Kaj boste skuhali danes?
Pomarančni kolač s koriandrom in sladkornim prelivom
Pomarančni kolač s koriandrom in sladkornim prelivom
Sestavine
- 1 velika bio pomaranča
- 175 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlici koriandrovih semen
- 50 g instantne polente
- 175 g zmehčanega masla
- 150 g moke
- 1⁄2 žličke sode bikarbone
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 jajca
Okras
- 1 bio pomaranča
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 100 g sladkorja v prahu
Praznična peka: trik za vse pozabljive
Večina receptov za praznično pecivo predvideva uporabo sestavin, segretih na sobno temperaturo. Kako ravnati, če smo na ta korak pozabili?
Popolno paljeno testo za princeske in druge sladice
Paljeno ali kuhano testo je zunaj rahlo hrustljavo, znotraj pa mehko in votlo, zaradi česar je popolno za polnjenje s kremami. Naučite se ga pripraviti korak za korakom.
Pregrešne bananine kroglice
Če imate radi rumove ali kokosove kroglice, a bi z veseljem poskusili nekaj drugačnega, so te bananine kroglice odlična izbira.
Sestavine
- 1 velika bio pomaranča
- 175 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlici koriandrovih semen
- 50 g instantne polente
- 175 g zmehčanega masla
- 150 g moke
- 1⁄2 žličke sode bikarbone
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 jajca
Okras
- 1 bio pomaranča
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 100 g sladkorja v prahu
Postopek
Neolupljeno pomarančo položimo v kozico, prilijemo toliko vode, da jo prekrije, zavremo in pustimo narahlo vreti kako uro oziroma tako dolgo, da sadež zlahka prebodemo z nožem.
Odlijemo vodo, počakamo, da se pomaranča ohladi, in jo razrežemo na četrtine, te pa še na pol, tako da dobimo 8 kosov, iz katerih odstranimo pečke. V majhno kozico nalijemo 1 dl vode ter dodamo 75 g sladkorja in kose pomaranče. Počasi segrevamo, da se sladkor raztopi, nato zvišamo temperaturo in pustimo narahlo vreti 10 minut. Počakamo, da se pomaranča malce ohladi, in jo spiriramo s paličnim mešalnikom. Koriandrova semena stremo v možnarju ali zmeljemo v mlinčku za začimbe. Skupaj s polento jih dodamo toplemu pomarančnemu pireju. Premešamo, da nastane enakomerna zmes, in pustimo, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 190 °C. Dno in obod tortnega modla s premerom 22 cm in ločljivim obodom namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. V veliki skledi z električnim mešalnikom zmešamo zmehčano maslo, moko, sodo bikarbono, pecilni prašek in preostalih 100 g sladkorja z ohlajeno pomarančno mešanico. Testo z žlico naložimo v pripravljen model in pečemo 35 do 45 minut oziroma dokler ni prožno na dotik – zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, mora biti čist, ko ga izvlečemo. Kolač mora biti svetle barve in malce odstopiti od oboda. Prestavimo ga na žično mrežico in ga pustimo, da se ohladi.
Medtem pripravimo okras. Z lupilnikom za zelenjavo v daljših trakovih olupimo s pomaranče polovico lupine. Trakove zelo tanko narežemo. V majhno kozico vlijemo 1 dl vode, dodamo sladkor in pristavimo na kuhalnik. Počasi segrevamo, da se sladkor raztopi, nato dodamo narezano lupino. Zavremo in pri blagi temperaturi kuhljamo 8 do 10 minut, da se rezančki pomarančne lupine zmehčajo. S penovko jih poberemo iz vode in položimo na pladenj, obložen s papirjem za peko.
Ko se kolač ohladi, presejemo sladkor v prahu v manjšo skledico. Pomarančo ožmemo in prilijemo k sladkorju dovolj soka, da ob mešanju dobimo tekoč preliv. Z njim pokapamo kolač, po vrhu pa ga okrasimo še s trakovi pomarančne lupine.