Kaj boste skuhali danes?
Pečeni losos
Pečeni losos
Sestavine
- 1 losos (2 kg), filetiran, s kožo vred
- 1 limona
- dobra pest mešanih zelišč (npr. peteršilj, koper, krebuljica ali pehtran)
- 2 lovorova lista
- 1–2 šalotki
- malo belega vina
- sol
- poper
5 trikov za brezskrbno praznično peko
Manj kot 50 dni nas loči do božiča in vseh sladkosti, ki jih prinaša. Da bo vse nared pravi čas in brez nepotrebnega stresa, upoštevajte spodnje nasvete.
Ko enkrat poskusite to rulado, krompirja ne boste več jedli po starem
Krompirjeva rulada s sirom in mesom je razkošna, a hkrati presenetljivo preprosta jed, ki združuje vse, kar imamo radi – krompir, sir in mesni nadev.
Kultni namaz, ki ga vsaka družina pripravlja malce po svoje
Nežen in rahlo pikanten, preprost, a vendar poseben – liptaver je klasičen namaz, brez katerega nekoč ni minilo nobeno družinsko slavje. Čas je, da obudimo to tradicijo.
Sestavine
- 1 losos (2 kg), filetiran, s kožo vred
- 1 limona
- dobra pest mešanih zelišč (npr. peteršilj, koper, krebuljica ali pehtran)
- 2 lovorova lista
- 1–2 šalotki
- malo belega vina
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Limono narežemo na rezine. Šalotko narežemo na tanke kolobarje. En lososov file položimo na aluminijasto folijo ali papir za peko, tako da je koža spodaj. Obložimo ga z limonovimi rezinami in posujemo s šalotko in zelišči, solimo in popramo ter pokrijemo z drugim filejem, tako da je koža zgoraj. Lososa na dveh ali treh mestih prevežemo z vrvico, poškropimo z belim vinom in zavijemo v aluminijasto folijo ali papir za peko. Zavitega lososa lahko v hladilniku hranimo do 3 ure.
Zavitega lososa položimo v nizek pekač in pečemo od 50 minut do ene ure, da je losos skoz in skoz pečen – preverimo tako, da z nožem zabodemo v file; če se meso zlahka lušči v kosme, je pečeno. Lososa lahko postrežemo kar v foliji ali papirju za peko, lahko pa ga tudi previdno vzamemo iz ovoja in položimo na krožnik. Narežemo ga na porcije in jih postrežemo z limono in majonezo z drobnjakom, s pečenim krompirjem in brokolijem, na kratko kuhanim na sopari.
Nasvet
V ribarnici težko dobimo točno 2 kg težkega lososa. V tem primeru raje vzamemo težjega. Ostanki te jedi so odlični tudi hladni, lahko pa jih uporabimo za ribje polpete ali ribjo pito.
Soparjen brokoli
V težki kozici zavremo osoljeno vodo (sega naj 2 cm visoko), dodamo 400 g na cvetove narezanega brokolija in ga kuhamo 2 minuti. Odcedimo, začinimo in takoj postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Breskova pita iz listnatega testa z mandlji
Kombinacija breskev in mandljev je božanska!