Kaj boste skuhali danes?
Počasi pečen mlečni riž s topljeno smetano
Mlečni riž v tem receptu pridobi sladko zapečeno skorjico
Počasi pečen mlečni riž s topljeno smetano
Mlečni riž v tem receptu pridobi sladko zapečeno skorjico
Sestavine
- 25 g masla
- 100 g kratkozrnatega riža
- 4,5 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- 225 g topljene smetane*
- 1 vaniljev strok
- 85 g svetlo rjavega sladkorja
- sveže nariban muškatni orešek
- malinova marmelada, ko postrežemo
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 25 g masla
- 100 g kratkozrnatega riža
- 4,5 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- 225 g topljene smetane*
- 1 vaniljev strok
- 85 g svetlo rjavega sladkorja
- sveže nariban muškatni orešek
- malinova marmelada, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Plitvo nepregorno posodo rahlo namažemo z maslom. Riž dobro oplaknemo s hladno vodo in ga odcedimo. V kozico damo mleko, sladko in topljeno smetano ter razprt vaniljev strok in zavremo, nato dodamo riž in sladkor ter zmešamo.
Riževo mešanico predenemo v pripravljeno posodo. Po vrhu naribamo malo muškatnega oreška in obložimo s kosmi masla. Postavimo v pečico in pečemo 15 minut, nato temperaturo znižamo na 160 °C in pečemo še 1 uro. Po tem času bi moral biti riž na površini zlato rjav, spodaj pa kremast. Postrežemo ga z malinovo marmelado.
Hitra malinova marmelada
V kozico damo 100 g svetlo rjavega sladkorja z 2 žlicama vode, zavremo in počakamo, da se sladkor stopi. Primešamo 225 g svežih ali odtajanih zamrznjenih malin, zavremo in kuhamo 3 do 4 minute, da maline razpadejo v gosto marmeladasto omako. V hladilniku se obdrži nekaj dni.
Topljena smetana
Topljeno smetano pridobijo iz kuhanega mleka; gre za tradicionalen slovenski mlečni izdelek, ki ga lahko kupimo na tržnicah. Pravzaprav gre za nesoljen kajmak. V tem receptu jo lahko nadomestimo z maskarponejem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Vaniljevi rogljički z lešniki
Vaflji z banano in soljenim karamelnim prelivom
Babka z začimbnim nadevom in tahinijevo maslo z medom
Babko, to čudovito pletenico, lahko popestrimo tudi z manj tradicionalnimi dodatki in postrežemo ob skodelici kave