
Kaj boste skuhali danes?
Karpačo iz dimljenega lososa
Karpačo iz dimljenega lososa

Sestavine
- 50 g redkvic
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 žlica močnega hrena (sveže naribanega ali iz kozarčka)
- 100 g sladke smetane
- 400 g dimljenega lososa
- 100 g kuhane rdeče pese
- 2 pomaranči
- pest grahovih poganjkov ali kakšno drugo nežno zelišče
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 50 g redkvic
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 žlica močnega hrena (sveže naribanega ali iz kozarčka)
- 100 g sladke smetane
- 400 g dimljenega lososa
- 100 g kuhane rdeče pese
- 2 pomaranči
- pest grahovih poganjkov ali kakšno drugo nežno zelišče
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
Postopek
Najprej narežemo redkvice na tanke kroge. Stresemo jih v skledico, jih prelijemo s kisom in pustimo, da se namakajo vsaj 30 minut. Sladko smetano rahlo stepemo in jo v skledici premešamo s hrenom in soljo.
Peso narežemo na tanke kolobarje. Pomarančnim krhljem olupimo kožico in jim odstranimo pečke. Lososa narežemo na dolge, široke trakove in po 100 g trakov v lepi pravokotni obliki položimo na 4 pravokotne krožnike. Tu in tam položimo na lososa 3 rezine pese ter 6 rezin redkvic, ki so se namakale v kisu. Dodamo nekaj pomarančnih krhljev.
Nato z dvema čajnima žličkama oblikujemo iz hrena cmočke in na vsak krožnik položimo tri. Po vrhu nazadnje potresemo še grahove poganjke in pokapamo z malce oljčnega olja.
Pripravimo vnaprej
Vse posamezne sestavine lahko pripravimo dan vnaprej in jih čez noč shranimo v ločenih posodah v hladilniku. Z lososom lahko obložimo krožnike že prej in jih pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sirov kolač s češnjevim džemom
Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom
Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi
Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci
Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.