
Pogača s porom in slanino
Preizkusite znamenito nemško pogačo fladenkuchen
Pogača s porom in slanino
Preizkusite znamenito nemško pogačo fladenkuchen

Sestavine
testo
- 400 g moke in še malo za vzhajanje in delovno površino
- 1 kocka svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica rastlinskega olja in še malo za pekač
- 1 žlička soli
obloga
- 300 g pora
- 4 jajca
- 400 g kisle smetane
- sol in poper
- 250 g slanine (špek), narezane na tanke rezine

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
testo
- 400 g moke in še malo za vzhajanje in delovno površino
- 1 kocka svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica rastlinskega olja in še malo za pekač
- 1 žlička soli
obloga
- 300 g pora
- 4 jajca
- 400 g kisle smetane
- sol in poper
- 250 g slanine (špek), narezane na tanke rezine
Postopek
V posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico. Kvas in sladkor raztopimo v 0,6 dl mlačne vode in vlijemo v jamico. Pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno 15 minut oziroma toliko časa, da na površini nastanejo razpoke. Dodamo 2 dl vode, olje in sol in od roba vmešamo moko. Testo pregnetemo, oblikujemo hlebček, ga potresemo z moko, pokrijemo in pustimo vzhajati še 30 minut, da naraste na dvakratno velikost.
Medtem pripravimo oblogo. Por operemo, odcedimo in na tanko narežemo. Jajca stepemo in vmešamo kislo smetano, da dobimo gladko zmes. Dodamo por, sol in poper ter zmešamo.
Testo znova pregnetemo in razvaljamo na pomokani delovni površini. Plitev pekač nekoliko namastimo in nanj položimo razvaljano testo. Večkrat ga prebodemo z vilicami in pustimo, da pokrito vzhaja še 15 minut. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
Mešanico pora enakomerno razporedimo po testu in nazadnje dodamo rezine slanine. Pogačo pečemo 30 minut, nato še vročo postrežemo.