Kaj boste skuhali danes?
Pokrita brokolijeva pita z gorgonzolo
Brokoli krepi imunski sistem. Njegove cvetke smo ovili v listnato testo in mu dodali italijansko gorgonzolo.
Pokrita brokolijeva pita z gorgonzolo
Brokoli krepi imunski sistem. Njegove cvetke smo ovili v listnato testo in mu dodali italijansko gorgonzolo.
Sestavine
- 500 g svežega ali zamrznjenega listnatega testa
- 700 g brokolijevih cvetov
- 25 g masla
- 2 šalotki (očiščeni in narezani na tanke kolobarje)
- 1,5 dl sladke smetane
- 2 žlici drobno narezanega drobnjaka
- 1 žlica drobno narezanih pehtranovih lističev
- 3 žlice gorčice z grobo mletimi zrni
- 1 žlička soli
- poper
- 200 g gorgonzole (nadrobljene na koščke)
- 1 jajce
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Bliža se martinovo: pripravite najboljše mlince
Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.
Sestavine
- 500 g svežega ali zamrznjenega listnatega testa
- 700 g brokolijevih cvetov
- 25 g masla
- 2 šalotki (očiščeni in narezani na tanke kolobarje)
- 1,5 dl sladke smetane
- 2 žlici drobno narezanega drobnjaka
- 1 žlica drobno narezanih pehtranovih lističev
- 3 žlice gorčice z grobo mletimi zrni
- 1 žlička soli
- poper
- 200 g gorgonzole (nadrobljene na koščke)
- 1 jajce
Postopek
Zamrznjeno testo odtajamo. Dve tretjini testa razvaljamo na pomokani delovni površini 2 mm debelo v tako veliko okroglo ploščo, da lahko z njo obložimo tortni model s premerom 24 cm. Rob testa dobro pritisnemo ob obod modla. Preostalo testo razvaljamo v tanjšo okroglo ploščo, s katero bomo pokrili nadev kolača.
Brokolijeve cvetke kuhamo v kozici v vreli vodi približno eno minuto; prelijemo na cedilo, splaknemo z ledeno mrzlo vodo in cvetke dobro odcedimo.
V ponvi razpustimo maslo in na njem do mehkega popražimo šalotko. Dodamo sladko smetano, zelišča, gorčico, sol in poper; zmešamo, odstavimo in zmes ohladimo.
Po testu v modlu razporedimo najprej čebulno zmes, nato pa cvetke brokolija in koščke gorgonzole. Testen rob namažemo s stepenim jajcem in nadev pokrijemo s pripravljenim razvaljanim testom. Robove stisnemo, površino pite pa večkrat prebodemo z vilicami in namažemo s stepenim jajcem.
Pito pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno pol ure, da se lepo zlato rjavo obarva. Šele ko se pita nekoliko ohladi, jo vzamemo iz modla in razrežemo na primerne kose.
Priljubljeni recepti
Poletna juha s kumarično kremo
Paradižnik je ena najokusnejših in najuporabnejših vrtnin. Svežega narežemo v solato ali na testenine, pokapamo z dobrim oljčnim oljem – in že je pripravljeno kosilo!
Kremasta rabarbara v kozarcu
Rabarbara je odlična, a se vse prevečkrat znajde le v kompotih. Poskusite jo z ingverjem!