 
        
            
    
Kaj boste skuhali danes?
Tatarski biftek
Domač tatarski biftek bo pravi hit na praznični mizi, a ključna je izbira kakovostnega mesa
Tatarski biftek
Domač tatarski biftek bo pravi hit na praznični mizi, a ključna je izbira kakovostnega mesa
 
    Sestavine
- 600 g govejega fileja ali rostbifa
- 4 žličke drobno nasekljane čebule
- 2 žlički drobno nasekljanih kaper
- 2 žlički drobno nasekljane kisle kumarice
- ščep mlete paprike
- 2 žlički drobno sesekljanega peteršilja
- 2 žlički gorčice
- 2 rumenjaka
- kanček worcestrske omake
- 2 žlici olja
- sol in sveže zmlet poper
- kanček tabaska ali konjaka
ko potrežemo
- maslo ali majoneza
- toast
 
        
            
            Sočni svinjski zrezki z jabolki, kot jih še niste poskusili
Sočni glazirani svinjski zrezki z jabolki so popolna jesenska jed. Odkrijte nasvete, kako pripraviti meso, da bo mehko, aromatično in popolno zapečeno.
 
        
            
            Strašno dobra ideja za noč čarovnic: sladki grobovi iz medenjakov
Noč čarovnic je morda res uvožen praznik, a kljub temu lahko na ta dan pripravimo nekaj (grozljivo) sladkega.
 
        
            
            Trikrat pečeno pecivo, ki se topi v ustih in vedno uspe
Trikrat pečeno pecivo je ena tistih domačih sladic, ki z vonjem spomnijo na otroštvo in kuhinjo naših babic.
Sestavine
- 600 g govejega fileja ali rostbifa
- 4 žličke drobno nasekljane čebule
- 2 žlički drobno nasekljanih kaper
- 2 žlički drobno nasekljane kisle kumarice
- ščep mlete paprike
- 2 žlički drobno sesekljanega peteršilja
- 2 žlički gorčice
- 2 rumenjaka
- kanček worcestrske omake
- 2 žlici olja
- sol in sveže zmlet poper
- kanček tabaska ali konjaka
ko potrežemo
- maslo ali majoneza
- toast
Postopek
Meso z ostrim nožem narežemo na tanke rezine, nato pa drobno nasekljamo. V skledi najprej dobro zmešamo rumenjak z oljem. Dodamo preostale sestavine, razen mesa, in z metlico za sneg zmešamo v gladko zmes. Za izboljšanje okusa dodamo malo tabaska ali kanček konjaka. Na koncu primešamo nasekljano meso. Maso z vilicami dobro zmešamo in po želji še začinimo.
Tatarski biftek serviramo na primerno ohlajene krožnike ter postrežemo z opečenim toastom in maslom ali majonezo.
Miti in legende
Pravijo, da naj bi tatarski biftek izviral iz 13. stoletja, ko so Tatari na svojih osvajalskih pohodih konjsko meso shranjevali pod sedlom, da bi se med ježo zmehčalo. Gre za mit, ki naj bi ga razširil sam Marco Polo, ko je na svojih poteh srečal Tatare, ki so jedli surovo meso. V resnici so tatarski biftek, kot ga poznamo danes, popularizirali Francozi, ki so ga konec 19. stoletja začeli streči gostom v finih restavracijah.
Priljubljeni recepti
Skutna torta z belo čokolado
Skutna torta z izrazitim čokoladnim okusom, a vseeno lahka kot peresce
 
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
         
         
        