
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
podlaga
- 100 g masla in še malo za pekač
- 100 g moke
- 100 g belega kristalnega sladkorja
- 85 g kokosove moke
- 3 veliki rumenjaki
- 4–5 žlic marmelade iz črnega ribeza (ali druge)
nadev
- 3 veliki beljaki
- 75 g belega kristalnega sladkorja
- 50 g kokosove moke
- prgišče kokosovih ostružkov (po želji)

Poznate trgačo? Najboljša je v družbi zelja, krompirja in fižola
Na Dolenjskem se prave domače jedi začnejo preprosto. Ko se vse pristne sestavine skuhajo skupaj v enem loncu, zadiši daleč naokrog in vse vabi k mizi.

Ta jesenska juha s tortelini bo postala vaša nova najljubša
TikTok je dobil novo jesensko uspešnico – juho s tortelini, ki spominja na lazanjo! Kremasta, dišeča in neverjetno tolažilna jed, popolna za hladne dni.

Od zdrobovih do jajčnih: žličniki, ki jih imamo vsi radi
Rezanci, fritati, zlate kroglice, seveda, a ko zadiši po domači juhi, ne gre brez rahlih žličnikov.
Sestavine
podlaga
- 100 g masla in še malo za pekač
- 100 g moke
- 100 g belega kristalnega sladkorja
- 85 g kokosove moke
- 3 veliki rumenjaki
- 4–5 žlic marmelade iz črnega ribeza (ali druge)
nadev
- 3 veliki beljaki
- 75 g belega kristalnega sladkorja
- 50 g kokosove moke
- prgišče kokosovih ostružkov (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Globlji pravokoten pekač, velik 20 x 23 cm, premažemo z malce masla in ga po dnu obložimo z dolgim trakom papirja za peko, ki na obeh koncih sega čez rob pekača – tako bomo pozneje rezine lažje vzeli iz njega.
Pripravimo podlago. V skledo stresemo moko, sladkor in kokosovo moko ter dobro premešamo. Dodamo maslo in ga s prsti pregnetemo, da dobimo grobe drobtine. Primešamo rumenjake, nato zmes ročno zgnetemo v testo. Pritisnemo ga ob dno pekača, ga s hrbtno stranjo žlice enakomerno poravnamo in premažemo z marmelado; ob robovih pekača naj ostane nekaj nenamazanega testa.
Pripravimo nadev. Z električnim mešalnikom stepemo beljake v sneg, nato pa postopoma dodajamo sladkor, da dobimo svetlečo beljakovo peno. Primešamo še kokosovo moko, nato zmes z žlico naložimo na marmelado in jo po njej enakomerno razmažemo. Po želji nadev posujemo s kokosovimi ostružki in pecivo pečemo 25 minut, da se zlato zapeče.
Pecivo pustimo v pekaču, da se ohladi, nato ga pazljivo vzamemo ven. Pri tem si pomagamo s papirjem za peko. Nazadnje ga narežemo na rezine. V nepredušno zaprti posodi ga lahko hranimo do dva dni.
Druge vrste marmelad
Če nimamo marmelade iz črnega ribeza, lahko uporabimo tudi druge rahlo kiselkaste marmelade, na primer borovničevo, robidnično, višnjevo ...
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dvojno močni čokoladni »šarkelj« s sočno sredico
Pokrita pita s šunko, porom in krompirjem
Vam je ostalo kaj velikonočne šunke? Pripravite to slastno pito!