Kaj boste skuhali danes?
Ješprenjeva enolončnica z gobami in slanino
Najbolj se prileže po dolgem sprehodu
Ješprenjeva enolončnica z gobami in slanino
Najbolj se prileže po dolgem sprehodu
Sestavine
- 200 g slanine
- 2 čebuli
- 4 korenčki
- 3 stebla stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 30 g suhih jurčkov
- kozarec belega vina
- 1,5 l piščančje jušne osnove
- 180 g ješprenjčka
- šop ohrovtovih listov
- sol
- poper
- parmezan za posip
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
Namesto potice: najlepše božične pletenice
Mehke babke in dišeče pletenice so nepogrešljive v prazničnem času. Izbrali smo najlepše božične pletenice z bogatimi nadevi za popolno sladko omizje.
Triki za mesno štruco, ki bo hkrati sočna in kompaktna
Naučite se pripraviti posebno vrsto mesne štruce, ki ji pravimo pečenka Štefani. Zdi se preprosta, a skriva nekaj pasti. Z našimi nasveti bo obenem sočna in kompaktna.
Sestavine
- 200 g slanine
- 2 čebuli
- 4 korenčki
- 3 stebla stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 30 g suhih jurčkov
- kozarec belega vina
- 1,5 l piščančje jušne osnove
- 180 g ješprenjčka
- šop ohrovtovih listov
- sol
- poper
- parmezan za posip
Postopek
Slanino narežemo na kocke in jo v veliki kozici na srednjem ognju pražimo približno 10 minut; medtem večkrat premešamo. Medtem olupimo in sesekljamo čebulo in česen ter ostrgamo in na kolobarčke narežemo korenček. Tudi stebla zelene narežemo na koščke. Ko je slanina popražena, ji dodamo čebulo, česen, korenček in zeleno ter rožmarin in timijan, pokrijemo in počasi pražimo 10 minut.
Medtem namočimo suhe jurčke v 6 dl vroče vode in jih pustimo namakati 10 minut.
Gobe poberemo iz vode in jih grobo nasekljamo. Zvišamo temperaturo in v kozico dodamo gobe. Pražimo jih minuto, nato dolijemo vino, počakamo, da alkohol izhlapi, dolijemo precejeno vodo, v kateri so se namakali jurčki (usedlino zavržemo), jušno osnovo in ješprenjček ter začinimo s soljo in poprom. Kuhamo še 40 minut, da se ješprenjček zmehča, nato odstranimo vejici rožmarina in timijana.
Ohrovtove liste narežemo, jih dodamo v juho in kuhamo 5 do 10 minut. Enolončnico postrežemo s hrustljavim kruhom in parmezanom za posip.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krompirjeve culice z rdečim zeljem
Za pravo jesensko poslastico bomo rdeče zelje pospremili s culicami s krompirjevim nadevom.