Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
podlaga
- 100 g masla in še malo za pekač
- 100 g moke
- 100 g belega kristalnega sladkorja
- 85 g kokosove moke
- 3 veliki rumenjaki
- 4–5 žlic marmelade iz črnega ribeza (ali druge)
nadev
- 3 veliki beljaki
- 75 g belega kristalnega sladkorja
- 50 g kokosove moke
- prgišče kokosovih ostružkov (po želji)
Brez teh piškotov ni praznikov
Vaniljevi rogljički so nepogrešljiv del prazničnih dni, v nežno masleno maso pa moramo nujno zamesiti ščep nostalgije.
Krepke jedi na žlico, pripravljene v 1 uri
Ko se vreme poigra z našo energijo, prijajo jedi bogatih okusov. Izbrali smo krepke juhe in enolončnice, pripravljene v manj kot eni uri.
To je recept za najbolj hrustljave kompirjeve pogačice
Tem pogačicam se pač ni moč upreti. Zunaj so hrustljave, znotraj sočne - kdor jih pokusi, se ne more več ustaviti. Trik je v škrobni vodi, ki navadno konča v odtoku.
Sestavine
podlaga
- 100 g masla in še malo za pekač
- 100 g moke
- 100 g belega kristalnega sladkorja
- 85 g kokosove moke
- 3 veliki rumenjaki
- 4–5 žlic marmelade iz črnega ribeza (ali druge)
nadev
- 3 veliki beljaki
- 75 g belega kristalnega sladkorja
- 50 g kokosove moke
- prgišče kokosovih ostružkov (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Globlji pravokoten pekač, velik 20 x 23 cm, premažemo z malce masla in ga po dnu obložimo z dolgim trakom papirja za peko, ki na obeh koncih sega čez rob pekača – tako bomo pozneje rezine lažje vzeli iz njega.
Pripravimo podlago. V skledo stresemo moko, sladkor in kokosovo moko ter dobro premešamo. Dodamo maslo in ga s prsti pregnetemo, da dobimo grobe drobtine. Primešamo rumenjake, nato zmes ročno zgnetemo v testo. Pritisnemo ga ob dno pekača, ga s hrbtno stranjo žlice enakomerno poravnamo in premažemo z marmelado; ob robovih pekača naj ostane nekaj nenamazanega testa.
Pripravimo nadev. Z električnim mešalnikom stepemo beljake v sneg, nato pa postopoma dodajamo sladkor, da dobimo svetlečo beljakovo peno. Primešamo še kokosovo moko, nato zmes z žlico naložimo na marmelado in jo po njej enakomerno razmažemo. Po želji nadev posujemo s kokosovimi ostružki in pecivo pečemo 25 minut, da se zlato zapeče.
Pecivo pustimo v pekaču, da se ohladi, nato ga pazljivo vzamemo ven. Pri tem si pomagamo s papirjem za peko. Nazadnje ga narežemo na rezine. V nepredušno zaprti posodi ga lahko hranimo do dva dni.
Druge vrste marmelad
Če nimamo marmelade iz črnega ribeza, lahko uporabimo tudi druge rahlo kiselkaste marmelade, na primer borovničevo, robidnično, višnjevo ...
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pilav – riž s piščancem in zelenjavo
Pilav je orientalska različica rižote, najpogosteje z mesom.