
Sestavine
- 1 velika zrela hruška
- 320 g razvaljanega listnatega testa
- moka za delovno površino
krema
- 1 žlica medu
- 0,5 dl sladke smetane
- 25 g blagega roqueforta
- 2 žlici rjavega sladkorja

Suho sadje doma: triki, ki jih trgovine ne povedo
Že dolgo prej, preden so odkrili druge metode konzerviranja, so naši predniki v času obilja znali narediti hrano obstojno s sušenjem ali presuševanjem.

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.
Sestavine
- 1 velika zrela hruška
- 320 g razvaljanega listnatega testa
- moka za delovno površino
krema
- 1 žlica medu
- 0,5 dl sladke smetane
- 25 g blagega roqueforta
- 2 žlici rjavega sladkorja
Postopek
Listnato testo odvijemo in iz njega izrežemo dva kroga s premerom 15 cm, pri čemer si pomagamo z manjšim krožnikom. Položimo ju na pekač in ju po vsej površini prebodemo z vilicami. Hruško olupimo, jo razpolovimo po dolžini in ji odstranimo peščišče. Vsako polovico na tanko narežemo, nato pa rezine v krogu enakomerno razporedimo po sredini testa, tako da se prekrivajo. Med rezinami in robom testa pustimo 2 cm prostora. Rob zvijemo in ga valovito stisnemo skupaj, da lepo objame konce hrušk. (To lahko storimo že en dan vnaprej in piti shranimo v hladilniku; tudi če hruške nekoliko porjavijo, se to ne bo videlo.)
Pripravimo kremo. Roquefort nadrobimo. Smetano in med stepemo, da se smetana malce učvrsti. Dodamo sir in še naprej stepamo. Zmes postrgamo v manjšo posodo in jo shranimo v hladilniku. (Kremo lahko pripravimo en dan vnaprej.)
V pečico damo prazen pekač in jo segrejemo na 200 °C. Pripravimo glazuro. V kozico vsujemo sladkor in ga kuhamo pri zmerni temperaturi, da se stopi in karamelizira. Nato ga polijemo po hruškah in piti položimo na vroč pekač. Pečemo 15 minut, da se testo napihne in zlato zapeče. Nato piti prestavimo na ogreta krožnika in na vsako položimo žlico kreme iz roqueforta, da se ta stopi.