Kaj boste skuhali danes?
Pokrita pita z zeleno, krompirjem, sirom in slanino
Krepka pita za hladne dni
Pokrita pita z zeleno, krompirjem, sirom in slanino
Krepka pita za hladne dni
Krepka pita s kremastim krompirjem, sirom in hrustljavo napihnjenim testom se prileže zlasti ob hladnih dneh.
Sestavine
- 2 majhni ali 1 večja zelena
- 2 velika krompirja
- 1,5 dl sladke smetane
- nekaj vejic rožmarina
- 500 g listnatega testa
- 150 g sira grojer
- 4 rezine dimljene mesnate slanine
- 1 jajce
- sol
- poper
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 2 majhni ali 1 večja zelena
- 2 velika krompirja
- 1,5 dl sladke smetane
- nekaj vejic rožmarina
- 500 g listnatega testa
- 150 g sira grojer
- 4 rezine dimljene mesnate slanine
- 1 jajce
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Zeleno olupimo, razpolovimo in narežemo na rezine, tudi krompir narežemo na rezine, listke rožmarina pa nasekljamo. Zeleno in krompir damo v veliko kozico, prelijemo ju s slano vodo in zavremo. Nato temperaturo znižamo in počasi kuhamo približno 5 minut, da se zelenjava malo zmehča. Odcedimo, primešamo smetano in rožmarin ter začinimo s soljo in poprom. Kozico odstavimo.
Sir narežemo na tanke rezine, slanino pa na majhne koščke. Polovico testa razvaljamo, da je malo večje kot velik krožnik, ga obrežemo v lep krog in položimo v nizek pekač. Testo obložimo s plastjo zelene in krompirja, nekaj sira in slanine, pri tem pustimo 3 cm roba in plasti ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.
Razvaljamo še drugo polovico testa, tako da popolnoma pokrije spodnjo plast, ves nadev in seže še malo čez. Rob spodnje plasti testa premažemo z malo stepenega jajca, nato pito pokrijemo z drugim kosom testa in oba kosa stisnemo ob robovih, da se sprimeta. Z ostrim nožem odrežemo odvečno testo in robove stisnemo z vilicami. (Pito lahko pripravimo en dan prej in jo hranimo v hladilniku, preden jo spečemo. V zamrzovalniku jo lahko hranimo do 1 meseca. Preden jo spečemo, jo popolnoma odmrznemo.)
Pred peko na sredini pite naredimo luknjico, skozi katero uhaja para. Pito premažemo s preostankom stepenega jajca. Po želji lahko v zgornjo plast zarežemo vzorec v obliki kolesa. Pito pečemo 25 minut, da se zlato rjavo zapeče. Preden jed postrežemo, jo pustimo počivati 5 minut.