
Kaj boste skuhali danes?
Kokosovo-limetina pita brez peke
Kokosovo-limetina pita brez peke

Sestavine
piškotna osnova
- 225 g piškotov spekulas
- 85 g stopljenega masla
nadev
- 6 velikih bio limet
- 400 g kondenziranega mleka
- 3,2 dl kokosove smetane
- 1 dl sladke smetane
ko postrežemo
- 2 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- kokosov čips za posip

Tako tanka riba, pa tako zakomplicirana
Čeprav polenovka izvira s severa Evrope, je že stoletja ena najbolj priljubljenih rib ob Jadranu. Njena pot v naše kraje je ovita v legende.

Kosilo v pol ure: 7 hitrih idej za vsak dan
Ko nas priganja ura in se nam zdi, da bomo srečali še same sebe, je še bolj pomembno, da si privoščimo toplo kosilo. Tukaj je naših 7 idej za kosilo, pripravljeno v pol ure.

Recept za čokoladni užitek, ki vedno uspe
Recept za preprosto, a hkrati imenitno čokoladno sladico nosi burno zgodbo o prepletu glasbe in prepovedane ljubezni.
Sestavine
piškotna osnova
- 225 g piškotov spekulas
- 85 g stopljenega masla
nadev
- 6 velikih bio limet
- 400 g kondenziranega mleka
- 3,2 dl kokosove smetane
- 1 dl sladke smetane
ko postrežemo
- 2 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- kokosov čips za posip
Postopek
V multipraktiku piškote zmeljemo v fine drobtine. Dodamo maslo in še enkrat na hitro premešamo. Mešanico stresemo v model za pite premera 22 cm z valovitim robom. Z žlico jo močno pritisnemo ob dno in obod v enakomerni plasti. V njej ne sme biti razpok, sicer bo nadev odtekal iz pite. Za 10 minut postavimo v hladilnik.
Limetino lupinico naribamo, sok iztisnemo (potrebujemo ga približno 2 dl). V veliki kozici z metlico zmešamo lupinico, sok, kondenzirano mleko, kokosovo in sladko smetano. Pri srednji do visoki temperaturi mešanico segrejemo do vrenja. 4 minute naj živahno vre, nato model vzamemo iz hladilnika in mešanico vlijemo na piškotno osnovo. Pito pazljivo damo nazaj v hladilnik za vsaj 4 ure oziroma toliko časa, da se nadev učvrsti.
Pred postrežbo rahlo stepemo smetano in sladkor v prahu. Naložimo jo na sredino pite in razmažemo proti robovom. Kokosov čips popražimo v suhi ponvici, da ponekod dobi svetlo rjavo barvo. Potresemo ga po smetani in postrežemo. Pito v hladilniku lahko hranimo 2 dni.