
Zeleni gaspačo z burrato in pršutom
Preden poletje reče zadnjo besedo, pripravite slasten zeleni gaspačo
Zeleni gaspačo z burrato in pršutom
Preden poletje reče zadnjo besedo, pripravite slasten zeleni gaspačo

Sestavine
- 100 g rumenih paradižnikov
- 1 kumara
- 3 mlade čebulice
- 1 čili jalapeño
- 1 majhna zelena paprika
- 2 stebli zelene
- 1 strok česna
- majhen šopek koriandra
- 2 žlici šerijevega kisa
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 5 dl hladne zelenjavne jušne osnove
- 50 g mlade vodne kreše
- 2 žlički grobo mlete morske soli
- 6 rezin pršuta
- 2 krogli burrate
- sol in poper

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 100 g rumenih paradižnikov
- 1 kumara
- 3 mlade čebulice
- 1 čili jalapeño
- 1 majhna zelena paprika
- 2 stebli zelene
- 1 strok česna
- majhen šopek koriandra
- 2 žlici šerijevega kisa
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 5 dl hladne zelenjavne jušne osnove
- 50 g mlade vodne kreše
- 2 žlički grobo mlete morske soli
- 6 rezin pršuta
- 2 krogli burrate
- sol in poper
Postopek
Kumari odstranimo semena in jo narežemo na koščke. Mlado čebulico sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga grobo narežemo. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na četrtine, zeleno grobo narežemo, česen olupimo.
V skledo damo vse sestavine razen pršuta, burrate, nekaj lističev vodne kreše, soli in popra. Premešamo jih in jih v mešalniku ali multipraktiku v več zaporednih porcijah zmeljemo do gladkega. Nato mešanico precedimo in jo damo v hladilnik za vsaj 2 do 3 ure ali čez noč. Po želji solimo ali popramo.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Plitev pravokoten pekač obložimo z aluminijasto folijo in po njej razporedimo pršut. Pečemo ga 8 do 10 minut oziroma dokler ni hrustljavo zapečen. Nato pustimo, da se ohladi.
Tik preden postrežemo, burrato natrgamo na večje, pršut pa na manjše koščke. Hladen gaspačo vlijemo v 6 skledic in v vsako damo nekaj koščkov burrate. Potresemo s hrustljavim pršutom in lističi vodne kreše, ki smo jih prihranili. Nazadnje pokapamo z nekaj oljčnega olja in potresemo s soljo.