
Kruh za trganje s sirom in česnom
Ni ga čez domač česnov kruh!
Kruh za trganje s sirom in česnom
Ni ga čez domač česnov kruh!

Sestavine
- 500 g bele moke in še nekaj za delovno površino
- ½ kocke svežega kvasa
- 1 žlička soli
- 3 do 3,5 dl mlačne vode
- 50 g zmehčanega masla in še nekaj za model
- 100 g čedarja
- 25 g parmezana
- 2 stroka česna
- majhen šopek peteršilja

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 500 g bele moke in še nekaj za delovno površino
- ½ kocke svežega kvasa
- 1 žlička soli
- 3 do 3,5 dl mlačne vode
- 50 g zmehčanega masla in še nekaj za model
- 100 g čedarja
- 25 g parmezana
- 2 stroka česna
- majhen šopek peteršilja
Postopek
Kvas raztopimo v malo mlačne vode (vzamemo jo od predpisane količine). V veliko skledo stresemo moko, v sredini naredimo jamico, ob stran pa damo žličko soli. V jamico zlijemo raztopljen kvas in skoraj vso mlačno vodo. Dodamo še zmehčano maslo in s kuhalnico ali kar z roko zamešamo vse sestavine, da dobimo mehko testo, ki ga lahko gnetemo. Če je treba, dodamo še malo vode.
Testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo 10 minut, da postane gladko, elastično in se ne lepi več na roke. Oblikujemo ga v kroglo in položimo v čisto skledo, premazano z oljem. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo, ki jo tudi premažemo z oljem, in pustimo vzhajati, da podvoji svoj volumen.
Model za 900-gramsko štruco namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko, tako da ga dobršen del sega čez rob daljših stranic. Testo zvrnemo na pomokano delovno površino, ga še malo pregnetemo in oblikujemo v valj, ki ga razdelimo na šest delov. Čedar in parmezan nastrgamo. Česen in peteršilj drobno nasekljamo. Sir, česen, peteršilj in maslo zmešamo.
Vsak kos testa razvaljamo na čim pravilnejši pravokotnik; ta naj bo le malce ožji od širine modla in dolg približno dvakrat toliko, kot je model globok. Pravokotnike položimo drugega zraven drugega. Po njih enakomerno razporedimo sirovo mešanico (eno žlico je prihranimo) in z njo premažemo čim večji del površine. Vsak pravokotnik na sredini po širini prepognemo, nato pa jih po vrsti zložimo v model. Morda jih bomo morali nekoliko stisniti, da bodo vsi prišli vanj. Nič hudega, če nekaj testa sega nad rob modla. Pokrijemo ga in postavimo na stran za približno 30 minut oziroma dokler ne vzhaja. Nato ga potresemo s preostalo sirovo mešanico.
Pečico segrejemo na 180 °C. Kruh pečemo 40 do 45 minut oziroma tako dolgo, da se zlato zapeče in naraste (pazimo, da ni premalo pečen, sicer bo v sredini morda še lepljiv). Ko je pečen, ga pustimo v modlu 10 minut, nato pa ga vzamemo ven s papirjem za peko vred. Postrežemo cel hlebec, ki ga trgamo na kose.