
Kaj boste skuhali danes?
Nadevane pečene ribe s koromačem
Nadevane pečene ribe s koromačem

Sestavine
- 2 koromača
- 1 velika čebula
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 limoni (1 za lupino in sok, 1 narezana na krhlje)
- 200 g kuskusa
- ščepec žafranovih nitk
- 2,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 2 veliki ali 4 manjše cele ribe, očiščene in oluskane
- peščica svežega kopra
- 2 žlici popraženih pinjol
- 250 g češnjevih paradižnikov
- 1 žlica rozin
- sol
- poper

Kako shraniti buče: zaloga topline za zimske dni
Če vas v shrambi čaka presežek buč, jih lahko z nekaj preprostimi koraki ohranite tudi več mesecev. Preberite, kako uživati v njihovem okusu vse do pomladi.

Jesenska zvezda na krožniku: ideje za popolno bučno pojedino
Nekateri jih radi rezljajo, mi pa jih še posebej radi jemo. Buče so tako vsestranske, da se jih preprosto ne moremo naveličati. Če ne veste več, kako bi jih še pripravili, imamo rešitev: nove recepte.

Tedenski jedilnik: Pet jesenskih kosil
Tedenski jedilnik, ki diši po jeseni: od bučnega narastka z žajbljem do klobase s krompirjem in jabolki. Preprosti, okusni in hranljivi recepti za vsak dan v tednu.
Sestavine
- 2 koromača
- 1 velika čebula
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 limoni (1 za lupino in sok, 1 narezana na krhlje)
- 200 g kuskusa
- ščepec žafranovih nitk
- 2,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 2 veliki ali 4 manjše cele ribe, očiščene in oluskane
- peščica svežega kopra
- 2 žlici popraženih pinjol
- 250 g češnjevih paradižnikov
- 1 žlica rozin
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Koromač in čebulo razpolovimo, narežemo na tanke rezine in položimo v velik pekač. Pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja in 1 žlico limonovega soka ter solimo in popramo. Pečemo 20 minut, da se zelenjava skoraj zmehča in začne karamelizirati. Medtem kuskus stresemo v srednje veliko skledo. Zmešamo žafran in vročo jušno osnovo, prelijemo po kuskusu in pokrijemo s folijo.
Ribe znotraj in zunaj operemo pod hladno vodo in jih osušimo s papirnatimi brisačami. Po obeh straneh jih globoko zarežemo in začinimo s soljo in ščepom limonove lupinice. Kuskus namakamo 10 minut, nato ga razrahljamo z vilicami, dodamo 2 žlici limonovega soka, preostalo lupinico, drobno nasekljan koper in 1 žlico pinjol. Solimo in popramo po okusu. S kuskusom nadevamo ribe. Če ga kaj ostane, ga prihranimo za pozneje, da ga bomo ponudili k ribam.
Paradižnike razpolovimo in jih skupaj z rozinami primešamo zelenjavi v pekaču. Na vrh položimo ribe in pečemo približno 30 minut, odvisno od velikosti rib. Rahlo potegnemo za hrbtno ribjo plavut – če jo odstranimo brez težav, je riba pečena.
Ribe posujemo s preostalimi pinjolami in jih postrežemo naravnost iz pekača. Zraven ponudimo krhlje limone, da lahko ribe pokapamo z limonovim sokom. Postrežemo z morebitnim preostalim kuskusom.