Kaj boste skuhali danes?
Ajdova kaša z gobami in pesno kremo
Večna klasika z okusnim prelivom, ki v jed vnese svežino in barvo
Ajdova kaša z gobami in pesno kremo
Večna klasika z okusnim prelivom, ki v jed vnese svežino in barvo
Sestavine
- 50 g masla
- 1 podolgovata šalotka
- 2 velika stroka česna
- 1 lovorov list
- 300 g ajdove kaše
- 1,5 dl belega vina
- 15 g suhih jurčkov
- 200 g belih šampinjonov
- 250 g rjavih šampinjonov
- sol
pesna krema
- 200 g kuhane rdeče pese
- 1 dl crème fraîche
- 1 žlica hrena iz kozarčka
- prgišče kopra
- sok 1⁄2 limone
- sol
Še en hit? Ustvarjalec dubajske čokolade presenetil z novim okusom
Priljubljenost dubajske čokolade kar ne pojenja, a na obzorju se že svita nova zvezda – abudabijska čokolada s bogatim hrustljavim polnilom.
Bi si danes privoščili nekaj pristnega?
Nimate ideje za kosilo ali obisk gostov? Ali s čim postreči z žara, ko so klasične piknik jedi že malce dolgočasne?
Ne veste, kaj bi jedli? 5 idej za kosilo, pripravljeno v pol ure
Vam dolg seznam obveznosti, hitenje in večno premišljevanje, kaj pripraviti za kosilo, zvenijo znano? Tu so nove ideje za okusne obroke, pripravljene v pol ure.
Sestavine
- 50 g masla
- 1 podolgovata šalotka
- 2 velika stroka česna
- 1 lovorov list
- 300 g ajdove kaše
- 1,5 dl belega vina
- 15 g suhih jurčkov
- 200 g belih šampinjonov
- 250 g rjavih šampinjonov
- sol
pesna krema
- 200 g kuhane rdeče pese
- 1 dl crème fraîche
- 1 žlica hrena iz kozarčka
- prgišče kopra
- sok 1⁄2 limone
- sol
Postopek
Kuhano peso nastrgamo. Koper nasekljamo, nekaj zelenja prihranimo za okras, ko bomo postregli. V skledi zmešamo vse sestavine za pesno kremo in damo na stran.
Suhe jurčke namočimo v 8 dl vode. Ko nabreknejo, tekočino odlijemo in prihranimo, jurčke pa nasekljamo. V ponvi pri srednji temperaturi stopimo 15 g masla. Dodamo drobno sesekljano šalotko in ščepec soli ter pražimo 8 minut, da se zmehča, barve pa še ne spremeni; občasno pomešamo. Vmešamo strt česen in lovorov list, pražimo še eno minuto in dodamo ajdovo kašo. Pražimo jo 1 minuto, nato jo zalijemo z vinom. Ko kaša popije skoraj vse vino, dodamo nekaj vode, v kateri smo namakali jurčke, in mešamo, dokler je ne popije.
Še naprej postopoma dodajamo gobjo tekočino in občasno premešamo, dokler ne porabimo vse in so ajdova zrna kuhana na zob. To bo trajalo približno 15 minut.
Medtem pri visoki temperaturi v ponvi segrejemo preostalo maslo. Nanj stresemo narezane bele in rjave šampinjone in pražimo 5 minut, da vsa tekočina izpari, gobe pa dobijo zlato rjavo barvo. Nič zato, če maslo porjavi – tako bo jed dobila bogato oreškasto aromo.
V ajdovo kašo vmešamo gobe in po okusu dosolimo. Postrežemo v skodelah, na vrh dodamo pesno kremo in okrasimo s koprovim zelenjem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kuhana riba in ribja juha
To ribo in juho lahko ponudite kot glavno jed ali pa kot predjed.
Čips iz sladkega krompirja
Nekoliko bolj zdrava različica čipsa, ki si ga lahko nesete s seboj v šolo ali službo kot prigrizek.