© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pečen piščanec z limonovo-timijanovo masleno omako

Pečen piščanec z limonovo-timijanovo masleno omako

Čas priprave 2 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pecen piscanec z limonovo-timijanovo masleno omako

Sestavine

  • 50 g zmehčanega masla
  • šopek svežega navadnega ali limonovega timijana
  • 4 stroki česna
  • 2 limoni
  • 1 piščanec, težak pribl. 1 ½ kg
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica moke
  • 2,5 dl piščančje jušne osnove
  • kanček sojine omake (po želji)
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 50 g zmehčanega masla
  • šopek svežega navadnega ali limonovega timijana
  • 4 stroki česna
  • 2 limoni
  • 1 piščanec, težak pribl. 1 ½ kg
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica moke
  • 2,5 dl piščančje jušne osnove
  • kanček sojine omake (po želji)

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C. En strok česna pretlačimo, druge tri stremo. Limoni razpolovimo. Maslo v skledici zmešamo s tretjino timijanovih lističev (vejice prihranimo), pretlačenim česnom, sokom pol limone, soljo in poprom.

2

Z roko odmaknemo kožo s piščančjega prsnega koša, v odprtino pa nadevamo večino maslene mešanice. S preostalim maslom premažemo piščanca po vsej površini, v trebušno votlino pa nadevamo polovice limon, tri česnove stroke in preostale timijanove lističe ter vejice.

3

Po dnu manjšega pekača potresemo grobo narezan korenček, grobo sesekljano čebulo in lovorova lista. Na to posteljico položimo piščanca s prsnim delom navzgor in na srednji višini pečice pečemo uro in pol; po kakih 40 minutah peke ga prelijemo z maslenimi sokovi. Ko dobi temno zlato barvo, hrustljavo kožico in iz njega, če vanj zapičimo nož, priteče bister sok, ga vzamemo iz pečice in ga še 5 minut pustimo v pekaču. S kuhinjskimi kleščami vzamemo iz trebušne votline kose limone, česen in timijan ter jih položimo na pekač. Piščanca dvignemo, da se sok z njega nakaplja v pekač, in ga položimo na servirni pladenj, kjer naj počiva vsaj še 15 minut.

4

Pripravimo omako: iz skuhanih limon iztisnemo sok, lupine zavržemo. Pekač postavimo na kuhalnik, pri nizki temperaturi v sok od pečenja vmešamo moko in jo pražimo do svetlo rjave barve. Postopoma prilijemo jušno osnovo in nekaj minut kuhamo. Če želimo temnejšo omako, ji dodamo malce sojine omake. Precedimo v omačnico in postrežemo k piščancu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.