
Kaj boste skuhali danes?
Kolač z rabarbaro in vaniljevo kremo
Slasten kolač z rabarbaro in vanilijevo kremo se prileže ob vseh priložnostih.
Kolač z rabarbaro in vaniljevo kremo
Slasten kolač z rabarbaro in vanilijevo kremo se prileže ob vseh priložnostih.

Sestavine
vaniljeva krema
- 1 žlica praška za vaniljev puding
- 30 g sladkorja v prahu
- 1,2 dl polnomastnega mleka
drobljenec
- 75 g moke
- 35 g sladkorja v prahu
- 50 g masla
- ščep soli
biskvit s kislo smetano
- 175 g masla sobne temperature in še malo za model
- 175 g sladkorja v prahu
- 3 velika jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
- 250 g moke
- 1⁄2 vrečke pecilnega praška
- 1,5 dl kisle smetane
- 1⁄2 žličke drobno mlete morske soli
- 200 g rabarbarinih stebel

Tri specialitete, ki jih morate poskusiti
Vonj po hrustljavih cvrtih inčunih bo za mizo zagotovo privabil tudi najbolj izbirčne jedce.

Triki in nasveti za vlaganje in shranjevanje živil
Jesenski meseci prinašajo obilje pridelkov, ki so dozoreli čez poletje. Da bi te dobrote ohranili tudi v hladnejših mesecih se poslužite različnih metod shranjevanja, ki so precej preproste, če le poznate nekaj trikov.

Topel, hrustljav in dišeč: bučni drobljenec, ki ogreje dušo
Bi radi svoje goste presenetili z malce drugačno, a vseeno zelo okusno sladico? Postrezite jim bučni drobljenec.
Sestavine
vaniljeva krema
- 1 žlica praška za vaniljev puding
- 30 g sladkorja v prahu
- 1,2 dl polnomastnega mleka
drobljenec
- 75 g moke
- 35 g sladkorja v prahu
- 50 g masla
- ščep soli
biskvit s kislo smetano
- 175 g masla sobne temperature in še malo za model
- 175 g sladkorja v prahu
- 3 velika jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
- 250 g moke
- 1⁄2 vrečke pecilnega praška
- 1,5 dl kisle smetane
- 1⁄2 žličke drobno mlete morske soli
- 200 g rabarbarinih stebel
Postopek
Najprej pripravimo vaniljevo kremo. V manjšo kozico stresemo prašek za vaniljev puding in sladkor ter ju zmešamo z metlico za stepanje. Prilijemo mleko in zmešamo do gladkega. Nato kremo segrevamo pri zmerni temperaturi in jo ves čas mešamo toliko časa, da se zgosti in začne rahlo brbotati. Tedaj jo odstavimo in postrgamo v manjšo skledo, na površino kreme pa položimo kos prozorne kuhinjske folije ali list papirja za peko (da se ne naredi kožica) in jo postavimo v hladilnik, kjer naj se povsem ohladi.
Pripravimo drobljenec. V manjši skledi zmešamo moko, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in mešanico s prsti gnetemo toliko časa, da nastane drobtinasta zmes. Pokrijemo jo in postavimo v hladilnik, da se učvrsti.
Medtem pripravimo biskvit. Globok tortni model s snemljivim obodom in premerom 23 cm tanko namažemo z maslom, dno pa obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180 °C (oziroma na 160 °C z ventilacijo).
V večjo skledo damo maslo in sladkor ter ju z ročnim mešalnikom stepamo 5 minut, da nastane rahla, gladka mešanica. Nato postopoma dodamo jajca; vsakič, ko eno dodamo, stepemo, da se povsem vmeša, šele nato dodamo naslednjega. Prilijemo vaniljevo aromo in spet dobro stepemo. V drugi skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Suhe sestavine v treh delih primešamo mokrim, med dodajanjem pa vsakič vmešamo še nekaj kisle smetane; pazimo, da so suhe sestavine tiste, ki jih dodamo najprej in nazadnje.
Stebla rabarbare olupimo in narežemo po dolgem na tanke rezine. Testo postrgamo v model in ga enakomerno poravnamo. Drobljenec in vaniljevo kremo vzamemo iz hladilnika. Kremo z žlico razporedimo po biskvitu in nanjo položimo rabarbaro. Drobljenec zdrobimo in ga enakomerno potresemo po rabarbari. Kolač pečemo 1 uro oziroma tako dolgo, da se zlato rjavo zapeče, biskvit pa nekoliko odstopi od oboda. Ko ga vzamemo iz pečice, naj 15 minut počiva, nato pa ga prestavimo na žično mrežico, kjer naj se povsem ohladi. Če kolač pokrijemo, ga lahko pri sobni temperaturi hranimo tri dni.