
Porova juha z ješprenjčkom in slanino
Slastna juha, ki prijetno nasiti - preverite recept, pripravljen v manj kot tričetrt ure.
Porova juha z ješprenjčkom in slanino
Slastna juha, ki prijetno nasiti - preverite recept, pripravljen v manj kot tričetrt ure.

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 8 rezin neprekajene hrbtne slanine
- 1 srednje velik por
- 2 korenčka
- 2 stebelni zeleni
- 1,2 l piščančje jušne osnove
- 4 žlice ješprenjčka
- prgišče peteršilja
- kruh s hrustljavo skorjo, ko postrežemo

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 8 rezin neprekajene hrbtne slanine
- 1 srednje velik por
- 2 korenčka
- 2 stebelni zeleni
- 1,2 l piščančje jušne osnove
- 4 žlice ješprenjčka
- prgišče peteršilja
- kruh s hrustljavo skorjo, ko postrežemo
Postopek
Slanino narežemo na koščke. Por razpolovimo in nato narežemo približno 1 cm na široko. Korenček narežemo na majhne, zeleno pa na večje kocke. Peteršilj sesekljamo.
V večji kozici segrejemo olje in nanj stresemo slanino ter por. Pražimo, dokler se por ne zmehča. Dodamo korenček in zeleno in pražimo še 5 minut. Nato prilijemo jušno osnovo in dodamo ješprenjček. Pustimo, da tekočina zavre, in kuhamo še 15 do 20 minut oziroma tako dolgo, da se ješprenjček zmehča, a ne razkuha. Nazadnje primešamo peteršilj in postrežemo s kruhom.