© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Tatarski biftek

Domač tatarski biftek bo pravi hit na praznični mizi, a ključna je izbira kakovostnega mesa

Tatarski biftek

Domač tatarski biftek bo pravi hit na praznični mizi, a ključna je izbira kakovostnega mesa

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 do 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
tatarski

Sestavine

  • 600 g govejega fileja ali rostbifa
  • 4 žličke drobno nasekljane čebule
  • 2 žlički drobno nasekljanih kaper
  • 2 žlički drobno nasekljane kisle kumarice
  • ščep mlete paprike
  • 2 žlički drobno sesekljanega peteršilja
  • 2 žlički gorčice
  • 2 rumenjaka
  • kanček worcestrske omake
  • 2 žlici olja
  • sol in sveže zmlet poper
  • kanček tabaska ali konjaka

ko potrežemo

  • maslo ali majoneza
  • toast
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 600 g govejega fileja ali rostbifa
  • 4 žličke drobno nasekljane čebule
  • 2 žlički drobno nasekljanih kaper
  • 2 žlički drobno nasekljane kisle kumarice
  • ščep mlete paprike
  • 2 žlički drobno sesekljanega peteršilja
  • 2 žlički gorčice
  • 2 rumenjaka
  • kanček worcestrske omake
  • 2 žlici olja
  • sol in sveže zmlet poper
  • kanček tabaska ali konjaka

ko potrežemo

  • maslo ali majoneza
  • toast

Postopek

1

Meso z ostrim nožem narežemo na tanke rezine, nato pa drobno nasekljamo. V skledi najprej dobro zmešamo rumenjak z oljem. Dodamo preostale sestavine, razen mesa, in z metlico za sneg zmešamo v gladko zmes. Za izboljšanje okusa dodamo malo tabaska ali kanček konjaka. Na koncu primešamo nasekljano meso. Maso z vilicami dobro zmešamo in po želji še začinimo.

2

Tatarski biftek serviramo na primerno ohlajene krožnike ter postrežemo z opečenim toastom in maslom ali majonezo.

Miti in legende

Pravijo, da naj bi tatarski biftek izviral iz 13. stoletja, ko so Tatari na svojih osvajalskih pohodih konjsko meso shranjevali pod sedlom, da bi se med ježo zmehčalo. Gre za mit, ki naj bi ga razširil sam Marco Polo, ko je na svojih poteh srečal Tatare, ki so jedli surovo meso. V resnici so tatarski biftek, kot ga poznamo danes, popularizirali Francozi, ki so ga konec 19. stoletja začeli streči gostom v finih restavracijah.

 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.