© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Ješprenjeva enolončnica z gobami in slanino

Najbolj se prileže po dolgem sprehodu

Ješprenjeva enolončnica z gobami in slanino

Najbolj se prileže po dolgem sprehodu

Čas priprave 1 h 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
walkers wild mushroom bacon barly broth

Sestavine

  • 200 g slanine
  • 2 čebuli
  • 4 korenčki
  • 3 stebla stebelne zelene
  • 2 stroka česna
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 vejica timijana
  • 30 g suhih jurčkov
  • kozarec belega vina
  • 1,5 l piščančje jušne osnove
  • 180 g ješprenjčka
  • šop ohrovtovih listov
  • sol
  • poper
  • parmezan za posip

Sestavine

  • 200 g slanine
  • 2 čebuli
  • 4 korenčki
  • 3 stebla stebelne zelene
  • 2 stroka česna
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 vejica timijana
  • 30 g suhih jurčkov
  • kozarec belega vina
  • 1,5 l piščančje jušne osnove
  • 180 g ješprenjčka
  • šop ohrovtovih listov
  • sol
  • poper
  • parmezan za posip

Postopek

1

Slanino narežemo na kocke in jo v veliki kozici na srednjem ognju pražimo približno 10 minut; medtem večkrat premešamo. Medtem olupimo in sesekljamo čebulo in česen ter ostrgamo in na kolobarčke narežemo korenček. Tudi stebla zelene narežemo na koščke. Ko je slanina popražena, ji dodamo čebulo, česen, korenček in zeleno ter rožmarin in timijan, pokrijemo in počasi pražimo 10 minut.

2

Medtem namočimo suhe jurčke v 6 dl vroče vode in jih pustimo namakati 10 minut.

3

Gobe poberemo iz vode in jih grobo nasekljamo. Zvišamo temperaturo in v kozico dodamo gobe. Pražimo jih minuto, nato dolijemo vino, počakamo, da alkohol izhlapi, dolijemo precejeno vodo, v kateri so se namakali jurčki (usedlino zavržemo), jušno osnovo in ješprenjček ter začinimo s soljo in poprom. Kuhamo še 40 minut, da se ješprenjček zmehča, nato odstranimo vejici rožmarina in timijana.

4

Ohrovtove liste narežemo, jih dodamo v juho in kuhamo 5 do 10 minut. Enolončnico postrežemo s hrustljavim kruhom in parmezanom za posip.

Priljubljeni recepti

Pečen jagenjček po grško

Z jagenjčkom spečemo še krompir - za kosilo iz enega pekača

2 h 15 min
Enostavno

Široki rezanci s šunko in gobami

Šampinjoni in šunka gredo še kako dobro skupaj

Enostavno

Pavlova s češnjami, vrtnicami in pistacijami

Klasična sladica v moderni izvedbi: s kokosovim jogurtom, pistacijami za teksturo in rožnimi lističi za okras

2 h 5 min
Srednje zahtevno

Bučna juha s slanino

1 h 18 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.