
Kaj boste skuhali danes?
Tatarski biftek
Domač tatarski biftek bo pravi hit na praznični mizi, a ključna je izbira kakovostnega mesa
Tatarski biftek
Domač tatarski biftek bo pravi hit na praznični mizi, a ključna je izbira kakovostnega mesa

Sestavine
- 600 g govejega fileja ali rostbifa
- 4 žličke drobno nasekljane čebule
- 2 žlički drobno nasekljanih kaper
- 2 žlički drobno nasekljane kisle kumarice
- ščep mlete paprike
- 2 žlički drobno sesekljanega peteršilja
- 2 žlički gorčice
- 2 rumenjaka
- kanček worcestrske omake
- 2 žlici olja
- sol in sveže zmlet poper
- kanček tabaska ali konjaka
ko potrežemo
- maslo ali majoneza
- toast

Recept, ki ne razočara: sočne pečenice s samostansko mešanico
Pečenice so klasika slovenske kuhinje. Odkrijte, kako jih pripraviti s samostansko mešanico in drugimi domačimi prilogami.

Zdrobovi žličniki, ki vedno uspejo
Preprost recept za rahle in mehke zdrobove žličnike, ki vedno uspejo. Odlični kot priloga k juhi, obari ali golažu, priprava pa je hitra in nezgrešljiva.

Odlična jed s krompirjem in sirom, ki jo lahko poskusite čez mejo
Videm (Udine) je čudovito obmejno mestece, vredno obiska – tudi zato, ker lahko tam poskusite italijansko različico frike, tradicionalne dobrote s krompirjem in sirom.
Sestavine
- 600 g govejega fileja ali rostbifa
- 4 žličke drobno nasekljane čebule
- 2 žlički drobno nasekljanih kaper
- 2 žlički drobno nasekljane kisle kumarice
- ščep mlete paprike
- 2 žlički drobno sesekljanega peteršilja
- 2 žlički gorčice
- 2 rumenjaka
- kanček worcestrske omake
- 2 žlici olja
- sol in sveže zmlet poper
- kanček tabaska ali konjaka
ko potrežemo
- maslo ali majoneza
- toast
Postopek
Meso z ostrim nožem narežemo na tanke rezine, nato pa drobno nasekljamo. V skledi najprej dobro zmešamo rumenjak z oljem. Dodamo preostale sestavine, razen mesa, in z metlico za sneg zmešamo v gladko zmes. Za izboljšanje okusa dodamo malo tabaska ali kanček konjaka. Na koncu primešamo nasekljano meso. Maso z vilicami dobro zmešamo in po želji še začinimo.
Tatarski biftek serviramo na primerno ohlajene krožnike ter postrežemo z opečenim toastom in maslom ali majonezo.
Miti in legende
Pravijo, da naj bi tatarski biftek izviral iz 13. stoletja, ko so Tatari na svojih osvajalskih pohodih konjsko meso shranjevali pod sedlom, da bi se med ježo zmehčalo. Gre za mit, ki naj bi ga razširil sam Marco Polo, ko je na svojih poteh srečal Tatare, ki so jedli surovo meso. V resnici so tatarski biftek, kot ga poznamo danes, popularizirali Francozi, ki so ga konec 19. stoletja začeli streči gostom v finih restavracijah.
Priljubljeni recepti
Male češnjeve pite
Komaj čakajo, da jih obložimo z vaniljevo kremo ali smetano in pohrustamo!
Limonov cheesecake
Osvežujoča poletna poslastica, ki jo pripravimo, ne da bi prižigali pečico