© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kruh s črnim grozdjem

V Goriških brdih ob 1. novembru (praznik vseh svetih ali vahte) od nekdaj pripravljajo kruh s črnim grozdjem, imenovan tudi vahtni kruh.

Kruh s črnim grozdjem

V Goriških brdih ob 1. novembru (praznik vseh svetih ali vahte) od nekdaj pripravljajo kruh s črnim grozdjem, imenovan tudi vahtni kruh.

Čas priprave 2 h 30 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 2 štručki
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
vahtni kruh

Sestavine

kvasec

  • 20 g kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička moke
  • 0,5 dl mleka

testo

  • 500 g bele moke (gladka, tip 400)
  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1⁄2 žličke soli
  • 2,5 dl mleka
  • 50 g masla
  • 4 pesti jagod črnega grozdja (najbolje izabele)
benedict, holandsk

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako

Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Sestavine

kvasec

  • 20 g kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička moke
  • 0,5 dl mleka

testo

  • 500 g bele moke (gladka, tip 400)
  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1⁄2 žličke soli
  • 2,5 dl mleka
  • 50 g masla
  • 4 pesti jagod črnega grozdja (najbolje izabele)

Postopek

1

V lončku zmešamo sestavine za kvasec in pustimo, da naraste.

2

Jajci ločimo. Beljaka prihranimo, rumenjaka in sladkor v prahu pa zmešamo z mešalnikom. V večjo skledo presejemo moko in ji dodamo pripravljen kvasec. Nato dodamo jajčno mešanico, sol, toplo mleko in stopljeno maslo. Testo dobro zgnetemo in oblikujemo v dva hlebčka. Pustimo vzhajati 1 uro.

3

Medtem očistimo grozdje. Po želji lahko jagode prerežemo na pol in odstranimo peške.

4

En hlebček razvaljamo na debelino 0,5–1 cm, po površini posujemo grozdje in ga tesno zvijemo v štruco. Postopek ponovimo še z drugim hlebčkom. Štručki položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in vanju s pletilko naredimo luknjice. Pustimo, da vzhajata še 20 minut, nato pa ju premažemo z beljakoma, ki smo ju rahlo stepli z vilicami.

5

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Štručki pri tej temperaturi pečemo 10 minut, nato pa ju pokrijemo s prepognjenim papirjem za peko in pečemo še 40 minut na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).

6

Pečeni štručki vzamemo iz pečice, ju nekaj minut pustimo v pekaču, nato pa preložimo na rešetko in pokrijemo s krpo. Tako naj počivata vsaj 40 minut, nato ju narežemo na rezine in postrežemo.

Nasvet

Namesto izabele lahko uporabimo tudi drugo aromatično črno grozdje, na primer jurko.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.