© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Skutni cmoki z višnjami

Skutni cmoki z višnjami

Čas priprave 25 min + 30 minut za hlajenje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Topfenknödel mit Sauerkirschen

Sestavine

testo

  • 250 g skute (z 20 % maščobe)
  • 25 g mehkega masla
  • 2 jajci
  • 1 žlica kristalnega sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • 100 g belih krušnih drobtin
  • drobno naribana lupinica ½ limone in ½ pomaranče
  • ščepec soli

nadev

  • 1 kozarec višenj (250 g)
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 2 žlici kristalnega sladkorja (za kuhanje cmokov)
  • maslene drobtine in sladkor v prahu za posip
martinovo vino.jpg

Ko praznuje vino

Vino je pomemben del naše kulture, zato ga tudi praznujemo in spoštujemo. Prvi praznik je zagotovo trgatev, takoj za njo pa je martinovo.

Sestavine

testo

  • 250 g skute (z 20 % maščobe)
  • 25 g mehkega masla
  • 2 jajci
  • 1 žlica kristalnega sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • 100 g belih krušnih drobtin
  • drobno naribana lupinica ½ limone in ½ pomaranče
  • ščepec soli

nadev

  • 1 kozarec višenj (250 g)
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 2 žlici kristalnega sladkorja (za kuhanje cmokov)
  • maslene drobtine in sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Testo za cmoke pripravimo tako, da vse sestavine damo v skledo in z ročnim mešalnikom mešamo 2 do 3 minute, nato pa damo maso za pol ure v hladilnik.

2

Višnje stresemo iz kozarca na cedilo. Sok prestrežemo, ga zmešamo z jedilnim škrobom in zavremo. Dodamo višnje, zmešamo in ohladimo.

3

Skutno testo na delovni površini oblikujemo v valj in ga razrežemo na 12 delov. Koščke testa sploščimo, na vsakega damo primerno količino višnjevega nadeva in naredimo cmoke.

4

V kozici zavremo zadostno količino vode, ki smo jo posladkali z 2 žlicama sladkorja. Dodamo cmoke, in ko priplavajo na površino, temperaturo zmanjšamo in rahlo kuhljamo približno 10 minut.

5

Cmoke poberemo s penovko iz vode, jih dobro odcedimo, potem pa serviramo na krožnike; potresemo z maslenimi drobtinami in sladkorjem v prahu ter ponudimo.

Priljubljeni recepti

Zajčki za zajtrk

1 h 20 min
Enostavno

Piščanec z rožmarinom v paradižnikovi omaki

Pišče iz enega lonca po italijansko

35 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.