Kaj boste skuhali danes?
Sardele v marinadi »na šavor«
Sardele v marinadi »na šavor«
Sestavine
- 600 g sardel
- malo moke
- oljčno olje za peko
- 200 g čebule
- 1,5 dl belega vina
- 1,5 dl vinskega kisa
- 1–2 dl vode
- 1 limona
- 1 lovorov list
- 1 vejica rožmarina
- sol
- poprova zrna
- lahko tudi svež, olupljen, na koščke narezan paradižnik ter česen in peteršilj
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 600 g sardel
- malo moke
- oljčno olje za peko
- 200 g čebule
- 1,5 dl belega vina
- 1,5 dl vinskega kisa
- 1–2 dl vode
- 1 limona
- 1 lovorov list
- 1 vejica rožmarina
- sol
- poprova zrna
- lahko tudi svež, olupljen, na koščke narezan paradižnik ter česen in peteršilj
Postopek
Sardele očistimo, operemo in jih osušimo s papirnato brisačo. Čebulo narežemo na tanke rezance, limono narežemo na kolobarje. Ribe solimo, povaljamo v moki in jih spečemo v ponvi na segretem olju. Vzamemo jih iz ponve in del maščobe odlijemo.
Na preostali maščobi ovenemo narezano čebulo, dodamo poprova zrna, lovorov list in rožmarin. Zalijemo s kisom, belim vinom in vodo ter prekuhamo. Začinimo s soljo in poprom, še malo prekuhamo.
Sardele zložimo v primerno posodo in jih prelijemo z vročo marinado. Tekočine mora biti toliko, da so ribe dobro pokrite z marinado, saj tekočino med ohlajanjem vpijejo. Dodamo limono in ohladimo. Marinada je najboljša čez dan ali dva in nato uporabna tri do štiri dni. Postrežemo dobro ohlajeno.
Nasvet
Na enak način lahko v marinadi pripravimo tudi skuše ali drugih ribe. V marinado lahko dodamo tudi sesekljan česen in peteršilj, pa tudi svež, olupljen in na kocke narezan paradižnik. Izbrane sestavine damo v ponev, preden vlijemo tekočino.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sirov kolač »šabesa«
Bob v solati s kumaro in feto
Peljmeni z mesom
Cvetačna juha s pikantno klobaso in česnovimi krutoni
Cvetačna juha bo zares slastna, če jo bomo popestrili z okusnimi dodatki