© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Karpačo iz dimljenega lososa

Karpačo iz dimljenega lososa

Čas priprave 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
karpaco iz dimljenega lososa

Sestavine

  • 50 g redkvic
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 1 žlica močnega hrena (sveže naribanega ali iz kozarčka)
  • 100 g sladke smetane
  • 400 g dimljenega lososa
  • 100 g kuhane rdeče pese
  • 2 pomaranči
  • pest grahovih poganjkov ali kakšno drugo nežno zelišče
  • ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 50 g redkvic
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 1 žlica močnega hrena (sveže naribanega ali iz kozarčka)
  • 100 g sladke smetane
  • 400 g dimljenega lososa
  • 100 g kuhane rdeče pese
  • 2 pomaranči
  • pest grahovih poganjkov ali kakšno drugo nežno zelišče
  • ekstra deviško oljčno olje za pokapanje

Postopek

1

Najprej narežemo redkvice na tanke kroge. Stresemo jih v skledico, jih prelijemo s kisom in pustimo, da se namakajo vsaj 30 minut. Sladko smetano rahlo stepemo in jo v skledici premešamo s hrenom in soljo.

2

Peso narežemo na tanke kolobarje. Pomarančnim krhljem olupimo kožico in jim odstranimo pečke. Lososa narežemo na dolge, široke trakove in po 100 g trakov v lepi pravokotni obliki položimo na 4 pravokotne krožnike. Tu in tam položimo na lososa 3 rezine pese ter 6 rezin redkvic, ki so se namakale v kisu. Dodamo nekaj pomarančnih krhljev.

3

Nato z dvema čajnima žličkama oblikujemo iz hrena cmočke in na vsak krožnik položimo tri. Po vrhu nazadnje potresemo še grahove poganjke in pokapamo z malce oljčnega olja.

Pripravimo vnaprej

Vse posamezne sestavine lahko pripravimo dan vnaprej in jih čez noč shranimo v ločenih posodah v hladilniku. Z lososom lahko obložimo krožnike že prej in jih pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo.

Priljubljeni recepti

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

Sirov kolač s češnjevim džemom

Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

1 h 45 min
Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.