
Kaj boste skuhali danes?
Prisrčne kokosove kocke
Pripravite si romantično čajanko s kokosovimi kockami
Prisrčne kokosove kocke
Pripravite si romantično čajanko s kokosovimi kockami

Sestavine
- 250 g zmehčanega masla in še malo za pekače
- 280 g moke
- 250 g sladkorja
- 4 žličke pecilnega praška
- 4 velika jajca
- 1,5 dl navadnega jogurta
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- limonova jajčna krema
- malinova marmelada brez semen
- limetina marmelada
- 150 g kokosove moke
- 15 sladkornih bonbončkov v obliki srčkov
- 15 koščkov lepega papirja (kvadrati s stranico 10 cm)

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 250 g zmehčanega masla in še malo za pekače
- 280 g moke
- 250 g sladkorja
- 4 žličke pecilnega praška
- 4 velika jajca
- 1,5 dl navadnega jogurta
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- limonova jajčna krema
- malinova marmelada brez semen
- limetina marmelada
- 150 g kokosove moke
- 15 sladkornih bonbončkov v obliki srčkov
- 15 koščkov lepega papirja (kvadrati s stranico 10 cm)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač velikosti 20 x 30 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Z električnim mešalnikom zmešamo zmehčano maslo, moko, pecilni prašek, sladkor, jajca, jogurt in vaniljo, da dobimo maso brez grudic. Naložimo jo v pekač in pečemo 25 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino kolača, čist, ko ga izvlečemo. Pecivo ohladimo na kuhinjski mrežici. (Dobro zavitega v prozorno kuhinjsko folijo lahko zamrznemo za največ en mesec.)
Robove peciva obrežemo, nato ga narežemo na 15 kock s stranico približno 5 cm. Marmelado segrejemo, da postane tekoča, in jo precedimo skozi fino cedilo, da se znebimo koščkov. Kokos vsujemo na pladenj. Kocke premažemo z malo marmelade ali limonove kreme, nato jih povaljamo v kokosu. Kocke lahko do konca pripravimo že dan pred postrežbo, potem jih samo še okrasimo s srčki, položimo na prikupne papirčke in postrežemo (ali podarimo).
Limonova jajčna krema
Nastrgano lupino in sok 5 limon ter 250 g sladkorja in 125 g masla damo v nepregorno skledo in jo namestimo nad kozico z vodo, ki narahlo vre. Občasno pomešamo, dokler se maslo ne stopi. Nato z majhno metlico ali vilicami vmešamo 5 razžvrkljanih jajc. Vse skupaj na kuhalniku nežno mešamo kakih 10 do 15 minut, dokler se ne zgosti v kremo. Kuhano kremo pretlačimo skozi cedilo v čist lonček, da odstranimo koščke limonove lupine, nato jo nalijemo v sterilizirane kozarčke. V hladilniku se ohrani 2 tedna. (Količina: za 650 g kreme)
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jesenska čebulna juha z jabolki
Topla čebulna juha z jabolki bo pogrela mrzle jesenske večere.
Kocke iz ovsenih kosmičev s slivami in orehi
Za posladek, zajtrk ali malico – navdušijo tudi otroke!