Kaj boste skuhali danes?
Piščanec v polentini skorjici in koruzni kruhki
Piščanec v polentini skorjici in koruzni kruhki
Sestavine
- 6–8 piščančjih kračic ali stegen s kožo
- 2 dl pinjenca (ali mleka)
- 100 g koruznega zdroba ali moke
- ščepec mlete paprike
- ščepec kajenskega popra
- sol
- poper
- sončnično olje za cvrenje
- zeljna solata za prilogo
- olje za premaz modelčkov
koruzni kruhki
- 100 g bele pšenične moke
- 200 g koruznega zdroba ali moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 srednje veliki jajci
- 5 dl pinjenca ali navadnega jogurta
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 6–8 piščančjih kračic ali stegen s kožo
- 2 dl pinjenca (ali mleka)
- 100 g koruznega zdroba ali moke
- ščepec mlete paprike
- ščepec kajenskega popra
- sol
- poper
- sončnično olje za cvrenje
- zeljna solata za prilogo
- olje za premaz modelčkov
koruzni kruhki
- 100 g bele pšenične moke
- 200 g koruznega zdroba ali moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 srednje veliki jajci
- 5 dl pinjenca ali navadnega jogurta
Postopek
Za pripravo koruznega kruha pečico segrejemo na 220 °C. Namastimo 6 modelčkov za mafine ali posebne modelčke v obliki koruznih storžev. Suhe sestavine stresemo v večjo skledo, medtem pa v drugi skledi stepemo jajca s pinjencem ali jogurtom. Prelijemo po suhih sestavinah in dobro zmešamo, da dobimo homogeno testo. Testo razdelimo po modelčkih in ga pečemo 20 minut, da naraste. Nato modelčke vzamemo iz pečice in pustimo, da se kruhki ohladijo.
V pekač damo rešetko in postavimo v segreto pečico. Koruzni zdrob ali moko ter belo moko, mleto papriko in kajenski poper stresemo v plastično vrečko za živila ter dodamo ščep soli in popra. Piščančje kose pomočimo v pinjenec ali mleko, nekaj kosov damo v vrečko in pretresemo, da so dobro obloženi z mešanico moke in začimb. Nato kose položimo na krožnik in paniramo še preostale kose. V večji ponvi segrejemo zadostno količino olja in piščanca cvremo tako dolgo, da se zlato obarva in postane hrustljav. Ko ocvremo vse kose, jih položimo na rešetko v pekaču in pečemo 30 minut, da so skoz in skoz pečeni. Postrežemo s koruznimi kruhki in zeljno solato.
Nasvet
Če imamo dovolj časa, piščanca čez noč namočimo v pinjencu (ne v mleku). Tako bo meso še okusnejše in mehkejše.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Palamida na žaru s poletno solato
Sarma
V sezoni kislega zelja se sarme vedno priležejo, so pa tudi obvezna spremljava dunajskim filharmonikom na novega leta dan. Pripravite jih vnaprej!