
Pečeni losos
Pečeni losos

Sestavine
- 1 losos (2 kg), filetiran, s kožo vred
- 1 limona
- dobra pest mešanih zelišč (npr. peteršilj, koper, krebuljica ali pehtran)
- 2 lovorova lista
- 1–2 šalotki
- malo belega vina
- sol
- poper

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 1 losos (2 kg), filetiran, s kožo vred
- 1 limona
- dobra pest mešanih zelišč (npr. peteršilj, koper, krebuljica ali pehtran)
- 2 lovorova lista
- 1–2 šalotki
- malo belega vina
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Limono narežemo na rezine. Šalotko narežemo na tanke kolobarje. En lososov file položimo na aluminijasto folijo ali papir za peko, tako da je koža spodaj. Obložimo ga z limonovimi rezinami in posujemo s šalotko in zelišči, solimo in popramo ter pokrijemo z drugim filejem, tako da je koža zgoraj. Lososa na dveh ali treh mestih prevežemo z vrvico, poškropimo z belim vinom in zavijemo v aluminijasto folijo ali papir za peko. Zavitega lososa lahko v hladilniku hranimo do 3 ure.
Zavitega lososa položimo v nizek pekač in pečemo od 50 minut do ene ure, da je losos skoz in skoz pečen – preverimo tako, da z nožem zabodemo v file; če se meso zlahka lušči v kosme, je pečeno. Lososa lahko postrežemo kar v foliji ali papirju za peko, lahko pa ga tudi previdno vzamemo iz ovoja in položimo na krožnik. Narežemo ga na porcije in jih postrežemo z limono in majonezo z drobnjakom, s pečenim krompirjem in brokolijem, na kratko kuhanim na sopari.
Nasvet
V ribarnici težko dobimo točno 2 kg težkega lososa. V tem primeru raje vzamemo težjega. Ostanki te jedi so odlični tudi hladni, lahko pa jih uporabimo za ribje polpete ali ribjo pito.
Soparjen brokoli
V težki kozici zavremo osoljeno vodo (sega naj 2 cm visoko), dodamo 400 g na cvetove narezanega brokolija in ga kuhamo 2 minuti. Odcedimo, začinimo in takoj postrežemo.