© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Balzamična dušena govedina s sirovo polento

Če ste siti 'zimzelene' govedine s pirejem, jo pripravite s sirovo polento in kančkom balzamičnega kisa. Uspeh zagotovljen!

Balzamična dušena govedina s sirovo polento

Če ste siti 'zimzelene' govedine s pirejem, jo pripravite s sirovo polento in kančkom balzamičnega kisa. Uspeh zagotovljen!

Čas priprave 4 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 500 g govejega bočnika
  • 4 korenčki
  • 4 dl vroče goveje jušne osnove
  • 1,25 dl balzamičnega kisa
  • 4 stroki česna
  • 3 žlice paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 2 žlici sladkorja demerara
  • 1 žlica worcestrske omake
  • 3 vejice timijana
  • 3 lovorovi listi
  • sol in poper
  • 350 g pečene rdeče paprike
  • nekaj vejic peteršilja (po želji)

sirova polenta

  • 200 g instantne polente
  • 100 g zrelega sira čedar
  • 25 g parmezana
  • sol

Sestavine

  • 500 g govejega bočnika
  • 4 korenčki
  • 4 dl vroče goveje jušne osnove
  • 1,25 dl balzamičnega kisa
  • 4 stroki česna
  • 3 žlice paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 2 žlici sladkorja demerara
  • 1 žlica worcestrske omake
  • 3 vejice timijana
  • 3 lovorovi listi
  • sol in poper
  • 350 g pečene rdeče paprike
  • nekaj vejic peteršilja (po želji)

sirova polenta

  • 200 g instantne polente
  • 100 g zrelega sira čedar
  • 25 g parmezana
  • sol

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Govedino narežemo na večje kose, korenčke po dolgem razpolovimo in oboje damo v težko nepregorno kozico. Posebej z metlico zmešamo jušno osnovo, kis, pretisnjen česen, paradižnikovo mezgo, sladkor in worcestrsko omako. Začinimo s črnim poprom in z mešanico prelijemo govedino, nato v kozico dodamo še timijanove vejice in lovorove liste. Pokrijemo in postavimo v pečico za 3 ure.

2

Po tem času odstranimo pokrovko in kozico vrnemo v pečico še za 30 minut, da tekočina povre.

3

Govedino vzamemo iz kozice in jo damo v drugo posodo, kjer jo s parom vilic natrgamo. Pokusimo tekočino od dušenja – če je še malce redka in vodena, jo nekaj minut vremo na štedilniku, da se reducira. Zelišča zavržemo in omako solimo ter popramo. Meso vrnemo v kozico, ga pomešamo z omako in prihranimo na toplem.

4

Polento skuhamo po navodilih na zavitku, nato jo odstavimo. Oba sira naribamo in vmešamo, da se stopita. Po okusu solimo. Pečeno papriko narežemo na trakove.

5

Sirovo polento razdelimo na 4 krožnike in jo obložimo z dušeno govedino, omako in korenjem. Priložimo še papriko in jed po želji posujemo z malo grobo nasekljanega peteršilja.

Namesto sveže pečene paprike

Če nimamo sveže pečene paprike, lahko uporabimo vloženo. V tem primeru jo odcedimo, splaknemo, narežemo na trakove in v ponvi brez maščobe pražimo 2 do 3 minute, da je malce ožgana in se pogreje.

Priljubljeni recepti

Fižolovi štruklji

Štruklji s fižolom bodo mimogrede postali stalnica na vašem jedilniku

Enostavno

Panzerotti

Ocvrti nadevani kruhovi žepki

50 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.