
Kaj boste skuhali danes?
Kruh s črnim grozdjem
V Goriških brdih ob 1. novembru (praznik vseh svetih ali vahte) od nekdaj pripravljajo kruh s črnim grozdjem, imenovan tudi vahtni kruh.
Kruh s črnim grozdjem
V Goriških brdih ob 1. novembru (praznik vseh svetih ali vahte) od nekdaj pripravljajo kruh s črnim grozdjem, imenovan tudi vahtni kruh.

Sestavine
kvasec
- 20 g kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička moke
- 0,5 dl mleka
testo
- 500 g bele moke (gladka, tip 400)
- 2 jajci
- 50 g sladkorja v prahu
- 1⁄2 žličke soli
- 2,5 dl mleka
- 50 g masla
- 4 pesti jagod črnega grozdja (najbolje izabele)

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku
Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Obožujete cmoke? Potem morate poskusiti ta knedl kolač
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.
Sestavine
kvasec
- 20 g kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička moke
- 0,5 dl mleka
testo
- 500 g bele moke (gladka, tip 400)
- 2 jajci
- 50 g sladkorja v prahu
- 1⁄2 žličke soli
- 2,5 dl mleka
- 50 g masla
- 4 pesti jagod črnega grozdja (najbolje izabele)
Postopek
V lončku zmešamo sestavine za kvasec in pustimo, da naraste.
Jajci ločimo. Beljaka prihranimo, rumenjaka in sladkor v prahu pa zmešamo z mešalnikom. V večjo skledo presejemo moko in ji dodamo pripravljen kvasec. Nato dodamo jajčno mešanico, sol, toplo mleko in stopljeno maslo. Testo dobro zgnetemo in oblikujemo v dva hlebčka. Pustimo vzhajati 1 uro.
Medtem očistimo grozdje. Po želji lahko jagode prerežemo na pol in odstranimo peške.
En hlebček razvaljamo na debelino 0,5–1 cm, po površini posujemo grozdje in ga tesno zvijemo v štruco. Postopek ponovimo še z drugim hlebčkom. Štručki položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in vanju s pletilko naredimo luknjice. Pustimo, da vzhajata še 20 minut, nato pa ju premažemo z beljakoma, ki smo ju rahlo stepli z vilicami.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Štručki pri tej temperaturi pečemo 10 minut, nato pa ju pokrijemo s prepognjenim papirjem za peko in pečemo še 40 minut na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).
Pečeni štručki vzamemo iz pečice, ju nekaj minut pustimo v pekaču, nato pa preložimo na rešetko in pokrijemo s krpo. Tako naj počivata vsaj 40 minut, nato ju narežemo na rezine in postrežemo.
Nasvet
Namesto izabele lahko uporabimo tudi drugo aromatično črno grozdje, na primer jurko.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Testenine s sardinami in hrustljavimi peteršiljevimi drobtinami
Čokoladna krema z jogurtom
Odlična lažja različica čokoladnega moussa, ki z domiselno postrežbo sladokusce prepriča že na prvi pogled
Martinova rižota z rdečim vinom, raco in gobami
Martinova pojedina je lahko tudi malce manj klasična