
Pečeni losos
Pečeni losos

Sestavine
- 1 losos (2 kg), filetiran, s kožo vred
- 1 limona
- dobra pest mešanih zelišč (npr. peteršilj, koper, krebuljica ali pehtran)
- 2 lovorova lista
- 1–2 šalotki
- malo belega vina
- sol
- poper

Božanski kolač s pistacijo, belo čokolado in malinami
Tiktoku in Instagramu okusnih receptov, ki jih lahko pripravimo sami doma povsem zlahka, preprosto nikoli ne zmanjka. Ta teden smo zasledili ta sočen kolač, ki nas je očaral.

Poletne pridelke zamrznite za celoletno uživanje vitaminov
Zamrzovanje ni vedno tako preprosto, da hrano samo zložite v vrečko in jo postavite v zamrzovalnik.

Popolna kopel kar v kuhinji: pripravite bain-marie
Vodna kopel (bain-marie) je ena najstarejših in najbolj zanesljivih kuharskih tehnik. S temi nasveti se boste ob pripravi počutili kot francoski slaščičarji.
Sestavine
- 1 losos (2 kg), filetiran, s kožo vred
- 1 limona
- dobra pest mešanih zelišč (npr. peteršilj, koper, krebuljica ali pehtran)
- 2 lovorova lista
- 1–2 šalotki
- malo belega vina
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Limono narežemo na rezine. Šalotko narežemo na tanke kolobarje. En lososov file položimo na aluminijasto folijo ali papir za peko, tako da je koža spodaj. Obložimo ga z limonovimi rezinami in posujemo s šalotko in zelišči, solimo in popramo ter pokrijemo z drugim filejem, tako da je koža zgoraj. Lososa na dveh ali treh mestih prevežemo z vrvico, poškropimo z belim vinom in zavijemo v aluminijasto folijo ali papir za peko. Zavitega lososa lahko v hladilniku hranimo do 3 ure.
Zavitega lososa položimo v nizek pekač in pečemo od 50 minut do ene ure, da je losos skoz in skoz pečen – preverimo tako, da z nožem zabodemo v file; če se meso zlahka lušči v kosme, je pečeno. Lososa lahko postrežemo kar v foliji ali papirju za peko, lahko pa ga tudi previdno vzamemo iz ovoja in položimo na krožnik. Narežemo ga na porcije in jih postrežemo z limono in majonezo z drobnjakom, s pečenim krompirjem in brokolijem, na kratko kuhanim na sopari.
Nasvet
V ribarnici težko dobimo točno 2 kg težkega lososa. V tem primeru raje vzamemo težjega. Ostanki te jedi so odlični tudi hladni, lahko pa jih uporabimo za ribje polpete ali ribjo pito.
Soparjen brokoli
V težki kozici zavremo osoljeno vodo (sega naj 2 cm visoko), dodamo 400 g na cvetove narezanega brokolija in ga kuhamo 2 minuti. Odcedimo, začinimo in takoj postrežemo.