© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Maroška tagina z mesnimi kroglicami, limono in olivami

Slastni severnoafriški okusi

Maroška tagina z mesnimi kroglicami, limono in olivami

Slastni severnoafriški okusi

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
moroccan meatball tagine with lemon and olives in season

Čudovito aromatična severnoafriška jagnječja enolončnica s citrusnim pridihom je odlična tudi za druženje s prijatelji.

Sestavine

  • 3 čebule
  • 500 g mlete jagnjetine
  • lupina in sok 1 limone
  • 1 limona, narezana na četrtine
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ščepec kajenskega popra
  • sol
  • majhen šopek nasekljanega peteršilja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • košček ingverja, velik 3–4 cm
  • 1 rdeč čili
  • ščepec žafranovih nitk
  • 2,5 dl jagnječje (ali piščančje) jušne osnove
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 100 g črnih oliv brez koščic
  • majhen šopek nasekljanega koriandra
  • kuskus ali svež hrustljav kruh za prilogo
sladkih5 bozicne-miske - full - 2.jpg

Božične miške, recept

Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.

Sestavine

  • 3 čebule
  • 500 g mlete jagnjetine
  • lupina in sok 1 limone
  • 1 limona, narezana na četrtine
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ščepec kajenskega popra
  • sol
  • majhen šopek nasekljanega peteršilja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • košček ingverja, velik 3–4 cm
  • 1 rdeč čili
  • ščepec žafranovih nitk
  • 2,5 dl jagnječje (ali piščančje) jušne osnove
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 100 g črnih oliv brez koščic
  • majhen šopek nasekljanega koriandra
  • kuskus ali svež hrustljav kruh za prilogo

Postopek

1

Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. V veliko skledo damo jagnjetino, naribano limonovo lupino, kumino, cimet in kajenski poper, peteršilj in polovico sesekljane čebule. Solimo in maso z rokami dobro pregnetemo. Iz mase oblikujemo kot oreh velike kroglice.

2

Ingver olupimo in naribamo, čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. V veliki ponvi s pokrovom ali tagini segrejemo oljčno olje. Dodamo preostalo čebulo, ingver, čili in žafran. Pražimo 5 minut, da se čebula zmehča in začne dobivati barvo. Dodamo limonov sok, osnovo, paradižnikovo mezgo in olive. Omako zavremo in vanjo previdno vstavimo mesne kroglice. Temperaturo zmanjšamo, posodo pokrijemo in kuhamo 20 minut. Kroglice nekajkrat obrnemo.

3

Posodo odkrijemo in v omako dodamo koriander in četrtine limon. Potlačimo jih med mesne kroglice. Odkrito kuhamo še 10 minut, da se omaka reducira in zgosti. Postrežemo toplo s kuskusom ali hrustljavim kruhom.

Nasvet

Tagina (tudi tažin ali tadžin) je maroška lončena posoda s stožčastim pokrovom. Jed, skuhana v taki posodi, se tudi imenuje tagina.

Priljubljeni recepti

Zapečene testenine s tunino in grahom

Zakaj ne bi namesto lazanje pripravili zapečenih školjk? Velike testenine, grahova omaka, tunina ... in dober tek!

55 min
Enostavno

Žafranov mini šarkelj

Žafran se odlično obnese tudi v slaščicah!

Enostavno

Toskanska ješprenjeva enolončnica s fižolom

Ješprenjeva enolončnica vam ne bo vzela več kot pol ure za pripravo

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.