© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Marelični cmoki iz krompirjevega testa

Marelični cmoki iz krompirjevega testa

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 cmokov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
marillenknodel-3520530_1920 (1)

Sestavine

  • 500 g kuhanega krompirja (v oblicah)
  • 50 g pšeničnega zdroba
  • 30 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 150 g moke
  • sol
  • sladkor v prahu za posip (po želji)

nadev

  • 8 zrelih marelic
  • 8 kock sladkorja

maslene drobtine

  • 3 žlice masla
  • kristalni sladkor
  • drobtina
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 500 g kuhanega krompirja (v oblicah)
  • 50 g pšeničnega zdroba
  • 30 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 150 g moke
  • sol
  • sladkor v prahu za posip (po želji)

nadev

  • 8 zrelih marelic
  • 8 kock sladkorja

maslene drobtine

  • 3 žlice masla
  • kristalni sladkor
  • drobtina

Postopek

1

V oblicah kuhan krompir olupimo, ko je še vroč, in ga prepasiramo. Dodamo zdrob, maslo, rumenjaka, moko in malo soli ter zamesimo testo (gnetemo ga z rokami), nato ga pustimo nekaj časa počivati. Oblikujemo ga v svaljek, razrežemo na 8 enako debelih kosov in jih sploščimo.

2

Marelicam ostranimo koščice, v vsako vstavimo kocko sladkorja in zavijemo v testo. Cmoke polagamo v rahlo osoljeno vrelo vodo in kuhljamo 15 minut.

3

V ponvici razpustimo maslo in na njem popražimo sladkor in drobtine. Marelične cmoke s penovko poberemo iz vode, odcedimo in povaljamo v maslenih drobtinah. Po želji jih posujemo s sladkorjem v prahu in takoj ponudimo.

Nasvet

Krompirjevo testo zgnetemo čim hitreje, sicer bo premehko in se ga ne bo dalo oblikovati.

Dobro je narediti najprej en cmok za preizkus: če je testo premehko, mu dodamo še malo ostre moke ali zdroba, če je pretrdo, pa malo stopljenega masla.

Krompirjevo testo lahko nadevamo tudi z drugim sadjem – če imamo majhne sadeže, kot so češnje, oblikujemo manjše cmoke. Uporabimo lahko tudi zamrznjeno sadje. Odlični pa so tudi slani cmoki, na primer s klobaso, mesom ali zelenjavo!

Zabela

Namesto da cmoke zabelimo z maslenimi drobtinami, jih lahko posujemo z mešanico maka in sladkorja.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.