© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Čokoladna torta s tartufi

Čokoladna poslastica za kakšen zoprn in siv dan

Čokoladna torta s tartufi

Čokoladna poslastica za kakšen zoprn in siv dan

Čas priprave 1 h 25 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 10 do 12 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
čokoladna torta

Sestavine

biskvit

  • 1,5 dl sončničnega ali arašidovega olja in še malo za model
  • 175 g moke in še malo za model
  • 4 žlice kakava v prahu
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 140 g svetlo rjavega sladkorja
  • 2 žlici zlatega sirupa ali medu
  • 2 jajci
  • 1,5 dl polnomastnega mleka

čokoladna krema

  • 1,25 dl sladke smetane
  • 1 žlica zmehčanega masla
  • 140 g temne čokolade (s pribl. 70 % kakavovih delcev)
  • 4 žlice malinove ali marelične marmelade za nadev

čokoladni tartufi

  • 100 g mlečne čokolade
  • 1 žlička zmehčanega masla
  • 50 g polnozrnatih piškotov
  • 2–3 žlice pisanih ali čokoladnih mrvic
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

biskvit

  • 1,5 dl sončničnega ali arašidovega olja in še malo za model
  • 175 g moke in še malo za model
  • 4 žlice kakava v prahu
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 140 g svetlo rjavega sladkorja
  • 2 žlici zlatega sirupa ali medu
  • 2 jajci
  • 1,5 dl polnomastnega mleka

čokoladna krema

  • 1,25 dl sladke smetane
  • 1 žlica zmehčanega masla
  • 140 g temne čokolade (s pribl. 70 % kakavovih delcev)
  • 4 žlice malinove ali marelične marmelade za nadev

čokoladni tartufi

  • 100 g mlečne čokolade
  • 1 žlička zmehčanega masla
  • 50 g polnozrnatih piškotov
  • 2–3 žlice pisanih ali čokoladnih mrvic

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C. Dva modla za torto s premerom 20 cm premažemo z maslom in potresemo z moko. V večjo skledo damo vse sestavine za biskvit in dobro zmešamo z električnim mešalnikom ali leseno kuhalnico, da dobimo gladko in gosto testo.

2

Testo razdelimo v modla in pečemo 30 do 35 minut, dokler ni prožno na otip oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in pustimo, da se približno 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladi.

3

Medtem naredimo čokoladne tartufe. Čokolado nalomimo na koščke, jo stresemo v skledo in stopimo pri nizki temperaturi v mikrovalovni pečici ali nad kozico z vodo, ki narahlo vre. Vmešamo maslo. Piškote damo v plastično vrečko in jih z valjarjem potolčemo v fine drobtine. Vmešamo jih v čokolado in maso postavimo v hladilnik za približno 20 minut. Ko je ohlajena, iz nje z rokami oblikujemo 11 do 12 enako velikih kroglic. Enakomerno jih povaljamo v mrvicah in prihranimo.

4

Pripravimo kremo. V kozico vlijemo sladko smetano in jo segrejemo pri zmerni temperaturi. Ko je vroča, vmešamo maslo, da se stopi. Čokolado nalomimo na koščke, jih stresemo v srednje veliko skledo in prelijemo z vročo smetanovo mešanico. Dobro premešamo, da se čokolada stopi in pomeša s smetano. Pustimo, da se krema ohlaja približno 30 minut.

5

Ko sta biskvita popolnoma ohlajena, enega premažemo z marmelado in nanjo položimo drugi biskvit. Površino in obod torte premažemo s čokoladno kremo. Nazadnje ob robu torte razporedimo še čokoladne tartufe.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.