Kaj boste skuhali danes?
Svinjina s karameliziranim ananasom
Slastna svinjina, kot je niste vajeni
Svinjina s karameliziranim ananasom
Slastna svinjina, kot je niste vajeni
Sestavine
- 2 žlici kokosovega olja
- 800 g svinjske potrebušine (flama)
- 1 velika čebula
- 8 strokov česna
- 3 lovorovi listi
- 0,6 dl jabolčnega kisa
- 1 dl sojine omake
- 0,6 dl palmovega sladkorja ali medu
- 10 zrn črnega popra
- ½ žličke belega popra
- 1 ananas
- kuhan riž za prilogo
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 2 žlici kokosovega olja
- 800 g svinjske potrebušine (flama)
- 1 velika čebula
- 8 strokov česna
- 3 lovorovi listi
- 0,6 dl jabolčnega kisa
- 1 dl sojine omake
- 0,6 dl palmovega sladkorja ali medu
- 10 zrn črnega popra
- ½ žličke belega popra
- 1 ananas
- kuhan riž za prilogo
Postopek
Mesu odrežemo kožo in ga narežemo na kocke, velike za grižljaj. V teflonski ponvi segrejemo olje in na visoki temperaturi pečemo meso 10 do 12 minut oziroma tako dolgo, da po vsej površini porjavi in karamelizira. S penovko ga poberemo iz ponve in shranimo na toplem. Iz ponve odlijemo skoraj vso maščobo, pustimo je samo toliko, da bomo na njej lahko popražili čebulo in česen.
Čebulo narežemo na trakove, česen stremo. Temperaturo rahlo znižamo in ju pražimo skupaj z lovorovimi listi 5 do 6 minut, da lovor zadiši in čebula postekleni. Nato stresemo zraven kose svinjine in prilijemo kis, sojino omako, 2,5 dl vode ter dodamo sladkor, poprova zrna in beli poper. Zavremo in takoj znižamo temperaturo, da jed le narahlo vre. Pokrijemo in kuhamo 50 minut.
Medtem ananas narežemo na koščke, velike za grižljaj. V drugi ponvi na srednje visoki temperaturi segrejemo maščobo od pečenja mesa in karameliziramo ananas 5 do 6 minut oziroma toliko časa, da vsi koščki dobijo zlato rjavo skorjico; morda bomo morali ananas popeči v več porcijah, da se ne bo dušil. Ko je meso gotovo, mu dodamo ananas (in še 0,5 dl vode, če je videti presuho) in nepokrito kuhamo še 20 minut, da se omaka zgosti. Postrežemo z rižem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Presna cvetačna solata s korenjem
Zakaj bi morale biti solate dolgočasne, če so lahko zanimive in zelo okusne?
Solata z bulgurjem, popečenim sirom in lubenico
Čudovito kontrastnih barv in okusov je prava vegi poslastica!
Makove kocke iz kvašenega testa
Teh makovih kock bo zmanjkalo kot bi mignil!