
Čokoladna torta s tartufi
Čokoladna poslastica za kakšen zoprn in siv dan
Čokoladna torta s tartufi
Čokoladna poslastica za kakšen zoprn in siv dan

Sestavine
biskvit
- 1,5 dl sončničnega ali arašidovega olja in še malo za model
- 175 g moke in še malo za model
- 4 žlice kakava v prahu
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 140 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlici zlatega sirupa ali medu
- 2 jajci
- 1,5 dl polnomastnega mleka
čokoladna krema
- 1,25 dl sladke smetane
- 1 žlica zmehčanega masla
- 140 g temne čokolade (s pribl. 70 % kakavovih delcev)
- 4 žlice malinove ali marelične marmelade za nadev
čokoladni tartufi
- 100 g mlečne čokolade
- 1 žlička zmehčanega masla
- 50 g polnozrnatih piškotov
- 2–3 žlice pisanih ali čokoladnih mrvic

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
biskvit
- 1,5 dl sončničnega ali arašidovega olja in še malo za model
- 175 g moke in še malo za model
- 4 žlice kakava v prahu
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 140 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlici zlatega sirupa ali medu
- 2 jajci
- 1,5 dl polnomastnega mleka
čokoladna krema
- 1,25 dl sladke smetane
- 1 žlica zmehčanega masla
- 140 g temne čokolade (s pribl. 70 % kakavovih delcev)
- 4 žlice malinove ali marelične marmelade za nadev
čokoladni tartufi
- 100 g mlečne čokolade
- 1 žlička zmehčanega masla
- 50 g polnozrnatih piškotov
- 2–3 žlice pisanih ali čokoladnih mrvic
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Dva modla za torto s premerom 20 cm premažemo z maslom in potresemo z moko. V večjo skledo damo vse sestavine za biskvit in dobro zmešamo z električnim mešalnikom ali leseno kuhalnico, da dobimo gladko in gosto testo.
Testo razdelimo v modla in pečemo 30 do 35 minut, dokler ni prožno na otip oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in pustimo, da se približno 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladi.
Medtem naredimo čokoladne tartufe. Čokolado nalomimo na koščke, jo stresemo v skledo in stopimo pri nizki temperaturi v mikrovalovni pečici ali nad kozico z vodo, ki narahlo vre. Vmešamo maslo. Piškote damo v plastično vrečko in jih z valjarjem potolčemo v fine drobtine. Vmešamo jih v čokolado in maso postavimo v hladilnik za približno 20 minut. Ko je ohlajena, iz nje z rokami oblikujemo 11 do 12 enako velikih kroglic. Enakomerno jih povaljamo v mrvicah in prihranimo.
Pripravimo kremo. V kozico vlijemo sladko smetano in jo segrejemo pri zmerni temperaturi. Ko je vroča, vmešamo maslo, da se stopi. Čokolado nalomimo na koščke, jih stresemo v srednje veliko skledo in prelijemo z vročo smetanovo mešanico. Dobro premešamo, da se čokolada stopi in pomeša s smetano. Pustimo, da se krema ohlaja približno 30 minut.
Ko sta biskvita popolnoma ohlajena, enega premažemo z marmelado in nanjo položimo drugi biskvit. Površino in obod torte premažemo s čokoladno kremo. Nazadnje ob robu torte razporedimo še čokoladne tartufe.