
Pikantna juha laksa z rezanci, kozicami in karijem
Pikantna juha laksa z rezanci, kozicami in karijem

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeč čili
- 2 ½ žlice tajske rdeče karijeve paste
- 1 zelenjavna jušna kocka
- 1 pločevinka (4 dl) manj mastnega kokosovega mleka
- 2 žlički ribje omake
- 100 g riževih rezancev
- sok 1 limete in 1 limeta, ko postrežemo
- 150 g kuhanih velikih kozic
- majhen šopek koriandra
- sol
- poper

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeč čili
- 2 ½ žlice tajske rdeče karijeve paste
- 1 zelenjavna jušna kocka
- 1 pločevinka (4 dl) manj mastnega kokosovega mleka
- 2 žlički ribje omake
- 100 g riževih rezancev
- sok 1 limete in 1 limeta, ko postrežemo
- 150 g kuhanih velikih kozic
- majhen šopek koriandra
- sol
- poper
Postopek
V srednje veliki kozici segrejemo olje in nanj stresemo tanko narezan čili. Pražimo 1 minuto, nato dodamo karijevo pasto, premešamo in pražimo še 1 minuto. V loncu raztopimo jušno kocko v 7 dl vrele vode, ki jo zlijemo v kozico in vse skupaj premešamo. Prilijemo kokosovo mleko in zavremo.
Dodamo ribjo omako, malce solimo in popramo. Vmešamo rezance in kuhamo še 3 do 4 minute, da se zmehčajo. Dodamo limetin sok in kozice; kuhamo, dokler se ne pregrejejo, to je približno 2 do 3 minute. Koriander grobo nasekljamo in ga nekaj stresemo v juho.
Jed razdelimo v skledice in potresemo s preostalim koriandrom. Na vrh vsake porcije položimo krhelj limete.