© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pesa v slani skorjici s feto in marinirano čebulo

Rdeča pesa, kot je še ne poznate. Odlična je kot predjed ali priloga.

Pesa v slani skorjici s feto in marinirano čebulo

Rdeča pesa, kot je še ne poznate. Odlična je kot predjed ali priloga.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 4 srednje veliki gomolji rdeče pese (lahko so različnih vrst)

slana skorjica

  • 6 vejic rožmarina
  • 150 g soli
  • 500 g moke
  • 2 velika beljaka

marinirana čebula

  • 2 čebuli
  • sol
  • 1,4 dl jabolčnega kisa
  • 65 g sladkorja demerara
  • 1⁄2 žličke gorčičnih semen
  • 1 vejica kopra

preliv

  • 3 žlice ekstra deviškega repičnega olja
  • 1 žlica limonovega soka
  • sol in poper
  • repično olje za pokapanje

ko postrežemo

  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 1 jabolko sorte granny smith
  • 30 g lešnikov
  • 120 g sira feta

Sestavine

  • 4 srednje veliki gomolji rdeče pese (lahko so različnih vrst)

slana skorjica

  • 6 vejic rožmarina
  • 150 g soli
  • 500 g moke
  • 2 velika beljaka

marinirana čebula

  • 2 čebuli
  • sol
  • 1,4 dl jabolčnega kisa
  • 65 g sladkorja demerara
  • 1⁄2 žličke gorčičnih semen
  • 1 vejica kopra

preliv

  • 3 žlice ekstra deviškega repičnega olja
  • 1 žlica limonovega soka
  • sol in poper
  • repično olje za pokapanje

ko postrežemo

  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 1 jabolko sorte granny smith
  • 30 g lešnikov
  • 120 g sira feta

Postopek

1

Najprej naredimo slano testo. V multipraktiku na hitro zmešamo rožmarin in sol ter dodamo moko, beljaka in 2 dl vode. Spet na hitro zmešamo, da se sestavine povežejo. Mešanico postrgamo na čisto delovno površino in jo gnetemo 5 minut. Testo oblikujemo v gladko kroglo, ki jo ovijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo za eno uro v hladilnik.

2

Pečico segrejemo na 160 °C. Testo razvaljamo približno 3 mm na debelo. Gomolje pese operemo in odrežemo liste, če jih ima, uporabili jih bomo za solato. Gomolje položimo na sredino testa; robove dvignemo, da oblikujemo culico. Na plitvem pekaču pečemo 2 uri in pol.

3

Medtem pripravimo marinirano čebulo. Čebulo narežemo na kolobarje, debele 5 mm, in jo v skledi zmešamo s ščepom soli, da se zmehča. V kozici zmešamo kis, sladkor, gorčična semena in žličko soli ter mešanico pustimo na zmerni temperaturi, da zavre. Dodamo koper in postavimo na stran za pol ure, da se tekočina ohladi. Nato jo precedimo na čebulo in pustimo stati še eno uro, preden čebulo odcedimo. V skledici zmešamo sestavine za preliv in postavimo na stran.

4

Peso vzamemo iz pečice in jo pustimo v slani skorjici, dokler ni ta dovolj ohlajena, da jo lahko primemo. Skorjico razlomimo in zavržemo. Peso olupimo, jo narežemo na krhlje in pokapamo s kančkom repičnega olja.

5

V večji skledi za mešanje zmešamo peso, čebulo in pesine liste ter dodamo preliv. Jabolko narežemo na kocke, lešnike popražimo in sesekljamo. V solato stresemo drobnjak, jabolko in lešnike (nekaj pustimo za posip), dobro premešamo in stresemo v večjo servirno skledo. Posujemo z zdrobljeno feto in preostalimi sestavinami za okras ter postrežemo še toplo.

Priljubljeni recepti

Pečeno sadje z začimbami in medeno omako

Sočno poznopoletno sadje s slastno omako

55 min
Enostavno

Grški namaz

Odličen grški namaz je pripravljen iz grškega jogurta, sira feta, čebule, kumare in oliv. Prileže se z domačimi kruhki bagel in domačim kruhom.

10 min
Enostavno

Testenine alfredo

Preprosteje ne gre. Za testenine alfredo, ki se kar topijo v ustih, potrebujete le par sestavin, priprava pa je smešno hitra in enostavna.

10 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.