumino in koriander pražimo v ponvi brez maščobe, dokler ne zadiši. Začimbe v možnarju fino zdrobimo in stresemo v ponev k maslu, ki naj se razpusti na blagem ognju. Česen olupimo, drobno narežemo in dodamo v ponev. Na koncu dodamo ingver in limonino lupinico ter ponev odstavimo. Vmešamo še peteršilj in po okusu začinimo.
Špinačo blanširamo, dobro odcedimo in drobno narežemo. V ponvi zarumenimo moko na razpuščenem maslu. Dolijemo juho in hitro zmešamo z metlico za stepanje. Kuhamo nekaj minut, nato dodamo narezano špinačo, zmešamo ter po okusu začinimo s soljo in poprom.
Meso narežemo na rezine, jih serviramo na krožnike, pokapamo z zeliščnim maslom in ponudimo s špinačo.