© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Zeleni gaspačo z burrato in pršutom

Preden poletje reče zadnjo besedo, pripravite slasten zeleni gaspačo

Zeleni gaspačo z burrato in pršutom

Preden poletje reče zadnjo besedo, pripravite slasten zeleni gaspačo

Čas priprave 20 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Zeleni gaspačo z burrato in pršutom

Sestavine

  • 100 g rumenih paradižnikov
  • 1 kumara
  • 3 mlade čebulice
  • 1 čili jalapeño
  • 1 majhna zelena paprika
  • 2 stebli zelene
  • 1 strok česna
  • majhen šopek koriandra
  • 2 žlici šerijevega kisa
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 5 dl hladne zelenjavne jušne osnove
  • 50 g mlade vodne kreše
  • 2 žlički grobo mlete morske soli
  • 6 rezin pršuta
  • 2 krogli burrate
  • sol in poper

Sestavine

  • 100 g rumenih paradižnikov
  • 1 kumara
  • 3 mlade čebulice
  • 1 čili jalapeño
  • 1 majhna zelena paprika
  • 2 stebli zelene
  • 1 strok česna
  • majhen šopek koriandra
  • 2 žlici šerijevega kisa
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 5 dl hladne zelenjavne jušne osnove
  • 50 g mlade vodne kreše
  • 2 žlički grobo mlete morske soli
  • 6 rezin pršuta
  • 2 krogli burrate
  • sol in poper

Postopek

1

Kumari odstranimo semena in jo narežemo na koščke. Mlado čebulico sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga grobo narežemo. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na četrtine, zeleno grobo narežemo, česen olupimo.

2

V skledo damo vse sestavine razen pršuta, burrate, nekaj lističev vodne kreše, soli in popra. Premešamo jih in jih v mešalniku ali multipraktiku v več zaporednih porcijah zmeljemo do gladkega. Nato mešanico precedimo in jo damo v hladilnik za vsaj 2 do 3 ure ali čez noč. Po želji solimo ali popramo.

3

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Plitev pravokoten pekač obložimo z aluminijasto folijo in po njej razporedimo pršut. Pečemo ga 8 do 10 minut oziroma dokler ni hrustljavo zapečen. Nato pustimo, da se ohladi.

4

Tik preden postrežemo, burrato natrgamo na večje, pršut pa na manjše koščke. Hladen gaspačo vlijemo v 6 skledic in v vsako damo nekaj koščkov burrate. Potresemo s hrustljavim pršutom in lističi vodne kreše, ki smo jih prihranili. Nazadnje pokapamo z nekaj oljčnega olja in potresemo s soljo.

Priljubljeni recepti

Pečena piščančja bedra s krompirjem in tartufi

Klasična bedra in krompir bomo popestrili z dodatkom tartufov

1 h 25 min
Enostavno

Zelo pijana kupa

15 min
Enostavno

Maslena plošča

Maslena plošča bo postala zvezda prazničnega omizja!

20 min
Enostavno

Malinova šarlota z biskvitnimi piškoti

Šarlota je klasična sladica, ki bo še boljša, če bomo piškote savoiardi pripravili sami

Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.