Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
podlaga
- 100 g masla in še malo za pekač
- 100 g moke
- 100 g belega kristalnega sladkorja
- 85 g kokosove moke
- 3 veliki rumenjaki
- 4–5 žlic marmelade iz črnega ribeza (ali druge)
nadev
- 3 veliki beljaki
- 75 g belega kristalnega sladkorja
- 50 g kokosove moke
- prgišče kokosovih ostružkov (po želji)
Najboljši recepti za praznično večerjo brez mesa
Pri načrtovanju prazničnega menija se tu in tam srečamo s kakšnim izzivom, a z malo ustvarjalnosti in dobre volje, bomo tega hitro rešili z naborom pestrih jedi, ki bodo
Meni za božično večerjo: klasika malo drugače
Praznični obed naj bo bolj poseben, slavnosten, a ni prav nič narobe, če se bomo pri tem oprli na preizkušene kombinacije okusov in preverjene tehnike.
Prekinite s tradicijo: novi naj božični piškoti
Prazniki so čas, ko se poklanjamo tradicija, pa tudi priložnost, da na pladnje postavimo kaj novega, drznejšega in igrivega.
Sestavine
podlaga
- 100 g masla in še malo za pekač
- 100 g moke
- 100 g belega kristalnega sladkorja
- 85 g kokosove moke
- 3 veliki rumenjaki
- 4–5 žlic marmelade iz črnega ribeza (ali druge)
nadev
- 3 veliki beljaki
- 75 g belega kristalnega sladkorja
- 50 g kokosove moke
- prgišče kokosovih ostružkov (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Globlji pravokoten pekač, velik 20 x 23 cm, premažemo z malce masla in ga po dnu obložimo z dolgim trakom papirja za peko, ki na obeh koncih sega čez rob pekača – tako bomo pozneje rezine lažje vzeli iz njega.
Pripravimo podlago. V skledo stresemo moko, sladkor in kokosovo moko ter dobro premešamo. Dodamo maslo in ga s prsti pregnetemo, da dobimo grobe drobtine. Primešamo rumenjake, nato zmes ročno zgnetemo v testo. Pritisnemo ga ob dno pekača, ga s hrbtno stranjo žlice enakomerno poravnamo in premažemo z marmelado; ob robovih pekača naj ostane nekaj nenamazanega testa.
Pripravimo nadev. Z električnim mešalnikom stepemo beljake v sneg, nato pa postopoma dodajamo sladkor, da dobimo svetlečo beljakovo peno. Primešamo še kokosovo moko, nato zmes z žlico naložimo na marmelado in jo po njej enakomerno razmažemo. Po želji nadev posujemo s kokosovimi ostružki in pecivo pečemo 25 minut, da se zlato zapeče.
Pecivo pustimo v pekaču, da se ohladi, nato ga pazljivo vzamemo ven. Pri tem si pomagamo s papirjem za peko. Nazadnje ga narežemo na rezine. V nepredušno zaprti posodi ga lahko hranimo do dva dni.
Druge vrste marmelad
Če nimamo marmelade iz črnega ribeza, lahko uporabimo tudi druge rahlo kiselkaste marmelade, na primer borovničevo, robidnično, višnjevo ...
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Nadevan kruh z omako za pico
Svilnati tofu s prelivom
Pravilno pripravljen tofu je lahko presenetljivo okusen. Poskusite!
Škampov tatar z limeto in timijanom
Škampov tatar je lahkoten in svež - popoln za posebne priložnosti