© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pokrita brokolijeva pita z gorgonzolo

Brokoli krepi imunski sistem. Njegove cvetke smo ovili v listnato testo in mu dodali italijansko gorgonzolo.

Pokrita brokolijeva pita z gorgonzolo

Brokoli krepi imunski sistem. Njegove cvetke smo ovili v listnato testo in mu dodali italijansko gorgonzolo.

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
brokolijeva-pita-z-gorgonzolo-1_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 500 g svežega ali zamrznjenega listnatega testa
  • 700 g brokolijevih cvetov
  • 25 g masla
  • 2 šalotki (očiščeni in narezani na tanke kolobarje)
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 2 žlici drobno narezanega drobnjaka
  • 1 žlica drobno narezanih pehtranovih lističev
  • 3 žlice gorčice z grobo mletimi zrni
  • 1 žlička soli
  • poper
  • 200 g gorgonzole (nadrobljene na koščke)
  • 1 jajce
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 500 g svežega ali zamrznjenega listnatega testa
  • 700 g brokolijevih cvetov
  • 25 g masla
  • 2 šalotki (očiščeni in narezani na tanke kolobarje)
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 2 žlici drobno narezanega drobnjaka
  • 1 žlica drobno narezanih pehtranovih lističev
  • 3 žlice gorčice z grobo mletimi zrni
  • 1 žlička soli
  • poper
  • 200 g gorgonzole (nadrobljene na koščke)
  • 1 jajce

Postopek

1

Zamrznjeno testo odtajamo. Dve tretjini testa razvaljamo na pomokani delovni površini 2 mm debelo v tako veliko okroglo ploščo, da lahko z njo obložimo tortni model s premerom 24 cm. Rob testa dobro pritisnemo ob obod modla. Preostalo testo razvaljamo v tanjšo okroglo ploščo, s katero bomo pokrili nadev kolača.

2

Brokolijeve cvetke kuhamo v kozici v vreli vodi približno eno minuto; prelijemo na cedilo, splaknemo z ledeno mrzlo vodo in cvetke dobro odcedimo.

3

V ponvi razpustimo maslo in na njem do mehkega popražimo šalotko. Dodamo sladko smetano, zelišča, gorčico, sol in poper; zmešamo, odstavimo in zmes ohladimo.

4

Po testu v modlu razporedimo najprej čebulno zmes, nato pa cvetke brokolija in koščke gorgonzole. Testen rob namažemo s stepenim jajcem in nadev pokrijemo s pripravljenim razvaljanim testom. Robove stisnemo, površino pite pa večkrat prebodemo z vilicami in namažemo s stepenim jajcem.

5

Pito pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno pol ure, da se lepo zlato rjavo obarva. Šele ko se pita nekoliko ohladi, jo vzamemo iz modla in razrežemo na primerne kose.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.