
Kaj boste skuhali danes?
Poširani fileji morskega lista z olivnim namazom v paradižnikovi omaki
Nežna riba z aromatično spremljavo
Poširani fileji morskega lista z olivnim namazom v paradižnikovi omaki
Nežna riba z aromatično spremljavo

Sestavine
- 12 filejev morskega lista brez kože
- 50 g tapenade* iz črnih oliv (glej spodaj)
- pest listov bazilike (pribl. 25 g)
- 3 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 50 g stročjega fižola
- sol
- poper
- bazilika za okras

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 12 filejev morskega lista brez kože
- 50 g tapenade* iz črnih oliv (glej spodaj)
- pest listov bazilike (pribl. 25 g)
- 3 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 50 g stročjega fižola
- sol
- poper
- bazilika za okras
Postopek
Fileje morskega lista razprostremo na ravni podlagi in jih premažemo z namazom iz črnih oliv. Na namaz položimo liste bazilike, nato pa vsak file zvijemo in pritrdimo z leseno paličico. Stročji fižol razpolovimo in blanširamo.
Pasirani paradižnik in 1,5 dl vrele vode vlijemo v veliko, globoko ponev in zavremo. Zmanjšamo temperaturo, dodamo ribje zvitke in pokrijemo ter dve minuti poširamo na srednji temperaturi. Zvitke obrnemo in še dve minuti poširamo.
Ribje zvitke previdno odstranimo iz ponve in jih damo na stran, vendar poskrbimo, da ostanejo topli. V ponev dodamo stročji fižol in začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom. Zavremo in na visoki temperaturi kuhamo dve minuti.
Ribe razporedimo po toplih krožnikih, oblijemo jih z omako in jed okrasimo z natrgano baziliko.
Nasvet
Tapenada je pasta iz zelenih ali črnih oliv, ki jo lahko kupimo ali jo naredimo sami: za 1,5 dl tapenade sesekljamo 150 g oliv brez koščic, 8 sardelnih filejev, 2 žlici odcejenih kaper in sok 1 limone, nato postopoma dolivamo 1 dl oljčnega olja ter začinimo s poprom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita s sneženimi kapicami
Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira
Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti