Kaj boste skuhali danes?
Pesa v slani skorjici s feto in marinirano čebulo
Rdeča pesa, kot je še ne poznate. Odlična je kot predjed ali priloga.
Pesa v slani skorjici s feto in marinirano čebulo
Rdeča pesa, kot je še ne poznate. Odlična je kot predjed ali priloga.
Sestavine
- 4 srednje veliki gomolji rdeče pese (lahko so različnih vrst)
slana skorjica
- 6 vejic rožmarina
- 150 g soli
- 500 g moke
- 2 velika beljaka
marinirana čebula
- 2 čebuli
- sol
- 1,4 dl jabolčnega kisa
- 65 g sladkorja demerara
- 1⁄2 žličke gorčičnih semen
- 1 vejica kopra
preliv
- 3 žlice ekstra deviškega repičnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- sol in poper
- repično olje za pokapanje
ko postrežemo
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 1 jabolko sorte granny smith
- 30 g lešnikov
- 120 g sira feta
Piškoti, ki so jih včasih pekli vsi, danes pa so prava redkost
Ko maslo še ni bilo tako dostopno, so gospodinje tudi za peko piškotov tradicionalno uporabljale svinjsko mast. Jasno je, da so se kar topili v ustih.
Top 5 sladic v kozarčkih za praznična druženja
Okronajte praznično druženje z odlično sladico v kozarčkih. Izbrali smo pet čudovitih sladic za vsak okus, ki jih pripravimo brez čakanja, da se sprosti prostor v pečici.
Mini trik za okusnejši česen
Ob sekljanju česna se sproži kemična reakcija, ki jo zavohamo že z razdalje. Z drobnim trikom bo aroma česna še intenzivnejša, a bolj zaokrožena in bogatejša.
Sestavine
- 4 srednje veliki gomolji rdeče pese (lahko so različnih vrst)
slana skorjica
- 6 vejic rožmarina
- 150 g soli
- 500 g moke
- 2 velika beljaka
marinirana čebula
- 2 čebuli
- sol
- 1,4 dl jabolčnega kisa
- 65 g sladkorja demerara
- 1⁄2 žličke gorčičnih semen
- 1 vejica kopra
preliv
- 3 žlice ekstra deviškega repičnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- sol in poper
- repično olje za pokapanje
ko postrežemo
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 1 jabolko sorte granny smith
- 30 g lešnikov
- 120 g sira feta
Postopek
Najprej naredimo slano testo. V multipraktiku na hitro zmešamo rožmarin in sol ter dodamo moko, beljaka in 2 dl vode. Spet na hitro zmešamo, da se sestavine povežejo. Mešanico postrgamo na čisto delovno površino in jo gnetemo 5 minut. Testo oblikujemo v gladko kroglo, ki jo ovijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo za eno uro v hladilnik.
Pečico segrejemo na 160 °C. Testo razvaljamo približno 3 mm na debelo. Gomolje pese operemo in odrežemo liste, če jih ima, uporabili jih bomo za solato. Gomolje položimo na sredino testa; robove dvignemo, da oblikujemo culico. Na plitvem pekaču pečemo 2 uri in pol.
Medtem pripravimo marinirano čebulo. Čebulo narežemo na kolobarje, debele 5 mm, in jo v skledi zmešamo s ščepom soli, da se zmehča. V kozici zmešamo kis, sladkor, gorčična semena in žličko soli ter mešanico pustimo na zmerni temperaturi, da zavre. Dodamo koper in postavimo na stran za pol ure, da se tekočina ohladi. Nato jo precedimo na čebulo in pustimo stati še eno uro, preden čebulo odcedimo. V skledici zmešamo sestavine za preliv in postavimo na stran.
Peso vzamemo iz pečice in jo pustimo v slani skorjici, dokler ni ta dovolj ohlajena, da jo lahko primemo. Skorjico razlomimo in zavržemo. Peso olupimo, jo narežemo na krhlje in pokapamo s kančkom repičnega olja.
V večji skledi za mešanje zmešamo peso, čebulo in pesine liste ter dodamo preliv. Jabolko narežemo na kocke, lešnike popražimo in sesekljamo. V solato stresemo drobnjak, jabolko in lešnike (nekaj pustimo za posip), dobro premešamo in stresemo v večjo servirno skledo. Posujemo z zdrobljeno feto in preostalimi sestavinami za okras ter postrežemo še toplo.
Priljubljeni recepti
Grški namaz
Odličen grški namaz je pripravljen iz grškega jogurta, sira feta, čebule, kumare in oliv. Prileže se z domačimi kruhki bagel in domačim kruhom.
Poletni mošnjički s feto in zelišči
Testenine alfredo
Preprosteje ne gre. Za testenine alfredo, ki se kar topijo v ustih, potrebujete le par sestavin, priprava pa je smešno hitra in enostavna.