© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pokrita brokolijeva pita z gorgonzolo

Brokoli krepi imunski sistem. Njegove cvetke smo ovili v listnato testo in mu dodali italijansko gorgonzolo.

Pokrita brokolijeva pita z gorgonzolo

Brokoli krepi imunski sistem. Njegove cvetke smo ovili v listnato testo in mu dodali italijansko gorgonzolo.

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
brokolijeva-pita-z-gorgonzolo-1_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 500 g svežega ali zamrznjenega listnatega testa
  • 700 g brokolijevih cvetov
  • 25 g masla
  • 2 šalotki (očiščeni in narezani na tanke kolobarje)
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 2 žlici drobno narezanega drobnjaka
  • 1 žlica drobno narezanih pehtranovih lističev
  • 3 žlice gorčice z grobo mletimi zrni
  • 1 žlička soli
  • poper
  • 200 g gorgonzole (nadrobljene na koščke)
  • 1 jajce

Sestavine

  • 500 g svežega ali zamrznjenega listnatega testa
  • 700 g brokolijevih cvetov
  • 25 g masla
  • 2 šalotki (očiščeni in narezani na tanke kolobarje)
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 2 žlici drobno narezanega drobnjaka
  • 1 žlica drobno narezanih pehtranovih lističev
  • 3 žlice gorčice z grobo mletimi zrni
  • 1 žlička soli
  • poper
  • 200 g gorgonzole (nadrobljene na koščke)
  • 1 jajce

Postopek

1

Zamrznjeno testo odtajamo. Dve tretjini testa razvaljamo na pomokani delovni površini 2 mm debelo v tako veliko okroglo ploščo, da lahko z njo obložimo tortni model s premerom 24 cm. Rob testa dobro pritisnemo ob obod modla. Preostalo testo razvaljamo v tanjšo okroglo ploščo, s katero bomo pokrili nadev kolača.

2

Brokolijeve cvetke kuhamo v kozici v vreli vodi približno eno minuto; prelijemo na cedilo, splaknemo z ledeno mrzlo vodo in cvetke dobro odcedimo.

3

V ponvi razpustimo maslo in na njem do mehkega popražimo šalotko. Dodamo sladko smetano, zelišča, gorčico, sol in poper; zmešamo, odstavimo in zmes ohladimo.

4

Po testu v modlu razporedimo najprej čebulno zmes, nato pa cvetke brokolija in koščke gorgonzole. Testen rob namažemo s stepenim jajcem in nadev pokrijemo s pripravljenim razvaljanim testom. Robove stisnemo, površino pite pa večkrat prebodemo z vilicami in namažemo s stepenim jajcem.

5

Pito pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno pol ure, da se lepo zlato rjavo obarva. Šele ko se pita nekoliko ohladi, jo vzamemo iz modla in razrežemo na primerne kose.

Priljubljeni recepti

Limonov polentni kolač

Preprosto pecivo iz polente, mandljev in limon - zraven se priležeta kremast maskarpone in črna kava.

2 h 10 min
Enostavno

Nasoljeni sardoni

Za ljubitelje rib

Enostavno

Karamelasti cimetovi polžki z jabolki

Bogata variacija jesenske priljubljene klasike med sladicami.

1 h 15 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.