Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1 velika zrela hruška
- 320 g razvaljanega listnatega testa
- moka za delovno površino
krema
- 1 žlica medu
- 0,5 dl sladke smetane
- 25 g blagega roqueforta
- 2 žlici rjavega sladkorja
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 1 velika zrela hruška
- 320 g razvaljanega listnatega testa
- moka za delovno površino
krema
- 1 žlica medu
- 0,5 dl sladke smetane
- 25 g blagega roqueforta
- 2 žlici rjavega sladkorja
Postopek
Listnato testo odvijemo in iz njega izrežemo dva kroga s premerom 15 cm, pri čemer si pomagamo z manjšim krožnikom. Položimo ju na pekač in ju po vsej površini prebodemo z vilicami. Hruško olupimo, jo razpolovimo po dolžini in ji odstranimo peščišče. Vsako polovico na tanko narežemo, nato pa rezine v krogu enakomerno razporedimo po sredini testa, tako da se prekrivajo. Med rezinami in robom testa pustimo 2 cm prostora. Rob zvijemo in ga valovito stisnemo skupaj, da lepo objame konce hrušk. (To lahko storimo že en dan vnaprej in piti shranimo v hladilniku; tudi če hruške nekoliko porjavijo, se to ne bo videlo.)
Pripravimo kremo. Roquefort nadrobimo. Smetano in med stepemo, da se smetana malce učvrsti. Dodamo sir in še naprej stepamo. Zmes postrgamo v manjšo posodo in jo shranimo v hladilniku. (Kremo lahko pripravimo en dan vnaprej.)
V pečico damo prazen pekač in jo segrejemo na 200 °C. Pripravimo glazuro. V kozico vsujemo sladkor in ga kuhamo pri zmerni temperaturi, da se stopi in karamelizira. Nato ga polijemo po hruškah in piti položimo na vroč pekač. Pečemo 15 minut, da se testo napihne in zlato zapeče. Nato piti prestavimo na ogreta krožnika in na vsako položimo žlico kreme iz roqueforta, da se ta stopi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zimska pica Etna
Testenine z rdečo peso in lososom po skandinavsko
Barvita testeninska solata, kot bi jo pripravili na severu