Kaj boste skuhali danes?
Pokrita pita z bučo in žajbljem
Pokrita pita z bučo in žajbljem
Preprosta in praktična jed, ki jo lahko pripravimo vnaprej – pomnožimo količine, naredimo poljubno število pit in še nepečene zamrznimo.
Sestavine
- ¼ od 500 g zavitka listnatega testa
- moka za pomokanje
- 1 žlička zrnate gorčice
- 4 žlice sira maskarpone
- 1 žlica krušnih drobtin, svežih ali suhih
- 6 žajbljevih listov in še nekaj za okras
- 1 strok česna
- zgornja polovica maslene buče (250 g)
- 1 jajce
- sol
- poper
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- ¼ od 500 g zavitka listnatega testa
- moka za pomokanje
- 1 žlička zrnate gorčice
- 4 žlice sira maskarpone
- 1 žlica krušnih drobtin, svežih ali suhih
- 6 žajbljevih listov in še nekaj za okras
- 1 strok česna
- zgornja polovica maslene buče (250 g)
- 1 jajce
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo razpolovimo, vendar naj bo ena polovica malce večja. Manjšo polovico na pomokani delovni površini razvaljamo v krog s premerom 15 cm. Testo premažemo z gorčico, vendar pustimo 2 cm širok prazen rob. Maskarpone, drobtine, nasekljan žajbelj in nariban česen dobro zmešamo in obilno začinimo.
Bučo narežemo na tanke okrogle rezine. Nekaj rezin položimo na gorčico, tako da se prekrivajo. Premažemo jih z nekaj maskarponejeve kreme. Postopek ponavljamo, vendar z bučami vsakič naredimo malo manjši krog. Končamo s plastjo buče. Naredili smo manjšo kupolo.
Razvaljamo še preostalo testo in z njim pokrijemo kupolo. Nežno pritiskamo po testu, da iztisnemo čim več zraka. S prsti stisnemo robove. Na tej točki lahko pito pokrijemo in jo čez noč shranimo v hladilniku ali pa jo zamrznemo za največ en mesec. Preden nadaljujemo, jo moramo odtaliti. Pito premažemo s stepenim jajcem in na vrhu naredimo majhno luknjico za paro. V testo narahlo vrežemo vzorce. Nekaj žajbljevih listov pomočimo v preostalo jajce in z njimi okrasimo pito. Pito damo na nizek pekač in jo pečemo 35 do 40 minut, da lesena palčka, ki jo potisnemo skozi luknjico za paro, brez težav prebode zelenjavo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Velikonočni prigrizek s hrenovim nadevom
Pripravite prigrizek iz ostankov velikonočne šunke, pirhov in hrena
Paradižnikova solata s čebulo
Paradižnikova solata za odlično spremljavo dobrotam z žara