© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Namelaka

Namelaka je japonska čokoladna krema brez jajc, ki jo lahko uporabite kot nadev ali za premaz tort in kolačkov, odlična pa je tudi kot samostojna sladica na žličko.

Namelaka

Namelaka je japonska čokoladna krema brez jajc, ki jo lahko uporabite kot nadev ali za premaz tort in kolačkov, odlična pa je tudi kot samostojna sladica na žličko.

Čas priprave 15 min + ohlajanje vsaj 6 ur
Zahtevnost Enostavno
Količina 750 g
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 200 g temne čokolade (60-70 % kakava)
  • 1,8 dl polnomastnega mleka
  • 30 g tekočega medu ali glukoznega sirupa (po želji)
  • 4 g želatine v prahu
  • 3,6 dl sladke smetane (z vsaj 30 % mlečne maščobe)

Sestavine

  • 200 g temne čokolade (60-70 % kakava)
  • 1,8 dl polnomastnega mleka
  • 30 g tekočega medu ali glukoznega sirupa (po želji)
  • 4 g želatine v prahu
  • 3,6 dl sladke smetane (z vsaj 30 % mlečne maščobe)

Postopek

1

Želatino v prahu zmešamo z eno žlico zelo hladne vode. Dobro premešamo in pustimo nekaj minut, da se strdi v gosto pasto.

2

Mleko vlijemo v manjšo kozico (in po želji dodamo med ali glukozni sirup), pristavimo na nizek ogenj in segrejemo do rahlega vretja. Nato vmešamo pasto iz želatine in mešamo, dokler se popolnoma ne raztopi.

3

Čokolado nasekljamo in prestavimo v večjo skledo, odporno na toploto. Prilijemo vroče mleko z želatino in pustimo nekaj minut, da se čokolada stopi. Z lopatico nežno mešamo v krožnih gibih, da se mleko in čokolada popolnoma povežeta v gladko, sijočo zmes.

4

Dodamo hladno sladko smetano in jo z lopatico vmešamo z majhnimi krožnimi gibi, dokler se popolnoma ne poveže. Mešanica bo gladka in precej tekoča.

5

Namelako prelijemo v manjšo posodo in jo pokrijemo s prozorno folijo tako, da se dotika površine kreme. V hladilniku naj bo vsaj 8–10 ur (najbolje čez noč), preden jo uporabite.

Uravnavanje sladkobe

V tem receptu ni sladkorja, zato je sladkoba kreme odvisna izključno od vrste čokolade, ki jo uporabite (večji odstotek kakavove mase pomeni intenzivnejši, bolj grenek okus). Po želji lahko v mleko med segrevanjem dodate 30 g medu ali glukoznega sirupa, ki kremi poleg sladkosti pomaga tudi doseči gladko in sijočo teksturo.

Priljubljeni recepti

Bordojski caneléji

Francoska klasika, ki diši po rumu in vanilji

1 h 20 min
Zahtevno

Marinirana skuša s kislo smetano in kaprami

Skandinavsko navdihnjena

25 min
Enostavno

Polnjeni ohrovtovi listi z rižem in kostanjem

Domiselna vegetarijanska jed

1 h 45 min
Enostavno

Sladke koale

Iz rubrike Otroci kuhamo

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.