
Goveji file na zeliščni posteljici po tajsko
Goveji file na zeliščni posteljici po tajsko

Sestavine
- majhen šopek koriandra (lističe in stebla ločimo)
- 1 žlička ostrigine ali ribje omake
- 1 žlička sojine omake
- 1 žlica oljčnega olja
- 250 g govejega fileja (steak)
- velika pest mešanih zelišč (meta, koriander in tajska bazilika), ko postrežemo
pomaka
- ½ čebule
- 1 rdeč čili
- sok 2 limet
- 2 žlici ribje omake
- sladka čilijeva omaka (po želji)

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- majhen šopek koriandra (lističe in stebla ločimo)
- 1 žlička ostrigine ali ribje omake
- 1 žlička sojine omake
- 1 žlica oljčnega olja
- 250 g govejega fileja (steak)
- velika pest mešanih zelišč (meta, koriander in tajska bazilika), ko postrežemo
pomaka
- ½ čebule
- 1 rdeč čili
- sok 2 limet
- 2 žlici ribje omake
- sladka čilijeva omaka (po želji)
Postopek
Koriandrova stebla drobno sesekljamo in jih zmešamo z ostrigino (ali ribjo) in sojino omako. Malce solimo, nato damo v vrečko za zamrzovanje skupaj s steakom. Marinado vtremo v meso, nato damo v hladilnik za najmanj 1 uro in največ 3 ure.
Za pomako drobno sesekljamo čebulo in čili, sesekljamo tudi koriandrove lističe. Vse sestavine za pomako damo v skledico in dodamo sesekljan koriander. Pokusimo – če želimo slajšo, dodamo malo sladke čilijeve omake; če bi raje bolj slano, dodamo še malo ribje omake.
Na visoki temperaturi segrejemo ponev in v njej pečemo steak 2 do 3 minute na vsaki strani, odvisno od tega, kako pečen nam je všeč. Pustimo ga počivati 5 do 10 minut, nato ga narežemo na rezine in ponudimo na zeliščni posteljici s pomako ob strani.