Kaj boste skuhali danes?
Kruh s črnim grozdjem
V Goriških brdih ob 1. novembru (praznik vseh svetih ali vahte) od nekdaj pripravljajo kruh s črnim grozdjem, imenovan tudi vahtni kruh.
Kruh s črnim grozdjem
V Goriških brdih ob 1. novembru (praznik vseh svetih ali vahte) od nekdaj pripravljajo kruh s črnim grozdjem, imenovan tudi vahtni kruh.
Sestavine
kvasec
- 20 g kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička moke
- 0,5 dl mleka
testo
- 500 g bele moke (gladka, tip 400)
- 2 jajci
- 50 g sladkorja v prahu
- 1⁄2 žličke soli
- 2,5 dl mleka
- 50 g masla
- 4 pesti jagod črnega grozdja (najbolje izabele)
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Bliža se martinovo: pripravite najboljše mlince
Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.
Sestavine
kvasec
- 20 g kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička moke
- 0,5 dl mleka
testo
- 500 g bele moke (gladka, tip 400)
- 2 jajci
- 50 g sladkorja v prahu
- 1⁄2 žličke soli
- 2,5 dl mleka
- 50 g masla
- 4 pesti jagod črnega grozdja (najbolje izabele)
Postopek
V lončku zmešamo sestavine za kvasec in pustimo, da naraste.
Jajci ločimo. Beljaka prihranimo, rumenjaka in sladkor v prahu pa zmešamo z mešalnikom. V večjo skledo presejemo moko in ji dodamo pripravljen kvasec. Nato dodamo jajčno mešanico, sol, toplo mleko in stopljeno maslo. Testo dobro zgnetemo in oblikujemo v dva hlebčka. Pustimo vzhajati 1 uro.
Medtem očistimo grozdje. Po želji lahko jagode prerežemo na pol in odstranimo peške.
En hlebček razvaljamo na debelino 0,5–1 cm, po površini posujemo grozdje in ga tesno zvijemo v štruco. Postopek ponovimo še z drugim hlebčkom. Štručki položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in vanju s pletilko naredimo luknjice. Pustimo, da vzhajata še 20 minut, nato pa ju premažemo z beljakoma, ki smo ju rahlo stepli z vilicami.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Štručki pri tej temperaturi pečemo 10 minut, nato pa ju pokrijemo s prepognjenim papirjem za peko in pečemo še 40 minut na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).
Pečeni štručki vzamemo iz pečice, ju nekaj minut pustimo v pekaču, nato pa preložimo na rešetko in pokrijemo s krpo. Tako naj počivata vsaj 40 minut, nato ju narežemo na rezine in postrežemo.
Nasvet
Namesto izabele lahko uporabimo tudi drugo aromatično črno grozdje, na primer jurko.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poletna juha s kumarično kremo
Paradižnik je ena najokusnejših in najuporabnejših vrtnin. Svežega narežemo v solato ali na testenine, pokapamo z dobrim oljčnim oljem – in že je pripravljeno kosilo!
Kremasta rabarbara v kozarcu
Rabarbara je odlična, a se vse prevečkrat znajde le v kompotih. Poskusite jo z ingverjem!