© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Tatarski biftek

Domač tatarski biftek bo pravi hit na praznični mizi, a ključna je izbira kakovostnega mesa

Tatarski biftek

Domač tatarski biftek bo pravi hit na praznični mizi, a ključna je izbira kakovostnega mesa

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 do 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
tatarski

Sestavine

  • 600 g govejega fileja ali rostbifa
  • 4 žličke drobno nasekljane čebule
  • 2 žlički drobno nasekljanih kaper
  • 2 žlički drobno nasekljane kisle kumarice
  • ščep mlete paprike
  • 2 žlički drobno sesekljanega peteršilja
  • 2 žlički gorčice
  • 2 rumenjaka
  • kanček worcestrske omake
  • 2 žlici olja
  • sol in sveže zmlet poper
  • kanček tabaska ali konjaka

ko potrežemo

  • maslo ali majoneza
  • toast
Okusi gozda

Okusi gozda: recepti za dobrote z gobami

Ko se približuje jesen, gobe postanejo zvezde v kuhinji, posebno če smo strastni gobarji in jih nabiramo sami. Takrat je sosledje dogodkov samoumevno: pravkar nabrano zbirko užitnih gob najprej fotografiramo, da se bomo z njo lahko še dolgo bahali, nato pa gobe očistimo in pripravimo za v lonec. In že zadiši ...

fizol

Jesen je čas za fižol na žlico

Ko se dnevi ohladijo in se listje počasi obarva v odtenke jeseni, je čas, da se pogrejemo z nasitnimi in bogatimi enolončnicami. Fižol je odlična sestavina za v tople jedi, ki nas bodo pogrele, hkrati pa je bogat vir beljakovin, vlaknin, železa in vitamina B.

Sestavine

  • 600 g govejega fileja ali rostbifa
  • 4 žličke drobno nasekljane čebule
  • 2 žlički drobno nasekljanih kaper
  • 2 žlički drobno nasekljane kisle kumarice
  • ščep mlete paprike
  • 2 žlički drobno sesekljanega peteršilja
  • 2 žlički gorčice
  • 2 rumenjaka
  • kanček worcestrske omake
  • 2 žlici olja
  • sol in sveže zmlet poper
  • kanček tabaska ali konjaka

ko potrežemo

  • maslo ali majoneza
  • toast

Postopek

1

Meso z ostrim nožem narežemo na tanke rezine, nato pa drobno nasekljamo. V skledi najprej dobro zmešamo rumenjak z oljem. Dodamo preostale sestavine, razen mesa, in z metlico za sneg zmešamo v gladko zmes. Za izboljšanje okusa dodamo malo tabaska ali kanček konjaka. Na koncu primešamo nasekljano meso. Maso z vilicami dobro zmešamo in po želji še začinimo.

2

Tatarski biftek serviramo na primerno ohlajene krožnike ter postrežemo z opečenim toastom in maslom ali majonezo.

Miti in legende

Pravijo, da naj bi tatarski biftek izviral iz 13. stoletja, ko so Tatari na svojih osvajalskih pohodih konjsko meso shranjevali pod sedlom, da bi se med ježo zmehčalo. Gre za mit, ki naj bi ga razširil sam Marco Polo, ko je na svojih poteh srečal Tatare, ki so jedli surovo meso. V resnici so tatarski biftek, kot ga poznamo danes, popularizirali Francozi, ki so ga konec 19. stoletja začeli streči gostom v finih restavracijah.

 

Priljubljeni recepti

Jabolčni punč

Vroč napitek za hladne dni

20 min
Enostavno

Pohančki iz pečice s česnovo omako

Mini panirani piščančji zrezki

30 min
Enostavno

Pljučna pečenka z žara

Pljučna pečenka se odlično znajde tudi na žaru

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.