Kaj boste skuhali danes?
Nadevani bučkini cvetovi z olivnim prelivom
Nadevani bučkini cvetovi z olivnim prelivom
Sestavine
- 100 g moke
- 100 g koruznega škroba
- 2 dl hladne gazirane mineralne vode
- 300 g mocarele
- 12 bučkinih cvetov
- sončnično olje za cvrenje
preliv
- sol
- poper
- manjša pest zelenih oliv brez koščic
- 2 zrela paradižnika
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- manjši šopek bazilike
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 100 g moke
- 100 g koruznega škroba
- 2 dl hladne gazirane mineralne vode
- 300 g mocarele
- 12 bučkinih cvetov
- sončnično olje za cvrenje
preliv
- sol
- poper
- manjša pest zelenih oliv brez koščic
- 2 zrela paradižnika
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- manjši šopek bazilike
Postopek
Najprej pripravimo preliv. Paradižnik operemo, mu odstranimo semena in narežemo na kocke. Olive sesekljamo, baziliko pa drobno narežemo. V skodelici zmešamo vse sestavine, razen bazilike, rahlo začinimo s soljo in poprom ter prihranimo.
Moko in škrob presejemo z malo soli v veliko skledo in v sredini naredimo vdolbino. Vanjo vlijemo vodo in premešamo le toliko, da se sestavine povežejo. Mase ne stepamo, nič hudega ne bo, če v testu ostane nekaj kepic.
Mocarelo odcedimo in jo natrgamo na manjše kose. Začinimo jo s soljo in poprom. Bučkine cvetove razpremo in vsakega napolnimo z malo mocarele. Cvet nežno zasučemo, da ga zapremo.
V veliki ponvi segrejemo sončnično olje, da zacvrči, če vanj vržemo skorjo kruha. Cvetove namočimo v prej pripravljeno testo, jih rahlo stresemo, da odstranimo odvečno testo, in jih po 2 ali 3 skupaj ocvremo do zlato rjave barve. Pečene odlagamo na kuhinjske brisačke, da popijejo odvečno maščobo. Cvetove rahlo začinimo s soljo in jih shranimo na toplem, medtem ko pečemo preostale cvetove. Pečene razporedimo na postrežnem krožniku in jih prelijemo s prelivom, kateremu smo dodali še baziliko.
Bučkini cvetovi
Na rastlini sočasno cvetijo moški in ženski cvetovi in oboji so užitni. Lahko jih cvremo, paniramo, nadevamo, pečemo ali surove nasekljamo v solato. Ker iz ženskih cvetov zrastejo bučke, za pripravo raje naberemo moške cvetove in pustimo, da iz ženskih še naprej rastejo plodovi. Poleg tega so moški cvetovi večji, zato jih lažje nadevamo. Cvetove nabiramo zjutraj ali tik pred somrakom, ko bodo še na široko odprti in polni okusa; nabrane lahko hranimo v papirnati vrečki v hladilniku, vendar le dan ali dva. Očistimo jih tako, da z manjšim nožem ali škarjami najprej previdno odstranimo prašnike oz. pestiče, nato cvetove splaknemo pod hladno vodo in jih osušimo na papirnati kuhinjski brisački.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Trska z olivami in hrustljavo panceto
Trska iz enega pekača bo odlična za hitro kosilo ali večerjo
Smash burger
To niso čisto navadni burgerji, ampak 'speštani', po angleško smash burgerji. Bistvo smash burgerjev, da polpeti med peko čim bolj karamelizirajo.