
Pokrita pita z zeleno, krompirjem, sirom in slanino
Krepka pita za hladne dni
Pokrita pita z zeleno, krompirjem, sirom in slanino
Krepka pita za hladne dni

Krepka pita s kremastim krompirjem, sirom in hrustljavo napihnjenim testom se prileže zlasti ob hladnih dneh.
Sestavine
- 2 majhni ali 1 večja zelena
- 2 velika krompirja
- 1,5 dl sladke smetane
- nekaj vejic rožmarina
- 500 g listnatega testa
- 150 g sira grojer
- 4 rezine dimljene mesnate slanine
- 1 jajce
- sol
- poper

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 2 majhni ali 1 večja zelena
- 2 velika krompirja
- 1,5 dl sladke smetane
- nekaj vejic rožmarina
- 500 g listnatega testa
- 150 g sira grojer
- 4 rezine dimljene mesnate slanine
- 1 jajce
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Zeleno olupimo, razpolovimo in narežemo na rezine, tudi krompir narežemo na rezine, listke rožmarina pa nasekljamo. Zeleno in krompir damo v veliko kozico, prelijemo ju s slano vodo in zavremo. Nato temperaturo znižamo in počasi kuhamo približno 5 minut, da se zelenjava malo zmehča. Odcedimo, primešamo smetano in rožmarin ter začinimo s soljo in poprom. Kozico odstavimo.
Sir narežemo na tanke rezine, slanino pa na majhne koščke. Polovico testa razvaljamo, da je malo večje kot velik krožnik, ga obrežemo v lep krog in položimo v nizek pekač. Testo obložimo s plastjo zelene in krompirja, nekaj sira in slanine, pri tem pustimo 3 cm roba in plasti ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.
Razvaljamo še drugo polovico testa, tako da popolnoma pokrije spodnjo plast, ves nadev in seže še malo čez. Rob spodnje plasti testa premažemo z malo stepenega jajca, nato pito pokrijemo z drugim kosom testa in oba kosa stisnemo ob robovih, da se sprimeta. Z ostrim nožem odrežemo odvečno testo in robove stisnemo z vilicami. (Pito lahko pripravimo en dan prej in jo hranimo v hladilniku, preden jo spečemo. V zamrzovalniku jo lahko hranimo do 1 meseca. Preden jo spečemo, jo popolnoma odmrznemo.)
Pred peko na sredini pite naredimo luknjico, skozi katero uhaja para. Pito premažemo s preostankom stepenega jajca. Po želji lahko v zgornjo plast zarežemo vzorec v obliki kolesa. Pito pečemo 25 minut, da se zlato rjavo zapeče. Preden jed postrežemo, jo pustimo počivati 5 minut.