Kaj boste skuhali danes?
Počasi pečen mlečni riž s topljeno smetano
Mlečni riž v tem receptu pridobi sladko zapečeno skorjico
Počasi pečen mlečni riž s topljeno smetano
Mlečni riž v tem receptu pridobi sladko zapečeno skorjico
Sestavine
- 25 g masla
- 100 g kratkozrnatega riža
- 4,5 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- 225 g topljene smetane*
- 1 vaniljev strok
- 85 g svetlo rjavega sladkorja
- sveže nariban muškatni orešek
- malinova marmelada, ko postrežemo
Iskanja je konec: to je najboljši recept za razpokančke
Razpokančki so piškoti, ki so se krepko zasidrali med klasikami praznične peke. Ko poskusimo enega, se kar težko ustavimo.
Parmezan pod drobnogledom: razlike med parmigiano reggiano in grano padano
Dva najbolj znana italijanska trda sira, ki ju kar povprek označujemo za parmezan, se v resnici precej razlikujeta.
Ideja za nostalgično vikend kosilo: krpice z zeljem in mrežna pečenka
Zbrali smo nasvete za preprosto poceni jed, ki je med tednom lahko samostojen obrok, ob koncu tedna pa priloga slastni mrežni pečenki. Prav prijetno nostalgično kosilo!
Sestavine
- 25 g masla
- 100 g kratkozrnatega riža
- 4,5 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- 225 g topljene smetane*
- 1 vaniljev strok
- 85 g svetlo rjavega sladkorja
- sveže nariban muškatni orešek
- malinova marmelada, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Plitvo nepregorno posodo rahlo namažemo z maslom. Riž dobro oplaknemo s hladno vodo in ga odcedimo. V kozico damo mleko, sladko in topljeno smetano ter razprt vaniljev strok in zavremo, nato dodamo riž in sladkor ter zmešamo.
Riževo mešanico predenemo v pripravljeno posodo. Po vrhu naribamo malo muškatnega oreška in obložimo s kosmi masla. Postavimo v pečico in pečemo 15 minut, nato temperaturo znižamo na 160 °C in pečemo še 1 uro. Po tem času bi moral biti riž na površini zlato rjav, spodaj pa kremast. Postrežemo ga z malinovo marmelado.
Hitra malinova marmelada
V kozico damo 100 g svetlo rjavega sladkorja z 2 žlicama vode, zavremo in počakamo, da se sladkor stopi. Primešamo 225 g svežih ali odtajanih zamrznjenih malin, zavremo in kuhamo 3 do 4 minute, da maline razpadejo v gosto marmeladasto omako. V hladilniku se obdrži nekaj dni.
Topljena smetana
Topljeno smetano pridobijo iz kuhanega mleka; gre za tradicionalen slovenski mlečni izdelek, ki ga lahko kupimo na tržnicah. Pravzaprav gre za nesoljen kajmak. V tem receptu jo lahko nadomestimo z maskarponejem.