© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Ajdova kaša z gobami in pesno kremo

Večna klasika z okusnim prelivom, ki v jed vnese svežino in barvo

Ajdova kaša z gobami in pesno kremo

Večna klasika z okusnim prelivom, ki v jed vnese svežino in barvo

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 50 g masla
  • 1 podolgovata šalotka
  • 2 velika stroka česna
  • 1 lovorov list
  • 300 g ajdove kaše
  • 1,5 dl belega vina
  • 15 g suhih jurčkov
  • 200 g belih šampinjonov
  • 250 g rjavih šampinjonov
  • sol

pesna krema

  • 200 g kuhane rdeče pese
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 žlica hrena iz kozarčka
  • prgišče kopra
  • sok 1⁄2 limone
  • sol

Sestavine

  • 50 g masla
  • 1 podolgovata šalotka
  • 2 velika stroka česna
  • 1 lovorov list
  • 300 g ajdove kaše
  • 1,5 dl belega vina
  • 15 g suhih jurčkov
  • 200 g belih šampinjonov
  • 250 g rjavih šampinjonov
  • sol

pesna krema

  • 200 g kuhane rdeče pese
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 žlica hrena iz kozarčka
  • prgišče kopra
  • sok 1⁄2 limone
  • sol

Postopek

1

Kuhano peso nastrgamo. Koper nasekljamo, nekaj zelenja prihranimo za okras, ko bomo postregli. V skledi zmešamo vse sestavine za pesno kremo in damo na stran.

2

Suhe jurčke namočimo v 8 dl vode. Ko nabreknejo, tekočino odlijemo in prihranimo, jurčke pa nasekljamo. V ponvi pri srednji temperaturi stopimo 15 g masla. Dodamo drobno sesekljano šalotko in ščepec soli ter pražimo 8 minut, da se zmehča, barve pa še ne spremeni; občasno pomešamo. Vmešamo strt česen in lovorov list, pražimo še eno minuto in dodamo ajdovo kašo. Pražimo jo 1 minuto, nato jo zalijemo z vinom. Ko kaša popije skoraj vse vino, dodamo nekaj vode, v kateri smo namakali jurčke, in mešamo, dokler je ne popije.

3

Še naprej postopoma dodajamo gobjo tekočino in občasno premešamo, dokler ne porabimo vse in so ajdova zrna kuhana na zob. To bo trajalo približno 15 minut.

4

Medtem pri visoki temperaturi v ponvi segrejemo preostalo maslo. Nanj stresemo narezane bele in rjave šampinjone in pražimo 5 minut, da vsa tekočina izpari, gobe pa dobijo zlato rjavo barvo. Nič zato, če maslo porjavi – tako bo jed dobila bogato oreškasto aromo.

5

V ajdovo kašo vmešamo gobe in po okusu dosolimo. Postrežemo v skodelah, na vrh dodamo pesno kremo in okrasimo s koprovim zelenjem.

Priljubljeni recepti

Dvojna čokoladna torta

Preprosta poročna torta, okrašena z masleno kremo z belo čokolado

Srednje zahtevno

Solata iz mariniranih sardel

V vročih poletnih dneh najbolj prija lahka morska solata.

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.