© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Črni gozdiček z rjavčki v kozarčkih

Sladoledna sladica na žličko, ki jo je navdihnila znamenita torta. Pa brez goljufanja, specite tudi rjavčke!

Črni gozdiček z rjavčki v kozarčkih

Sladoledna sladica na žličko, ki jo je navdihnila znamenita torta. Pa brez goljufanja, specite tudi rjavčke!

Čas priprave 30 min + zamrzovanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
GFO_0408_p122_8.tif

Sestavine

sladoled

  • 5,5 dl sladke smetane
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 4 rumenjaki
  • ½ žličke vaniljeve arome
  • 200 g temne čokolade (70 % kakava)

višnjev preliv

  • ½ majhnega kozarca (400 g) vloženih višenj
  • 2 žlici višnjevega ali vinskega žganja

za postrežbo

  • 1,5 dl sladke smetane
  • 2 žlički sladkorja v prahu
  • 2 rjavčka (glej spodaj)
  • čokolada za okras
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

sladoled

  • 5,5 dl sladke smetane
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 4 rumenjaki
  • ½ žličke vaniljeve arome
  • 200 g temne čokolade (70 % kakava)

višnjev preliv

  • ½ majhnega kozarca (400 g) vloženih višenj
  • 2 žlici višnjevega ali vinskega žganja

za postrežbo

  • 1,5 dl sladke smetane
  • 2 žlički sladkorja v prahu
  • 2 rjavčka (glej spodaj)
  • čokolada za okras

Postopek

1

Pripravimo sladoled. Smetano zlijemo v ponev in zavremo. V skledi stepemo rumenjake s sladkorjem in vaniljevo aromo. Dodamo 2 žlici vroče smetane in jo vtepemo v jajčno mešanico. Jajčno mešanico dodamo smetani v ponvi, zmanjšamo temperaturo in nekaj minut kuhamo ter neprestano mešamo, da se krema toliko zgosti, da se prime hrbtnega dela kuhalnice.

2

Čokolado stopimo in jo vmešamo v jajčno kremo. Ko se krema ohladi, jo damo v aparat za pripravo sladoleda in sladoled pripravimo po navodilih proizvajalca. Če strojčka nimamo, maso prestavimo v posodo, primerno za zamrzovanje, in jo postavimo v zamrzovalnik. Čez pol ure sladoled močno zmešamo in vrnemo v zamrzovalnik. Postopek še vsaj štirikrat ponovimo.

3

Za preliv odcedimo višnje in sok damo v kozico skupaj z žganjem. Mešanica naj počasi vre 5 minut, da tekočina postane sirupasta. Dodamo višnje in jih v soku segrejemo.

4

Smetano stepemo s sladkorjem v prahu. Rjavčke razrežemo na za grižljaj velike koščke in damo eno pest v vsak kozarec. Nato dodamo sladoled in ga prelijemo z višnjevim prelivom. Na sladoled položimo še žlico sladke smetane in jo posujemo z naribano čokolado.

Rjavčki

Pečico segrejemo na 180 °C. Kvadraten pekač, velik 20 x 20 cm, namastimo in obložimo s papirjem za peko. Segrevamo 200 g masla in 200 g temne čokolade, dokler se ne stopita. Vmešamo 170 g temnega rjavega sladkorja in 150 g belega kristalnega sladkorja. Pustimo 5 minut, da se masa malo ohladi, nato vmešamo 4 jajca. Dodamo še 50 g mletih mandljev in 50 g moke ter maso zlijemo v pekač in pečemo 30 do 35 minut ali da se testo speče. Ko se kolač ohladi, ga narežemo na 16 kock.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.